Emziren Anne Grip Olursa Ne Yapmalı?

Bebeğini emzirirken gribe mi yakalandın? Dur bakalım, hemen panik olmana gerek yok. "Emziren anne grip olursa bebeğe geçer mi?", "Hastayken emzirmenin bebek için bir sakıncası var mı?" gibi sorular aklını kurcalıyor biliyoruz. O halde hasta olduğunda emzirmeye devam etmen, bebeğinin sağlığını etkiliyor mu öğrenelim!

Emziren anne grip olursa bebeğe geçer mi?

Grip, havadan damlacık yolu ve yakın temas ile bulaşan bir hastalık. Anne sütü de yüksek besin değeriyle antibakteriyel ve antiviral maddeler sayesinde bebeği hastalıklara karşı koruyan doğal bir kalkan.

Neler var neler: Doğanın Bir Lütfu: Anne Sütünün Bebekler İçin Yeri Doldurulamaz Faydaları

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Çivilibal, gribin anne sütünden ziyade havadan ve yakın temasla bulaştığını söylüyor.

Dolayısıyla gripken emzirmek, bebeğin üst solunum yolu enfeksiyonlarına daha az yakalanmasını ve/veya daha hafif geçirmesini sağlıyor. Ancak gribin bebeğe geçmemesi için alman gereken birtakım önlemler var.

Emziren anne grip olursa ne yapmalı?

Emziren anne nezle olursa bebeğe geçer mi?

  • Nefesini bebeğinden uzak tutmaya çalış.
  • Yakın temasta ve emzirirken maske tak. Emziren Annelerin En Çok Kullandığı 11 Emzirme Dönemi Ürünü!
  • Maskeyi 30 dakikada bir yenile.
  • Bebeğinin yüzüne doğru hapşırma ya da öksürme.
  • Bebeğini öpme.
  • Hijyen kurallarına uy (Özellikle kıyafetinin ve göğüs ucunun temiz olmasına dikkat et.).
  • Ellerini sık sık yıka.
  • Kapı kollarını, masaları ve oyuncakları belli aralıklarla temizle. Miniğinin elleri buralarla temas edebileceği için hastalık ona da bulaşabilir.
  • Gün içinde evini bolca havalandır.
  • Bol sıvı al.
  • Sık sık meyve ye ve yüksek protein içerikli gıdalar tüket. Bitki çayı iç. Bu noktada çok sorulan sorulardan birisi "Emziren anne nane limon içebilir mi?" oluyor. Miktarını abartmadan içebilirsin, sorun yok. Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalı?
  • Olabildiğince fazla dinlen.
  • Baktın ki iyileşemiyorsun, ilaca başlamadan önce mutlaka doktoruna danış.

Emzirme Sanatı grubunun kurucularından Seda Diri Ilic'in söyleyecekleri var: 27 Soruda Emzirme Hakkında En Çok Merak Edilenler

Emziren anne nezle olursa bebeğini emzirilir mi?

Nezle de tıpkı grip gibi emzirmeye engel olan bir durum değil. Anne sütü bu durumlarda hastalığın bebeğe geçmemesi için yapısını değiştiriyor ve antikorlar üretmeye başlıyor. Yalnızca, gripte olduğu gibi hastalığın bebeğine farklı yollarla bulaşmaması önlem alman gerekiyor.

Ünlülerin Doğum Koçu ve Hamile Eğitmeni Ayşe Öner'e de kulak ver: Emzirme Dönemindeki Anneler İçin Tavsiyeler

Emziren anne grip ilacı içebilir mi?

Emzirirken grip olmak sinir bozucu bir durum biliyoruz ve ilaca ihtiyacın olduğunu düşünüyor olabilirsin. Emziren anne doktor kontrolü altında ve yine doktor önerisiyle pek çok ilacı rahatlıkla kullanabilir. Bu ilaçlara antiviral ilaçlar da dahil.

Sütün bebeğine yetiyor mu: 8 Adımda Anne Sütünü Arttırmanın Yolları

Emzirirken serum takılır mı?

Emzirirken serum taktırmanın herhangi bir sakıncası yok, emzirmeye devam edebilirsin.

Miniğini doğru pozisyonda emzirmen önemli. Bu, yalnızca bebeğine yeterli sütü sağlamakla kalmıyor; sütünü de artıyor: Doğru Emzirme Yöntemini Bulman İçin 4 Emzirme Pozisyonu Önerisi!

Anne ateşliyken bebek emzirebilir mi?

emziren anneler grip olursa

Uzmanlar, ateşli durumların emzirme için sorun olmadığını söylüyorlar. Eğer bebeğini emziremeyecek kadar hastaysan anne sütünü bebeğine pompayla sağarak verebilirsin.

İşte, senin için seçtiğimiz farklı özelliklerdeki göğüs pompaları: Elektrikli mi Manuel mi: Süt Sağma Makinesi Nasıl Seçilir?

Hangi durumlar emzirmek için sakıncalı?

  • Kalp ya da böbrek yetersizliği veya şiddetli kansızlık gibi ciddi halsizlik oluşturan hastalıklar. Fakat bazı kadınlar bu engellerin üstesinden gelerek emzirmeyi başarabiliyorlar.
  • Aşırı zayıf olma durumu (Vücut süt üretebilmek için yağ depolarına ihtiyaç duyuyor.).
  • HIV/AIDS, tüberküloz ya da olası Hepatit B gibi ağır enfeksiyonlar.
  • Anne sütüne geçebilen ve bebeğe zararlı olabilecek ilaçların (tiroid, kanser, yüksek tansiyon ilaçları, lityum, trankilizanlar ya da sedatifler gibi psikosomatik ilaçlar) kullanılmasını gerektiren kronik rahatsızlıklar.
  • Göğüslerde yetersiz oranda salgı bezi dokusu bulunması ya da meme başının sinirsel dokusunun zedelenmesi. Memelerine iyi bak ki minik kuzun aç kalmasın: Doğum Sonrası Meme Bakımı
  • İş yerinde bazı zehirli kimyasallara maruz kalma.
  • Alkol bağımlılığı. Arada bir içmek sorun yaratmıyor ama çok fazla alkol, meme emen bir bebek için tehlikeli olabiliyor.
  • Madde bağımlılığı (trankilizanlar, kokain, eroin, metadon ya da marihuana). Emzirme Döneminde Yenmemesi Gereken Gıdalar Neler?

Mastit konusuna da açıklık getirelim. Mastit olduğunda emzirmenin bebeğinin sağlığı açısından bir riski yok. Bebeğinle arana girmesine izin verme: Emzirmeyi Kabusa Çeviren Bir Hastalık: Mastit

Yalnızca bu kadarla değil; ne yazık ki miniğinin kana kana emmesi her zaman mümkün olmayabilir: Emzirmeye Engel Olan 22 Gıcık Durum

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler-Heidi E. Murkoff & Sharon Mazel

Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler- Heidi Murkoff

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.