Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Listesi!

Gebelikte yenmesi gerekenler kadar hamilelikte yenmemesi gereken gıdaları da bilmeli, beslenme programını bunlara göre düzenlemelisin. Biz senin için listeledik bile! İstersen bir çıktısını alıp buzdolabına yapıştırabilirsin.

İşte gebelikte yenmemesi gereken besinlerle karşındayız. Sondaki bonus videoyu kaçırma!

1- Şarküteri ürünleri

Et ürünleri eğer üretim sırasında fazla işlem görmüşlerse mikroplu olabilirler. Bu da en çok sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri için geçerlidir. Çünkü bu grup,en çok işlem görmüş et ürünleri içinde yer alır. Hamilelerin yememesi gerekenlerin başında bu gıdalar geliyor.

Ayrıca çoğu işlem görmüş et ürünü yüksek sodyum içerdiği için gebelikte aşırı derecede şişkinliğe yol açar. Şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık gibi şikayetler yaşadığın hamilelik döneminde bu ürünlerden uzak durman için bir sebep daha!

Yani hamilelikte yenmemesi gereken yiyeceklerin başını işlem görmüş etler çekiyor.

2- Cıva oranı yüksek deniz ürünleri

Bazı balık ve kabuklu deniz ürünleri, bebeğin gelişmekte olan sinir sistemine zarar verecek kadar tehlikeli ölçüde cıva içerir. Bunların arasında kılıç balığı, kiremit balığı ve uskumruyu sayabiliriz. Cıva oranı yüksek balıkları hamileliğin boyunca tüketmemelisin. Ayrıca deniz ürünleri her ne kadar iyi bir protein ve demir kaynağı olsa da haftada 2 porsiyonun üzerine çıkmamaya dikkat etmelisin.

3- Pastörize edilmemiş süt ve peynirler

hamilelikte

Hamileyken yenmemesi gerekenlerden biri de çiğ süt. Kendini ve bebeğini listeriya gibi zararlı bakteriyel enfeksiyonlardan korumak için içtiğin tüm sütlerin pastörize olmasına dikkat etmelisin. Peynir ve yoğurt gibi ürünlerin de pastörize sütten yapıldığına emin olmalısın. Unutma; çiğ sütten üretilen peynir ve yoğurtlar pastörize sütten yapılmamıştır.

4- Çiğ ya da az pişmiş yumurta

Hamilelikte neler yenmemeli, devam ediyoruz. Çiğ yumurtalarda salmonella bakterisi bulunabilir. Yumurtaları sarıları ve beyazları katılaşana kadar pişir. Çiğ veya az pişmiş yumurtayla yapılan yiyeceklerden uzak dur.

Bu da ilgini çekebilir: 6 Soruda Hamilelikte Probiyotik Kullanımına Dair Bilmen Gereken Her Şey

5- Çiğ ya da az pişmiş et, tavuk ve deniz ürünleri

Hamilelikte zararlı yiyecekler arasında çiğ etler de var. Aslında herkes çiğ ya da az pişmiş yiyecekler tükettiğinde gıda zehirlenmesi yaşayabilir. Üstelik bu çiğ ürünler hayvansal gıdalarsa daha büyük bir risk vardır. Hamile bir kadın olarak senin gıda zehirlenmesi yaşaman daha ağır seyredebilir. Bu tür riskleri yok etmek için et ve tavuk ürünlerini iyice pişirerek yediğine emin ol.

Kritik Soru: Vejetaryen ve Vegan Hamileler Nasıl Beslenmeli?

6- Asitli içecekler ve kutu meyve suları

Asitli, çok şekerli, yapay kutu meyve sularını hamilelik süresince içmemeye dikkat et. Her ne kadar bir portakal, portakalın suyundan daha sağlıklı ve besleyici olsa da, meyve suyu içmek istediğinde mutlaka taze sıkılmış, doğal meyve sularını tercih et.

Unutma paketlenmiş, kutulanmış ve raflarda seni bekleyen her şeye karşı temkinli olmak en iyisi!

7- Doktor onayı olmayan bitki çayları

Otların hamilelikteki etkileri henüz araştırılmamış olduğundan bitki çayları hamilelik döneminde riske atılamayacak bir konu. Bazı bitki çaylarının çok tüketildiğinde doğum sancılarını başlattığı, yeşil çayın ise folik asidin etkisini azalttığı düşünülüyor.

Hamilelik boyunca bitki çaylarına karşı temkinli yaklaşman gerektiğini ve doktorundan onay çıkmadığı sürece hiçbir çayı içmemen gerektiğini unutma!

8- Yüksek şeker ve basit karbonhidrat içeren ürünler

hamilelikte ne yenmemeli

Pastalar, kekler, börekler, çörekler, poğaçalar içerdikleri beyaz un ve şeker yüzünden hamilelerin yememesi gerekenler arasında. Unutma; kalitesiz kalorilerin kaynağı şeker ve basit karbonhidratlar sana da bebeğine de hiçbir yarar sağlamaz.

Bu da ilgini çekebilir: “Sağlıklı Beslenmek Önemli Ama Yapamıyorum” Diyen Hamileler İçin Altın Bilgiler

9- Aşırı tuzlu yiyecekler

Turşular, cipsler soya sosları gibi aşırı miktarda sodyum içeren yiyeceklerin tüketimi özellikle de sık olduğunda hamile olsun olmasın herkes için zararlı.

Fakat yüksek sodyum alımı ile hamilelik ve doğum sırasında komplikasyonlara neden olduğu bilinen yüksek tansiyon arasında sıkı bir bağ var.

Genel bir kural olarak yemek pişirirken çok az tuz kullan. Çünkü zaten besinlerin içinde vücudumuzun tuz ihtiyacını karşılayacak kadar sodyum bulunuyor.

10- Yıkanmamış ürünler

Et, tavuk ve deniz ürünlerinin aksine çiğ sebze ve meyve yemek çok iyidir. Fakat iyice yıkanmış olmaların dikkat ettiğimiz sürece. Özellikle de bağ, bahçe, pazarlardan alınanlara dikkat etmelisin. Çünkü bunlar çoğu zaman yıkanmamış olur.

Tam anlamıyla yıkanmamış ve temizliğinden emin olmadığın hiçbir şeyi yememelisin. Çok topraklı sebzeleri yıkamak için elma sirkesi kullanmak iyi olabilir.

Gebelikte ek vitamin almalı mısın? Cevaplar burada: Hamilelikte Alınması Gereken Vitamin ve Mineraller Nelerdir?

11- Yüksek miktarda ciğer

Hamilelikte iyice pişirilmiş ciğer elbette tüketilebilir. Fakat ciğer yüksek miktarda A vitamini içerdiğinden aşırıya kaçmamak gerekir. Fazla miktarda tüketilmesi A vitamini zehirlenmesine ve doğum kusurlarına yol açabilir.

Annelerimizin yorumlarına bak: Hamilelikte sakatat yemek zararlı mı?

12- Yapay tatlandırıcılar

Hem canının çektiğini yiyip hem de kalori almamak kulağa hoş gelse de yapay tatlandırıcılar hamileler için karışık bir mesele. Bu yüzden hamilelik boyunca “yapay” olan her şeyden olduğu gibi yapay tatlandırıcılardan da uzak durmanda fayda var.

Eğer gündelik hayatında bu tatlandırıcıları kullanmaya çok alıştıysan bu konuda doktorunla mutlaka konuşup kararını ona göre vermelisin.

13- Kızartmalar

Kızartma yapmak için genellikle trans yağ içeren bitkisel yağlar kullanılır. Bu tür yağlarla hazırlanan besinler tüketmek kolesterol seviyesini de olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Ayrıca tip 2 diyabet de sürekli kızartılmış gıda tüketen kişilerde daha çok görülür.

Şimdi Biraz Daha Titizlenelim: Hamilelikte Güvenli Beslenmenin Yollarını Biliyor musun?

14- Abur cuburlar, hazır yemekler, GDO'lu gıdalar

Cips, çikolata, bisküvi gibi abur cuburlar ve hamburger tipi hazır yemekler her ne kadar normalde de zararlı olsa da hamilelikte yenmemesi gereken yiyecekler arasında bulunuyor.

Çünkü sen ne yersen bebeğin de onu yer. Ona doğar doğmaz cips ya da hazır bir hamburger yedirmeyi nasıl planlamıyorsan bunları hamileliğinde de tüketmemelisin. Paketlenmiş ve hazır gıdaların kimyasal ve kanserojen madde içeren yiyecekler olduklarını unutma.

Canın hamburger mi çekti? İstediğinde ev yapımı köfte ile kendine leziz bir hamburger hazırlayabileceğini unutma! Cips mi yemek istiyorsun? Fırınlanmış baharatlı patatesler de gayet çekici geliyor.

Ayrıca hamilelikte GDO'lu gıdalarla beslenirsen bebeğin fazla kilolu ve gelişim bozukluğu ile doğabilir. Üstelik ileriki dönemlerde zayıf bağışıklık sistemi ve obeziteyle de mücadele etmek zorunda kalabilir.

15- Kafein

Sen hamilelik döneminde tamamen bırakmayı da tercih edebilirsin ama bu dönemde kafein alımını sınırlandırman gerektiği bir gerçek. Kafeinin fetüsün gelişimini kötü etkileyen bir kimyasal olduğu düşünülüyor. Bu yüzden kendine günde 1 küçük fincan kahve içme kotası koymalısın.

Yememen gerekenler bunlar, peki hangi hafta ne yemelisin: Hamilelikte Beslenme Hafta Hafta Nasıl Olmalı?

Annelerimiz neler diyor: Hamilelikte kahve ve içecek tüketimi

Bonus: Diyetisyen Müge Şafak Özyurt'tan hamilelikte dikkat edilmesi gereken yiyecekler

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.