Çocuğunun El Becerilerini Geliştirmek İçin Yapabileceğin 8 Şey

Çocuğunla keyifli saatler geçirirken onun hem el becerilerini hem hayal gücünü hem de zekasını geliştirmek istemez misin? Rengarenk boncukları, kağıtları, kalemleri toplama vakti! Miniğinin el becerilerini geliştirmek için yapabileceklerini anlatıyoruz!

1. Günlük rutininize küçük hareketler kat!

  • Yürüme çağındaki miniğin artık nesneleri alıp onları bir kaba koyabilir, blokları birbiri üzerine dizebilir, şekilleri ayırma oyunu oynayabilir ve başparmağı ile işaret parmağını bir cımbız gibi kullanarak kuru üzüm benzeri minik şeyleri dikkatlice alabilir. Miniğinden bunları etrafa saçtıktan sonra cımbızla bir kutu içine toplamasını isteyebilirsin.
  • Bebeğin 13. ay civarında belki de pastel boyalarla karalama yapabilecek düzeye gelebilir. El-göz koordinasyonu sayesinde resimleri gösterebilir, sen ona kitap okurken sayfaları çevirebilir. Masal kitapları okuduğun sırada sayfaları onun çevirmesini iste. Bu, sana olan ilgisini de canlı tutar.
  • Bebeğinin 18. ayında el becerisi ve dikkat süresi artıp hayal gücü harekete geçince kısa zaman içinde süper bir karalamacıya dönüşür. Bir kutu kuru boya veya pastel boya ile hızla gelişen yaratıcılığını destekleyebilirsin. Başlangıçta gelişigüzel karalamalar yapsa da kısa süre sonra daha “düşünülmüş” çizgiler yapmaya başladığını, ardından da kavisli, yuvarlak çizgiler çizmeyi öğrendiğini göreceksin.
  • 1-2 yaş çocuğu; kum, su, kil, yiyecek ve oyun hamuru gibi düzgün yapıları olmayan şeylere sırf keşfetmek ve dokusunu hissetmekten hoşlandığı için dokunur. Bu dönemde çocuğunu kendi kendine yemek yemeye, kaşık kullanmaya teşvik etmen el becerilerini geliştirir. Yaş dönümlerine göre çocuklarda bilişsel gelişim özellikleri öğren!

Miniğin beş duyusuyla dünyayı keşfetsin: Çocuğunun Hayal Gücünü Geliştirmek İçin Yapabileceğin 27 Şey

2. İçinde ilgi çekici nesneler olan kutular hazırla!

Küçüğün, 1-2 yaş arasında topları çekmek, itmek, atmak, bir şeyleri devirmekten çok hoşlanır. Minik kuzunla oyun oynayarak kaba motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olabilirsin. Örneğin;

  • Bebeğine dokunmaktan, sıkmaktan ve buruşturmaktan keyif alabileceği şeylerin içinde yer aldığı bir kutu ver.
  • Mandal torbasını boşaltıp doldurmaya, büyük boncukları küçük bir şişenin içine atmaya ve geniş ahşap perde halkalarını bir çubuğa geçirmeye teşvik et.
  • Kullanılmış tuvalet kağıdı rulosu, yoğurt kabı ve eski kutular gibi atılacak şeyleri çocuğunun el becerilerini geliştirmek için kullanabileceği malzemeler haline getirebilirsin.

2 yaş çocuğu hangi oyunları oynar: Yaratıcı, Eğitici, Eğlenceli 2 Yaş Oyunları

3. Makasla kağıtları biçimlendirin ve katlayın!

El becerisi geliştirme yöntemlerini belirlerken özellikle çocuğunun ince motor becerilerine yönelik şeyler seçmen gerek. Parmak gelişimini desteklemenin en kolay yollarından biri de makas kullanmak.

  • Miniğine renkli kağıtları çocuk makası kullanarak dilediği şekillerde kesebileceği bir ortam yarat. Bu kesilen kağıtlarla keyifli bir mozaik çalışması da yapabilirsiniz.
  • Senin çizdiğin ya da bilgisayardan çıktı aldığın kedi, tavşan gibi figürlerin içini bu kağıtları yapıştırarak renklendirmek hem çocuğunun el becerisini geliştirir hem de eğlenceli saatler geçirmenizi sağlar.
  • Ayrıca kestiği kağıtları ikiye, dörde ve sekize katlayıp geri açmasını iste. Böylece bir form oluştururken hangi aşamalardan geçtiğini görür. Birlikte kağıt katlayarak farklı şekiller ve hayvan figürleri de yapabilirsiniz.

4. Şekilli cetvellerle çizip, kesmeyi öğret!

2 yaşındaki çocuk çizgi, daire ve nokta çizebilecek aşamaya gelir. Yardım alarak ellerini kurulayabilir. Bazı kıyafetlerini kendisi giyebilir. Çocuklarda el becerisini geliştiren oyuncaklar, katkısını bu aşamada gösterir.

Bu dönemde çocuğunu biraz daha sanatsal faaliyetlere de yönlendirebilirsin. Ona şekilli bir cetvel al ve çizdiği şekilleri boyadıktan sonra keserek kolaj çalışması yapmasını iste. Bak bakalım, ortaya nasıl şeyler çıkacak!

İşte, o küçük dünyalardan gelenler: Miniklerin Hayal Dünyalarının Benzersiz Olduğunun Kanıtı 10 Çocuk Resmi

5. Boncukları ipe dizmece yarışı yapın!

Çocuklarda ince motor becerileri geliştiren etkinliklerden bir diğeri, ipe boncuk dizme! Bu tarz etkinlikler çocuk gelişimi için çok faydalı olsa da erkek çocukları biraz ilgisiz kalabiliyorlar. Bunu aşmak için rekabet duygusu yaratmak işe yarayabilir. “Hadi bakalım, hangimiz ipe daha çabuk boncuk dizeceğiz?” tarzı cümleler onun oyuna olan ilgisinin artmasını sağlar.

Ayrıca miniğine çeşitli boncukları renklerine ve büyüklüklerine göre ayırmasını öğretebilirsin. Aynı şeyi baklagiller için de isteyebilirsin.

Annelerin kahramanından süper oyunlar: Oyuncu Anne Şermin Yaşar'dan 6 Eğitici Oyun

6. Oyun hamuruyla eğlenceli saatler geçirmesini sağla!

Çocuğun el becerisini geliştirme tekniklerinden bahsedip oyun hamurlarına yer vermemek olmaz. Oyun hamurlarıyla çocuklar için pek çok keyifli ince motor becerisi geliştirme etkinlikleri yapılabiliyor. Mesela:

7. Yapboz oyunları oynat!

Birbirine uyan parçaları bir araya getirince asıl biçimi ortaya çıkan yapboz oyunları, 1 yaş itibarıyla çocuğunun ilgisini çekmeye başlar. İlk olarak basit ve büyük parçalı olanlardan başlayabilirsin. Parçadan bütüne gitmeyi görmeyi sağlayan yapbozlar zeka geliştirici oyuncaklardan olmanın yanı sıra el becerilerini geliştirmede de birebir.

Okul öncesi eğitim çocuğun için hayati bir öneme sahip: Anaokulunun Çocuğa Faydaları Nelerdir?

8. Resim dünyasına girme vakti!

3 yaşındaki çocuğun el becerileri pastel boyayı tutup çöp adam çizebilecek aşamaya gelir. Kağıt-kalem işlerinden önce ellerin ve parmakların gelişerek yeterli kuvveti kazanması gerekir. Dolayısıyla artık minik kuzunla beraber resim etkinliklerine başlamak için ideal bir dönemdesin.

Neler var bu yaşta: Çocukların Gönlünü Fethedecek 3 Yaş Etkinlikleri

  • Pastel boya kalemlerini tutarak resim yapmak hem el-parmak kaslarının hem de ince motor becerilerinin daha da gelişmesini sağlar. Ona bir çöp adam çiz ve kağıda aynısını çizmesini iste.
  • Daha ileri zamanlarda çocuğundan hikaye anlatan resimler çizmesini iste ve ona resimleri hakkında sorular sorarak duygu ve düşüncelerini anlamaya çalış.
  • Resimlerinin üzerine adını yazıp herkesin görebileceği yerlere asmayı da ihmal etme. Övgüler almak küçüğünün kendine olan güvenini artıracağı gibi onu daha çok resim yapmaya da teşvik eder.

Bu da ilgini çekebilir: Çocuğunun Zihinsel Kapasitesini Geliştirecek Zeka Oyuncakları

Kaynakça ve İleri Okuma

Hamilelikten 3 Yaşa Kadar Bebeğimi Büyütüyorum-Kaknüs Yayınları