Hamilelikte Hemoroit Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte hemoroit, birçok anne adayının yaşadığı sancılı bir sorun. Eskilerin basur dedikleri bu dert neden hamilelikte başına gelir, bebeğine zarar verir mi?

Gebelikte hemoroit hakkında bilmen gereken her şey bu yazıda!

Hemoroit nedir?

Sıklıkla hemoroid olarak yanlış ifade edilen hemoroit, yani diğer anlamıyla basur, makat etrafındaki toplardamar yumağının gevşeyip aşağıya doğru sarkmasıdır.

Bazen de hemoroitle ilgili hiçbir sorunu olmayan insanların makatlarında ansızın ağrılı bir şişlik oluşur. Bu duruma da akut tromboze hemoroit (boğulmuş hemoroit) denir. Verdiği şiddetli ağrıdan dolayı birçok kişinin hayat kalitesini düşürür.

Hamilelikte hemoroit, birçok anne adayının yaşadığı bir sorun. Nedenlerine geçmeden önce ne zaman hemoroit sorunu ile karşı karşıya olduğunu düşünmen gerektiğini anlatalım.

Hamilelikte hemoroidin belirtileri neler?

Gebelikte hemoroidin başlıca belirtileri, dışkılama sonrasında makatta acı ve kaşıntı ile beraber kanama olmasıdır. Yani gebelikte makattan kan gelmesinin nedeni genellikle basurdur. Dışkılamadan sonra makatında şişkinlik olur ki buna da basur memesi diyoruz.

Hangi tür kanama ne anlama geliyor: 11 Soruda Hamilelikte Kanama Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Hamilelikte hemoroit neden olur?

Hamilelikte hemoroit neden olur

Hamilelikte bebeğinin rahmine yaptığı baskı ve pelvis bölgene kan akışının artması, rektum (kalın bağırsak) duvarındaki toplardamarların şişip kabarmasına neden olur. Yani kan hacmin arttıkça toplardamarlara olan basınç da artar. Böylece toplardamarlarında varisleşme meydana gelir.

Hemoroit, hamilelikte en sık görülen varis şeklidir. Hamilelikte artan kan artışı ve bebeğin yaptığı basıncın etkisiyle nasıl ki bacaklarında da varis oluyorsa, toplardamarlarında da varis olabilir. Bunun sonucu da hemoroittir.

Hamilelikte kabızlık, hemoroit sorununun başlıca nedenleri arasındadır. Diğer yandan basurun nedeni olmasa da kabızlık yine baskıyı arttırdığından hemoroitin meydana gelmesini kolaylaştırır. Yani gebelikte kabızlığı, hemoroidin tetikleyicisi olarak düşünebilirsin. Kabızsan tuvalete çıktığında zorlanırsın, aşırı ıkınmalar da basur sorununa neden olabilir.

Hamilelikte acılı ve baharatlı yiyeceklerle beslenme de hemoroide neden olur.

Beslenme konusunda sana yardımcı olalım: Bu 15 Şeyden Uzak Dur: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler!

Gebelikte hemoroit hangi ayda başlar?

Bunun için kesin bir hafta ya da ay veremeyiz. Ama bebeğinin büyümesine ve vücuduna yaptığı baskının artmasına bağlı olarak gebeliğin son aylarında hemoroit daha sık yaşanır.

Hamilelikte basura ne iyi gelir, hemoroit nasıl önlenir?

Hamilelikte basur nasıl geçer

Hamilelikte hemoroit tedavisi için evde yapabileceğin şeyler var. Hamilelikte basur nasıl geçer, senin için tavsiyelerde bulunduk!

Kabızlığa engel ol

Gebelikte basurla savaşmanın en iyi yolu, kabızlığı önlemek. Bu nedenle de bol bol su içmen, lifli gıdalarla beslenmen, probiyotiklerden destek alman gerek.

Muz, narenciyeler, elma, armut, tatlı patatesi fasulye de kabızlığa, dolayısıyla basura iyi gelen yiyecekler arasında.

Hamileyken kabızlıkla nasıl mücadele edebilirsin, burada çok daha detaylı bir şekilde anlattık: Hamilelikte Kabızlık İle Başa Çıkma Rehberi

Çok fazla ıkınma

Tuvalete çıktığında çok fazla ıkınma. Zorlanmamak için ayaklarını bir taburenin üzerine koyabilirsin. Tuvalette uzun süre oturup canını acıtacak kadar kendini zorlama.

Hijyen önemli

Makat çevreni temiz tut. Her tuvalet sonrası o bölgeyi yıkamayı ihmal etme.

Egzersiz yap

Hamilelikte yapabileceğin en iyi egzersiz, kegel egzersizleri. Hem kabızlık hem de hemoroit sorununu çözmende büyük yardımcın olacak.

Doğumu Kolaylaştırmak İçin Kegel Egzersizlerinden Yardım Al!

Ilık oturma banyoları yap

Küvetini ılık suyla doldur. Kaşıntıyı engellemek için suya karbonat ilave edebilirsin. Yulaf özlü banyo ürünleri de etkili olur. Ortalama 20 dakika boyunca ılık suyun içinde otur. Sıcak suda oturma; çünkü bu erken doğum riskini arttırır.

Vazelinden yardım al

Bazen tuvaletten sonra basur memeleri dışarıya çıkabilir. Böyle bir durumda parmağını vazelinle kayganlaştırıp basur memelerini içeriye ittirmeye çalış. Dışarıda kaldıklarında kururlar ve daha çok ağrırlar.

Oturmasını (ve kalkmasını) bil

Uzun süre oturma. Çalışan bir hamileysen koltuğuna yumuşak bir minder at, üzerine otur. Uzun süre sert bir zeminde oturmak basurunu coşturur. Evine ortası boş basur minderlerinden de alabilirsin.

Uyku pozisyonun da önemli

Hamilelikte doğru uyku pozisyonu da hemoroitle mücadelende etkili. Yan yatarak uyumak, anüse baskıyı azaltacağından doğru tercih olacak.

Daha fazlası burada: Hamilelikte Uyku Düzenin İçin Bilmen Gereken 10 Mışıl Bilgi

Hamilelikte hemoroid doğal tedavi yöntemleri

Hamilelikte hemoroit için bitkisel tedavi

  • Hamilelikte hemoroit için bitkisel tedavi var mı, diye merak ediyorsan evde deneyebileceğin birtakım yöntemlerle basurun etkilerini hafifletebilirsin.
  • Acıyan ve kaşınan bölgene Hindistan cevizi ve hamamelis (cadı fındığı) yağı sürebilirsin. İltihapları yok etmesi bakımından önemli bir etkisi var.
  • Yarım ya da 1 adet limon suyuna pamuk batırarak basurlu bölgeye uygulayabilirsin. Limon asidik olduğu için cildinin yanmasına yol açabilir ama bu etki uzun sürmez.
  • Badem yağına pamuk batırıp hemoroitli bölgeye sürebilirsin. Günde 2 ya da 3 kez bu yöntemi uygulayabilirsin.
  • Hamilelikte basura zeytinyağı da iyi gelen şeyler arasında öneriliyor. Sürülen bölgedeki etkisiyle hamilelikte basur memesini yumuşattığı söyleniyor.
  • Hamilelikte kabızlığı ve dolayısıyla basuru önlemede probiyotiklerin rolü de büyük.

Bu acıyı çekenlerin tavsiyelerine kulak vermek istersen: Hamilelikte hemoroit için önerileriniz neler?

Hamilelikte hemoroit normal doğuma engel mi?

Hamilelikte basur normal doğuma engel mi, söyleyelim. Hayır, değil. Fakat hamilelikte hemoroit sorununu çok şiddetli bir şekilde yaşayan gebeler için doğum sırasında ıkınmayı, yani makatı zorlamayı engellemek adına sezaryen ya da suda doğum önerilebiliyor.

Lazım olursa buradayız: Nedir, Ne Zaman Yapılır, Riskleri Neler: Her Yönüyle Sezaryen Doğum

Hamilelikte hemoroit bebeğe zarar verir mi?

Hemoroit, bebeğe zarar vermez. Sadece hamileliğin boyunca seni rahatsız eder ve zora sokar. Önlemlerini aldığın halde basur sorunun devam ediyorsa doktora başvursan iyi olur; çünkü ıkınma sonrası anüsteki çatlaklardan mikrop kapma riskin var. Genelde doğumdan sonra kendiliğinden yok olan hemorodin lohusalıkta da devam ettiği görülebiliyor. Bu yüzden doktora gitsen iyi edersin.

Hamilelikte makattan kan gelmesi bebeğe zarar verir mi, bunu da söyleyelim. Kanama basurdan kaynaklı olduğu için bebeğine zarar veren herhangi bir durum yok. Ancak kanamanın sürekli olması ve fazla miktarda görülmesi durumunda bir süre sonra sende halsizlik ve kansızlık başlayabilir.

Hamilelikte hemoroit kremi kullanılır mı?

Tüm ilaçları olduğu gibi basur kremini de doktoruna sormadan kullanmamalısın. Yani cevabı yine doktorun verecek.

Gebelikte basur sorunu için kortikosteroid içermeyen fitil ve kan dolaşımını hızlandıran haplar da kullanılabilir ama yine bunları sana doktorunun vermesi gerek. Kafana göre kullanamazsın.

Doğum sonrası hemoroid

Gebelikte oluşan hemoroid doğumdan sonra geçer mi, diye merak ediyorsan ne yazık ki hamilelikle birlikte başlayan hemoroit sorununun uzun vadede devam edebildiğini söyleyelim. Doğumdan aylar sonra da hemoroit problemiyle baş etmen gerekebilir. Bu nedenle egzersizi ve sağlıklı beslenmeyi hayatından eksik etme.

Annelerin pek çoğunda doğumdan sonra basur da görülebiliyor. Doğum sırasında artan damar basıncı ile hemoroit damar yapıları genişleyip şişebiliyor. Doğumla ortaya çıkan hemoroitlerin çoğu içerisinde pıhtı biriken dış hemoroit şeklinde oluyor.

Tecrübeli anneler yanıtladı: Doğum sonrası hemoroid problemi olan var mı?