Biberon Çürüğü: Görüldüğünden Daha Tehlikeli!

Bebeklerin süt dişlerinde oluşan çürükler hep şaşkınlık verir, değil mi? Bu duruma biberon çürüğü ismi veriliyor ve bebeğin diş sağlığı açısından sorunlara neden olabiliyor.

Biberon çürüğü ne, nasıl ortaya çıkıyor ve tedavi ediliyor, hepsini bu yazımızda anlattık. Hemen oku!

Biberon çürüğü nedir?

Biberon çürüğü, öncelikle üst ön kesici dişlerle başlayan ve çok hızlı diğer dişlere doğru ilerleyen bir diş problemidir. Biberon çürüğü önce dişlerde sarımtırak, tebeşirimsi görüntülü lekelerle kendini gösterir. Ardından daha siyah-kahverengi bir hal alarak tam manasıyla çürük görünümüne bürünür.

Bu bilgiler aklında olsun: Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?

Biberon çürüğü neden olur?

Bu çürükler de tıpkı yetişkinlerde görülenler gibi yetersiz ağız bakımı ve yanlış beslenme nedeniyle ortaya çıkıyor. Özellikle yatmadan önce biberonla bebeğe verilen mamaların içinde bulunan ya da içine katılan malzemelerin şekerinin dişlerde birikmesi ile ortaya çıkıyor. Bu birikim uyku sırasında ağızda bakteri oluşumunu arttırıyor ve biberon çürüğü başlangıcına neden oluyor.

Bebeğe yatar pozisyonda biberonla mama vermek, sıvının direkt ön dişlerin köklerine gitmesine neden oluyor. Bu da çürüğün yayılmasını kolaylaştırıyor.

Yani kısaca biberon çürüğünün nedeni biberonla beslenmenin ardından bebeğin diş ve ağız temizliğinin yapılmaması!

“Bebeğimi biberonla beslemediğim halde dişlerinde çürük var!” diyorsan da sebebi belli. Özellikle şekerli, asitli gıdaların tüketilmesinden sonra ağzın temizlenmemesi de bebeklerde diş çürüğüne neden oluyor.

Aslında sadece mama değil anne sütünde de süt şekeri denen laktoz bulunuyor. Bu nedenle emzirme sonrasında da bebeğin ağız temizliğine dikkat edilmesi gerekiyor.

Sakın ihmal etme: Çocuğuna Diş Fırçalama Alışkanlığını Kazandırmanın Yolları

Biberon çürüğü tedavisi var mı?

Süt dişi çürüğü tedavisi, hastalığın şiddetine göre yapılır. Eğer hafif çürükler söz konusuysa dolgu, ilerlemiş çürükler varsa çekim işlemi yapılabilir. Bazı biberon çürüğü vakaları çok ciddi ve iltihaplı olabilir. Bu durumda önce ilaç tedavisi ile iltihabı kurutmak ve ardından genel anestezi vererek biberon çürüğü ameliyatı yapmak gibi prosedürler söz konusu olabiliyor.

Ancak tabii ki en önemlisi bebeğin dişlerinin bu durumuna gelmesine izin vermeden önlem almak ve tedaviye erken başlamak!

Biberon çürüğü tedavi edilmezse neler olur?

Ebeveynler genelde nasılsa süt dişleri düşecek ve yeni dişleri gelecek düşüncesiyle bebeklerinin ağız ve diş hijyenine gereken önemi vermiyorlar.

Ancak biberon çürüklerinin zamanında tedavi edilmemesi;

  • Diş eti enfeksiyonlarına,
  • Enfeksiyonların damaklarda kistleşmesine,
  • Beslenme düzeninin bozulmasına ve gelişim geriliğine,
  • Altta çıkmak üzere bekleyen diş tomurcuklarının zarar görmesine neden olur. Bu sorunlar ne yazık ki çocuğunun ağrılı ve uzun süren diş tedavileri yaşayacağı anlamına gelir.
  • Ayrıca estetik problemlere de yol açacağı için sosyal gelişimi de zarar görür.

9 Soruda Bebeklerde Diş Sağlığı ve Diş Bakımı Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!

Biberon çürüğü nasıl önlenir?

  • Bebeğini uyku öncesi biberonla besleme alışkanlığından kaçın. Eğer besliyorsan bu işlemin hemen ardından ağzını temizle.
  • Mamalarının içerisine bisküvi, pekmez ve bal gibi ürünler ekleme.
  • Emziğe alışması için reçel, bal gibi ürünler sürüp ağzına verme.
  • Bebeğin yemek yedikten sonra muhakkak su içir ya da ağzını su ile çalkalamasını sağla.
  • Dişlerinin çıkmasının ardından hemen bakıma başla. Islak bir tülbent ya da parmak diş fırçaları yardımı ile ağız ve diş temizliğini gerçekleştirebilirsin.
  • 1 yaşından itibaren bir bebek diş fırçası ile sadece su kullanarak dişlerini fırçalamayı öğret. Bunu sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce iki kez tekrarlamasını sağla.
  • Bebeğin 1 yaşına geldiğinde biberonla besleme alışkanlığını bıraktır.
  • 3 yaşından itibaren yaşına uygun bir bebek diş macunu kullanabilirsin.
  • Bebeğine dişlere yapışan ve bakteri oluşmasını sağlayan karbonhidratlı, şekerli ara öğünler yerine, diş temizliğine de faydası olan meyve-sebze gibi gıdalar vermelisin.
  • Bebeğin 1 yaşına vardığı andan itibaren diş hekimi kontrollerine başlamalısın.

Bu bilgiler işine yarayacak: Bebekler İçin Ağız Bakımı Rehberi

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları