Bebek Bezi Nasıl Bağlanır: 10 Adımda Bebek Altı Değiştirmek

Bebek altı değiştirmek her ne kadar kolay gibi gözükse de özellikle yeni doğum yapmış çiçeği burnunda anneler için başlangıçta biraz sıkıntılı olabiliyor. Bebek alt değiştirme sırasında huysuzlanırsa nasıl başa çıkılır? Bebek bezi nasıl bağlanır ve nelere dikkat edilmesi gerekir? Detaylar yazımızda!

Bebek bezi nasıl bağlanır?

Bebek alt temizliğine dair bilmen gereken tüm detaylar ve kız ile erkek bebeklerde farklılık gösteren temizleme detayları aşağıda!

  1. İlk olarak bebeğini alt değiştirme örtüsü ya da masası üzerine sırtüstü şekilde yatırmalısın. Eğer alt değiştirme masası kullanıyorsan güvenlik kemerlerini bağlamayı unutma.
  2. Bezin yapışkan bantlarını aç. Bebeğini ayak bileklerinden nazikçe kavrayıp poposunu havaya kaldır. Bebek bezini altından çek ve ulaşamayacağı bir yere koy.
  3. Yeni doğan bebek bezi değiştirme sırasında dikkat etmen gereken şey, miniğin 2 aylık olana kadar özellikle alkollü mendiller kullanmamak. Çünkü bu, isilik ve tahrişe sebep olabilir. Alt temizliğini ılık su ve pamuk ya da ıslak bebek mendilleri ile yapabilirsin.
  4. Erkek bebek alt temizliğine öncelikle en temiz nokta olan kasıklardan başlamalısın. Penisi de kökten başlayarak uca doğru silmen gerek. Sonra testis torbalarının kıvrımlı derisini ve torbaların altını, ardından da popo arasını nazikçe temizlemelisin. Erkek bebekler bezleri çıkarıldıktan sonra çiş yapma eğiliminde olurlar, temiz bez koyarken pipisini aşağı doğru eğ ki sızıntı olmasın.
  5. Kız bebeklerde alt temizliği yaparken de yine kasıkların en temiz bölgesinden ve bacak aralarından başlamalısın. Vulva dudaklarını her defasında kaynamış ılık içme suyu ile ıslatılmış pamuk kullanarak yukarıdan aşağıya doğru bastırmadan yapmalısın. En son da poposunu sil. Enfeksiyonu önlemek için alt temizliğini her zaman önden arkaya doğru yaptığından emin ol. Kız bebeklerde kakanın saklanabileceği daha fazla deri katmanı olduğu için iyice temizlemeye özen göster. Ardından miniğinin poposunu yumuşak bir bezle kurula.
  6. Kullandığın ıslak mendili kirli bezin üstüne koy. Alt temizliğini hallettik, gelelim bebek bezi nasıl bağlanır, konusuna. Bebeğinin altına şeritleri poposunun altındaki bölüme gelecek şekilde temiz bir bez yerleştir. Pek çok bebek bezinde, bezin önünü gösteren renkli işaret ya da şekiller var.
  7. Bezi bağlamadan önce doktorunun pişik için önerdiği merhem ya da kremi uygula.
  8. Ardından bezin ön kısmını, her iki ucu da eşit olacak şekilde bebeğinin göbeğine doğru çek. Bantları açıp yapıştıracağın alana doğru çekerek bezi kapat.
  9. Son olarak bezin kenarındaki fazlalığı bezin üzerine katla ve işaret parmaklarını bezin içine sokarak sıklığını kontrol et. Parmaklarının fazla zorlanmadan bezin içine girebilmesi gerek.
  10. Kirli bezi yapışkan şeritlerini çevresine sararak kaldır. Bebek altı değiştirmek işte bu kadar basit!

Erkek bebek bezi nasıl bağlanır, bazı anneler tarafından ayrıca merak edilebiliyor. Kız bebeklerle aralarındaki tek fark, temizleme aşamasında genital bölgeye göre değişiklik gösteren minik detaylar. Bez bağlama aşamasında bir farklılık söz konusu değil gördüğün gibi.

Miniğinin hassas poposu için hangi bebek bezi daha iyi, videomuzda derinlenemesine bir analiz yaptık!

Burada da bir bebek bezinde olması gereken özelliklerden ve öne çıkan markalardan bahsettik: Hangi Bebek Bezini Almalıyım?

Bebeklerde alt temizliği sırasında bunlara dikkat!

  • Kız bebeklerde klitoris uyarısı haz duyma isteğinin erkenden keşfedilmesine neden oluyor. Bu nedenle alt temizliği sırasında fazla basınç uygulamamaya dikkat et.
  • Eğer özel olarak yenidoğan bezi kullanmıyorsan göbek bağının tahriş olmasını engellemek için bezin üst kısmını aşağı doğru kıvırdığından emin ol.

Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

  • Bebeğinin altını değiştirdiğin yüzeyi temizlemeyi unutma. Özellikle bebeğin hastaysa tekrar bulaşmasını önlemek için çok önemli.
  • Bebeklerde İdrar yolu enfeksiyonun en önemli nedenlerinden biri, bez değiştirme esnasında yapılan hatalar. Bu nedenle alt temizliğini doğru yaptığından emin ol.
  • Doğumdan sonraki ilk günlerde bebeklerin sindirim organları henüz tam gelişmediği için emme sırasında bir yandan bol gazlı ve gürültülü kaka yaparlar. Bu, geçiş kakası olduğu için sulu, yeşil ve pürtüklü olabilir. Gördüğünde endişelenme yani.

Bunları öğren: 8 Maddede Bebek Kakası Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

  • İhtiyacın olan alt değiştirme ve temizleme ürünlerinin yakınında olmasına dikkat et. Düşme ihtimaline karşın alt değiştirme sırasında bebeğini asla yalnız bırakmamalısın, kemerler bağlıyken bile.
  • Bezi çok sıkı bağlamamaya dikkat et. Sızıntıları önlemek için bezi çok sıkman bebeğinin kusmasına yol açabilir. Buna özellikle miniğinin karnını doyurduktan sonra dikkat et.
  • Sen de alt değiştirme masası kullanmaktan hoşlanmayan annelerden olabilirsin. Buna alternatif olarak bebek alt açma bezi kullanabilirsin. Bebeğini düz bir zemine yatırmak istemiyorsan alt açma minderi daha konforlu olabilir. Yer de tutmuyorlar.
  • Bebek altı değiştirmeyi gözünde büyütme. Bu zaman dilimini özel, bebeğinle iletişim kurduğun dakikalar olarak değerlendir. Görünüş ve kokudan ötürü yüzünü ekşitmekten kaçın, unutma ki bebeğin her şeyin farkında. Dokunuşlarınla ona sevgini ve şefkatini hissettir.
  • Son olarak bez değiştirme işini bitirdikten sonra ellerini yıkamayı ihmal etme. Bakteri ve mantarların, bebeğin vücudunun diğer kısımlarına ve sana bulaşmasını önlemek için önemli.

Hayatını kolaylaştırmaya geldiler: 6 Alt Değiştirme Ürünü

Bebek bezi değiştirirken yanında bulunması gereken malzemeler neler?

  • Bebek bezi,
  • Alt değiştirme örtüsü, minder ya da bunlara eş değer bir ürün,
  • Islak mendil ya da bebek temizleme pamuğu,
  • İsteğe bağlı olarak bebek losyonu,
  • Pişik kremi ya da merhem.

Biz değil; onların tecrübeleri söylüyor: Anne Yorumlarıyla En Çok Tercih Edilen 7 Pişik Kremi

Bebek bezi kaç saatte bir değiştirilmeli?

Bebek altı değiştirmek için belirlediğin zaman, kaka ve idrar durumuna göre farklılık gösterebilir. Bebeğin kaka yaptığında, gecikmeden altını hemen alman gerekir. Kakadaki asit cildi tahriş edebilir. İdrarını yaptığında çok uzun saatler olmamak koşuluyla kısa bir süre bekleyebilirsin.

Özellikle yenidoğan döneminde günde bebekler sık sık idrar yaptıkları için ilk birkaç ay her 2-3 saatte bir bez değişimi yapmalısın. Bebeğinin pişik olmasını önlemek için bezini sıklıkla değiştirmelisin. 6. aydan sonra bebeklerde bez değiştirme sıklığı günde 3 veya 4 kez olmalı.

Artık çok geç demeden oku: Bebeklerde Pişiği Önlemenin 8 Yolu

Gün içerisinde bebeğinin bezini sık sık değiştirirsen uykusunun bölünmesine sebep olabilirsin. Bu da yetersiz uykudan kaynaklı gelişim yetersizliğine yol açabilir. Bu nedenle bez değiştirme sıklığı ile bebeğinin uykusu arasındaki dengeyi iyi sağlamalısın. Bebeğini emzirmeye başlamadan önce de huysuzlanmaması için de altının kirli olmadığından emin ol.

Mutlaka oku: Bebeklerin Büyüme ve Gelişimini Etkileyen 7 Faktör

Bebekler neden altını değiştirmek istemez?

Sen bebeğinin poposunu örtmeye çalıştıkça o, altını açmaya çalışabilir. Bazı minikler beze bir süre isyan ederler, diğerleri ise bunu tuvalet eğitimine kadar sürdürür. Aşağıdaki tavsiyelerimiz bez değiştirme sırasında bebeğinle yaşadığın gerginliklerin azalmasına yardımcı olabilir.

  • Bebeğinin narin vücudunda bezin daha çok acıttığı pişikler olabilir. Yara ve pişik olup olmadığını kontrol edip önlemlerini al.

Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer? Pişiğe Ne İyi Gelir?

  • Sürat önemli. Alt değiştirme malzemelerini pratiklerinden seç. Kumaş ya da plastik bezler yerine çıtçıtlı ya da hazır bebek bezi kullan. Bu sayede iğne batması gibi kazaları da önlemiş olursun.
  • Her şeyi önceden hazırla. Bebek bezin, pişik kremin ve alt değiştirme minderi gibi ihtiyacın olan ürünlerin hepsi yanında bulunsun. Ancak güvenlik açısından bunları bebeğinin ulaşabileceği alanların dışına koy.

Bebek güvenliğinde püf noktalar: Emeklemeye Başlamadan Önce Evi Tehlikesiz Hale Getirme Yolları!

  • Onu oyala. Bebeğinin alt değiştirme sırasında elinde oynayabileceği, seyredebileceği ya da dinleyebileceği herhangi bir oyalayıcı nesne edin. Çocuğunu eğlendiren yöntemi bulman için biraz deneme-yanılma yapman gerekiyor.
  • Savunmaya çekil ve ortam değiştir. Eğer alt değiştirme masası savaş alanına döndüyse daha güvenli bir zemine çekilmenin vakti gelmiş demektir. Bebeğinin karyolasını, oturma odasındaki zemini veya yatak odanı alt değiştirmek için kullanabilirsin.
  • Uygun vakti kolla. Eğer çocuğun bir faaliyetin tam ortasındaysa bunu bitirmesini bekle. Oyuncağını alt değiştirme ünitesine götürmek de bir seçenek tabii.
  • Eğer yukarıdaki önerilerden bir sonuç alamazsan çocuğunu yatır ve olabildiğince hızlı davranarak işini bitir. Cana yakın ama kararlı ol, miniğine nazik davranmayı ihmal etme. Sonuç olarak istese de istemese de altı değişecek, kendini kötü hissetme.
  • Soğukkanlılığını korumaya çalış. Eğer bunu bir çekişme haline getirmezsen küçüğünün savaşa olan ilgisi kaybolabilir.

Olmazsa olmazlar: İçinde Gerçekten Gerekli Şeyler Olan 7 Bebek Bakım Seti

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş:

Kaynakça ve İleri Okuma

Çocuğunuz Büyürken Sizi Neler Bekler-Arlene Eisenberg & Heidi E. Murkoff & Sandee E. Hathaway

Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakım Kitabı-Ayşe Öner

Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları