Bebeklerde Emzik Kullanımı: A'dan Z'ye Anlattık!

Bebeklerde emzik kullanımına dair birçok anne gibi senin de kafanda soru işaretleri uçuşuyorsa her birini tek tek cevaplayacağımız yazımıza hoş geldin.

Emzik zararlı mı, bebeğe emzik ne zaman verilir, hangi emzik çeşidinin ne özelliği var gibi soruların hepsinin cevapları ile seni baş başa bırakalım!

En iyi emzik modellerini de buradan inceleyebilirsin: Emzik Markalarından En İyi Emzik Modelleri

Bebeklere emzik verilmeli mi?

Bebeğin emzikten önce memene alışmalı. Emzikle anne memesinin yapısı aynı değil. Emziğe erkenden alışan bebeğin meme emmeyi reddedebilir. Bebeğe elbette emzik verilebilir ancak bunu ihtiyaca göre belirlemelisin.

Aklına bebeklerde emzik kullanımı zararlı mı, sorusu gelebilir. Emzik kullanımını ihtiyaca ve yaşa göre iyi belirlediğin sürece zararlı değil. Bebekler emme güdüsüyle doğar. Kendilerini rahatlatmak için başparmaklarını emmeleri de bundan.

Emzik dişleri bozar mı?

Bebeğin emziği emerken dili ile ön dişlerini öne iter. Ön ve üst dişler ileri, alt çenedeki dişler arkaya göre hareket eder. Emme süresi uzadıkça ön ve arka çene arasındaki mesafe açılır. 2 yaşından önce emzik emmeden vazgeçerse bu bozukluk düzelebilir. 3-3,5 yaşına kadar devam ederse kalıcı hale gelebilir. Hatta daha ileri zamana giderse üst ön dişler V şeklini alır ve bu bozukluk kalıcı olur.

Bu yüzden emzik kullanma süresini olabildiğince kısa tutmalı ve aralığını çok sık olmayacak şekilde ayarlamalısın.

Bebeğe emzik ne zaman verilir?

bebeğe emzik ne zaman verilir

Meme karmaşasına yol açacağından süt üretimi tam oluşana kadar anne sütü emen bebeğinde emzik kullanma. Meme emmeyi aktif ve düzgün halde yaptıktan sonra emzik kullanmayı düşünebilirsin.

Bebeğin kilo almıyorsa veya az meme emiyorsa da emziğe geçişi ertelemelisin. Çünkü emzik bebeğinin emme güdüsünü tatmin eder ve memeye olan ilgisini azaltır.

Emzik kullanma yaşı için genel bir yaştan bahsedemeyiz ama genellikle ilk 4 ay emme ihtiyacının en çok olduğu dönem. En azından 1. aydan sonra emzik kullanmaya başlanması gerektiğini söyleyen uzmanların sayısı fazla.

Emzik bebeği zayıflatır mı?

Anne sütünü yeterince almadan, meme emme alışkanlığını edinmeden emziğe geçersen memeyi reddeceğinden beslenmesinde aksamalar olabilir. Düzgün besleniyor ve emzik kullanıyorsa böyle bir şey geçerli değil.

Düzgün besleniyor mu peki?

Yenidoğan bebek emzik kullanabilir mi?

Öncelikle şu konuyu açıklığa kavuşturalım: Yenidoğan dönemi, ilk 40 günlük dönem. Bunu birçok kişi ilk yıl olarak düşünüyor. Yenidoğanda emzik kullanımı birçok uzman tarafından kesinlikle önerilmiyor.

Yukarıda bahsettiğimiz meme karmaşası yaşama, memeni emmeyi reddedeceği için yeterli beslenememe, emzirme döneminde seninle kuracağı bağı azaltma gibi sebepler nedeniyle yenidoğan bebeğini emzikle (yalancı meme) tanıştırma. İlk haftalar bebeğin emmeyi öğrendiği, anneyle yakın temas kurması gereken çok özel bir dönem.

Bilmen gerekenler bu yazıda: Yenidoğan Bebeği Emzirme: 8 Soru 8 Cevap!

Prematüre bebeklerde emmeyi öğretmek amacıyla hastanede emzik verilir ama bu özel bir durum.

Öğrenmek istersen: Adım Adım Prematüre Bebeklerde Beslenme ve Emzirme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Bebeğine emzik vermeni gerektirecek durumlar neler?

  1. Bebeğin anne sütünü yeterince almıyor, mama ile besleniyorsa,
  2. Beslenme amacı dışında memeni emmek istiyor, parmaklarını, battaniyesini, uyku arkadaşını emiyorsa,
  3. Huzursuzsa ve hiçbir şekilde sakinleştiremiyorsan emzik vermeyi düşünebilirsin.

Bu tür durumlar yoksa bebeğini mümkünse emziğe alıştırma. Ama bir yandan da bebeğini zorlama. Emzik, ihtiyaç dahilinde kullanılan bir ürün. Ne can dostun olsun ya da korkulu düşmanın. Her bebek emzik emecek diye de bir kural yok bu arada, aklında olsun. Her bebek anne sütü emmeli, emzik değil.

Bu arada sütün azsa mutlaka oku: 8 Adımda Anne Sütünü Arttırmanın Yolları

Gece emzik kullanımı nasıl olmalı?

Bebeğini emzirerek uyutuyorsan buna alışır, emmek onun için ritüel haline gelir. Gece uyandığında da bu ritüeli devam ettirmek ister. Bu yüzden çok geç kalmadıysan bebeğini emzirerek uyutmaktan vazgeçerek işe başla. Ay Ay Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı yazımızda bu konuyla ilgili hayat kurtaracak bilgiler var.

Bebeğin emerek uyumaya alıştıysa uyurken emziği ağzından düştüğünde ağlayarak uyanıyordur. Bu durumda yapacak bir şey yok, mecbur uyanıp emziğini minik ağzına takacaksın.

"Kendi kendine uyumayı nasıl öğrenecek?" diyorsan videomuzu mutlaka izle:

Emzik ne zaman bırakılmalı?

Alışkanlık yapmaması için 3. ayda bıraktırmaya çalışmanın faydalı olduğunu söyleyen uzmanlar olduğu gibi 2 yaşına kadar emzik kullanmakta sakınca görmeyenler de var. 1 yaşından sonra beslenmesinden uyku düzenine, tüm koşulları düşünerek fayda-zarar tartısını çalıştırarak, yavaş yavaş emzik bıraktırmaya gidebileceğini savunan uzmanlar da mevcut.

Gördüğün gibi uzmanların emzik kullanımı ile ilgili ortak bir görüşü yok. Bu yüzden en iyisi doktoruna danışmak ve bebeğinin ihtiyaçlarını iyi gözlemleyerek hareket etmek.

Emzik nasıl bıraktırılır?

Emziği aniden bıraktırmaya çalışma ki çocuğun güvensizlik hissi yaşamasın.

Unutturma yoluna gidebilirsin. İçecek vermek, müzik dinletmek, parka götürmek, ana kucağında sallamak, banyo yaptırmak, şarkı söylemek, bebek masajı yapmak bunlardan birkaçı. Bebeğinde hangisinin etkili olacağını deneyerek görebilirsin.

Anneler tecrübelerini paylaştı: Bebeğime emziği nasıl bıraktıracağım?

Emzik ne zaman değiştirilmeli?

Emziklerin ortalama süresi 3 ay. Fakat bu süre bebeğinin emziği kullanma sıklığına göre değişir. Emzikte yırtık, çatlak varsa, formu yapısı bozulmuşsa değiştirmelisin.

Emzik nasıl temizlenir?

İlk alındığında sabunlu ılık suda yıka. Sıcak suda 5 dakika kaynatmak ise düzenli temizlik için en iyi sterilizasyon yolu.

İsveç'te yapılan dikkat çekici bir çalışmadan da bahsedelim. İsveç'te 184 çocuğu 4 yaşına gelene kadar belli aralıklarla alerji uzmanı tarafından muayene etmişler. 6 aylık olduklarında anne babalarına sordukları soruların cevaplarına göre elde edilen veriler şöyle:

  • %74'ünün emzik kullandığını belirtmiş.
  • Bunların %83'ü bebeklerinin emziklerini musluk suyuyla yıkadığını söylemiş.
  • %54'ü emziği kaynatıyormuş.
  • %48'i ise emzikleri ağızlarında emerek temizlediklerini belirtmiş.

Çocuklar 4 yaşına geldiklerinde tükürüklerindeki mikropları incelemişler ve emzikleri ebeveynlerinin ağızlarında temizlenen kuzularda alerji, astım ve egzama gibi rahatsızlıkların daha az olduğu görülmüş.

Yine araştırmaya göre sezaryenle doğan çocuklarda egzama riski %55, normal doğan ve emzikleri annelerinin ağzında temizlenen bebeklerdeki egzama riski %20 olarak ölçülmüş. Anne-babanın ağzında bulunan mikropların bebeğe geçmesi, bağışıklık kazanılmasıyla bağdaştırıldığından mantıklı gibi gözüküyor.

emzik modelleri banner

Emzik seçerken nelere dikkat etmelisin?

Emzik çeşitleri 2 kritere göre belirleniyor:

  1. Bebeğin yaşı,

  2. Emziğin malzemesi.

Hangi yaşta hangi malzemeden üretilen emziği kullanmalısın, aşağıda anlatacağız. Fakat dikkat etmen gerekenlerden biri de emziğin BPA ve PVC içermemesi. Bunlar zararlı kimyasallar, bebeğinden uzak durmalılar.

Bir de ortodontik emziklerden al. Ortodontik emziklerin özelliği;

  • Yanlardaki kanatları sayesinde diş etine ve dişlere yapılan baskıyı eşit derecede dağıtmak,
  • Emme sırasında dili doğal pozisyonda tutmak,
  • Damağa olan baskıyı azaltmak.

Satın almadan önce sana yardımcı olalım: Emzik Markalarından En İyi Emzik Modelleri

Kauçuk emzik

bebeğe kauçuk emzik vermek

Diş çıkartma döneminde bebeklerde kaşınmadan dolayı ısırma eğilimi daha çok oluyor. Kauçuk da diş darbelerine dayanıklı bir malzeme olduğu için bu emzik, diş çıkartan bebeklerde daha uygun bir tercih. Fakat suyu emdiklerinde formları çabuk bozulur, silikona göre daha sık değiştirmek zorunda kalırsın.

Şöyle de bir dezavantajı var: Lateks alerjisi yapabiliyor. Böyle bir durum olursa kullanmayı bırakmalısın.

Çok lazımlar: Diş Çıkarma Döneminin Kurtarıcıları En İyi 10 Diş Kaşıyıcısı

Silikon emzik

bebeğe silikon emzik vermek

Diş çıkarmayan bebekler için öneriliyor. Amme memesi formuna daha çok benzediğinden 1 yaş öncesi için daha uygun. Bulaşık makinesinde yıkayabilirsin, yapış yapış olmaz.

Anneler tavsiyelerde bulundu: Silikon emzik mi kullanıyorsunuz, kauçuk mu?

Damaksız emzik

bebeğe damaksız emzik vermek

Damaksız emzik de düz formu nedeniyle 1 yaşından önceki bebekler için öneriliyor.

Damaklı emzik

bebeğe damakli emzik vermek

Diş çıkartan, 1 yaşını dolduran bebekler için daha uygun.

Damaklı damaksız emzik farkı ne?

Damaklı emzik mi damaksız mı daha iyi, diye merak edebilirsin.

Damaksız emzikler, emme problemi olan bebekleri yutmaya alıştırmada daha başarılı. Mesela prematüre bebekler kesinlikle damaksız emzik kullanmalı. Bebeğin emzik kullanmaya çok ihtiyaç duyuyorsa damaklı ya da damaksız emziklerden hangisini kullanması gerektiğini doktoruna danışmalısın.

Emzik kullanımında yapılan 4 hata

1- Bebek her ağladığında ve huzursuzlandığında emzik vermek,

2- Nasıl olsa bir gün kendiliğinden bırakacak düşüncesiyle emziği uzun süre kullandırtmak,

3- Yere düşen emzikleri yeterince iyi sterilize etmeden bebeğe vermek,

4- Emziğe tatlı sürmek. Emziği reçele, pekmeze batırmak yanlış bir uygulama çünkü bebek buna alışır, anneler de sussun diye bu şekilde vermeye devam eder. Dişlerde çürük oluşumu için hiç de tatlı olmayan bir zemin bu, dikkat!

Bunları öğrenmelisin: 9 Soruda Bebeklerde Diş Sağlığı ve Diş Bakımı Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!