Çalışan Hamilelerin Rahat Bir Hamilelik Geçirmesi İçin Öneriler

Hamilelik, keyifli olduğu kadar zor! Hele ki çalışan bir hamileysen, dosyalar ve bekleyen işler arasında mide bulantısı, şişmiş ayaklar, tepetaklak olan hormonlarla uğraşmak zorunda kalacaksın.

Bu süreci of demeden atlatman, iş hayatında da rahat etmen için sana 9 önerimiz var. Yazımızı okuyup çalışan hamilelerin yapması gerekenleri öğrenebilirsin.

1- Kahvaltıyı asla atlama!

çalışan hamileler

Bu zamana kadar kahvaltıyı atlamış ya da geçiştirmiş olabilirsin. Ancak artık, dengesiz bir beslenme düzenine sahip olmaman gerekiyor. Çünkü bu süreçte halsizlik gibi sorunlar baş gösterebilir. Güç toplaman için sabahları erken uyanıp dengeli ve besleyici bir kahvaltı yapmalı, güne sağlıklı başlamalısın.

Özellikle mide bulantılarının yoğun olduğu dönemlerde bunu yapmak zor gelebilir ama vazgeçme! Çünkü doğru şekilde yapılan bir kahvaltı, mide bulantılarını da azaltabilir.

Bu yazıya bakmanı da öneririz: Hamilelikte Mide Bulantısı ile Başa Çıkma Rehberi

2- Giyimine özen göster!

Hamilelik döneminde seni zorlamayacak rahat kıyafetler giymen çok önemli! Özellikle dar ve hareketlerini kısıtlayan giysiler, kan dolaşımını engelleyecek çoraplar ve sentetik ürünler senden uzak olsun!

  • Hamile giyiminin en sevilen kıyafetlerinden tayt, pantolon, tunik gibi ürünleri tercih edebilirsin.
  • Eğer her daim şık görünmen gerekiyorsa hamile elbiseleri ve etekleri de var, merak etme!
  • İşinin büyük bir bölümünü ayakta geçiriyorsan ayakların şişebilir. Bu yüzden hamileler için özel üretilen çorapları kullanabilirsin. Bu çoraplar şişmeleri, varisleri ve buna benzer semptomları önleyebilir. 6 Maddede Hamilelikte Ayak Şişmesi yazımıza da bakabilirsin.
  • Ayakkabı seçimi de çok önemli. Çok yüksek topuklu ya da çok düz ayakkabıları bir kenara bırakmalısın. Senin için en iyisi maksimum 5 cm topuk yükseltisi olan ayakkabılardır.
  • Hormonların yüzünden vücut ısın sık sık değişeceği için dışarıda kar yağarken terleyebilirsin ya da güneş en tepedeyken birden titremeye başlayabilirsin. Bu yüzden muhakkak yanında alternatif kıyafetler bulundur. Terlediğinde çıkarmak için kazağının altına bir tişört giymen ya da ofis çekmecende her daim bir hırka bulundurman işe yarayabilir.

Ayrıntılı bilgi burada: A’dan Z’ye Hamile Giyimi Rehberi

3- Sık sık mola ver!

hamilelerin çalışma düzeni

“İş ortamında nasıl sık sık mola verebilirim?” diye düşünüyorsan, sana birkaç tüyo verelim:

  • Arada bir ayağa kalkıp dolaşabilirsin. Bu, kan dolaşımının hızlanmasını ve vücudunun açılmasını sağlar.
  • Ofisinde boş bir koltuk ve programına ara verebileceğin 10 dakikan varsa biraz uzanmak sana iyi gelecektir.
  • Küçük egzersizler yapabilirsin. Özellikle sırtını gevşetecek hareketler faydalı olabilir.

İşine yarayacak öneriler bu yazıda: Nefesten Kegele En Çok İşine Yarayacak Hamile Egzersizleri

4- Konforunu sağla!

Sırtının ağrımaması, ayaklarının şişmemesi ve boynunun tutulmaması için çalışma ortamında küçük değişiklikler yapabilirsin.

  • Ayaklarının yukarıda kalmasını sağlamalısın. Masanın altında ayaklarını uzatabileceğin bir kutu ya da tabure olursa şişmeleri engelleyebilirsin.
  • Koltuğunu daha konforlu hale getirebilirsin. Bir sırt desteği ya da minder iş görecektir.
  • Koltuğunu arkaya doğru eğilebiliyorsa göbeğinle masa arasında güvenli bir boşluk oluşturmak için 1-2 kademe yatırabilirsin.
  • Bilgisayarının gözlerinle aynı hizada olmasını sağlayarak boyun ağrılarını engelleyebilirsin.

Daha fazlasını öğren: Hamilelikte Sırt ve Bel Ağrıları ile Başa Çıkma Rehberi

5- Tuvalet ziyaretlerini ihmal etme!

Zaman zaman çalıştığın yerden kalkıp tuvalete gitmeye üşeniyorsun, hadi itiraf et! Mesaneni gerektiğinde tam olarak boşaltmalısın ki idrar yolu enfeksiyonu gibi sorunlar yaşamayasın!

Ayrıca, tuvaleti uzun süre tutmak karnında ağrılara neden olabilir. Bu yüzden patlayacak noktaya gelmeden tuvalete gitmen gerekir.

Bu da dikkatini çekebilir: Dikkat Dikkat: Gebelikte Hangi Ağrılar Tehlikeli, Hangileri Tehlikesiz?

6- Susuz kalma!

hamilelikte su içmek

İş ortamında su içmeyi unutan birçok insan var! Ama bu süreçte sen, onlardan biri olmamalısın. Ofisteki su kaynağına yakın oturman ya da masanda bir sürahi bulundurman faydalı olabilir. Çünkü her gün en az 2 litre su içmen seni, idrar yolu enfeksiyonu ve halsizlik başta olmak üzere birçok hamilelik semptomundan korur.

Bunlara da bak: Hamilelikte Halsizlikle Savaşmana Yardımcı Olacak 8 Besin

7- Ek besinlerini yanından ayırma!

Kahvaltıyı ve öğle yemeğini dengeli bir şekilde yesen de muhakkak ara öğünlere ihtiyacın olacak. Hem mide bulantını önlemen hem de açlığını bastırıp güçlü kalman için şu atıştırmalıkları çekmecende bulundurabilirsin:

  • Ceviz, fındık gibi kuru yemişler,
  • Medine hurması,
  • Yoğurt,
  • Muz ve elma gibi meyveler,
  • Tuzlu kraker (tansiyon sorunun yoksa).

Aklında olsun: Mevsimlere Göre Hamilelikte Beslenme Listesinin Olmazsa Olmaz Meyve ve Sebzeleri

8- Çay ve kahve tüketimini sınırla!

Ofis ortamında en çok tükettiğin şeylerin çay ve kahve olduğunu biliyoruz. Ama hamilelik döneminde bu içecekleri sık sık tüketmen özellikle kansızlığa sebep olabilir. Bu yüzden en fazla 2 bardak çay ve 1 bardak kahve içmelisin.

Bu 15 şeyden de uzak dur: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler!

9- Ağırlık kaldırmamaya çalış!

Daha önce yapıyor olsan da hamilelik sürecinde bilgisayar, kitap ya da ihtiyacın olan ağır malzemeleri kaldırman düşük riskine bile sebep olabilir. Bu yüzden eğer ağırlığı fazla olan bir ürüne ihtiyacın olursa iş arkadaşlarından yardım isteyebilirsin.

Bunlar da seni ilgilendiriyor: Doğum Parası ve Doğum İzni Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.