6 Haftalık Gebelik

5. Hafta 7. Hafta

6 haftalık gebelik ilk trimesterın 2. ayına dâhildir. Sen gebeliğinin 6. haftasındayken minik bebeğin (ceninin) henüz 4 haftalıktır. Peki, gebeliğin 6. haftasında neler olur? 6 haftalık bebek gelişimi nasıldır? Gel hepsine bakalım!

Hamilelik haftası konusu kafanı karıştırıyorsa Gebelik Hesaplama aracımız sana doğru bilgiyi verecek. Başlamadan önce bakmanı öneririz.

6 Haftalık Bebek Gelişimi

Gebelikte 6. hafta bebeğin durumuna bakılırken boyu için başın tepesinden popoya kadar olan uzunluğuna bakılır. Çünkü daha yeni oluşmakta olan bacakları bükülü olduğundan tam uzunluğu ölçmek zordur.

Peki, hamilelikte 6 haftalık bebek nasıl olur? Başından poposuna kadar yaklaşık 2-4 mm civarında olur. 6. haftada büyüme hızlanır ve bebeğin büyüklüğü 3 katına çıkar.

Gebelikte 6 haftalık bebek gelişimi konusuna gelirsek:

  • Çene kemikleri, çenesi ve yanakları gelişmeye başladı.
  • Başın iki yanındaki küçük girintiler kulak kanallarını oluşturuyor.
  • Yüz hatlarının oluşumuı henüz ilk aşamasında.
  • Sonradan gözlere dönüşecek olan optik kabarcıklar (siyah noktalar) oluşmaya başladı.
  • Başın önündeki küçük çıkıntı birkaç hafta içinde minik burnunu oluşturacak.
  • Beyin artık oluşmuş olan ve genişleyen başın içini doldurmak için büyümekte.

Eğer bebeğinin içinde ay ay nasıl gelişip büyüyeceğini merak ediyorsan Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek yazımıza göz atabilirsin.

6 Haftalık Bebek Görüntüsü

Gebelikte 6. Haftada Kalp Atışı Duyulur mu?

Evet, 6 haftalık gebelik kalp atışı duyabileceğin özel haftalardan birisi. Çünkü anne karnında 6 haftalık bebeğin minik kalbi dakikada 80 defa atıyor. Göğsün ön bölümündeki kalp, ana kan damarlara kan pompalıyor ve düzenli olarak atıyor. Ve inan bunu duyduğunda senin kalbin çok daha hızlı atmaya başlayacak. Hatta şimdiye kadar içinde bir miniğin yetiştiğine tam olarak inanamadıysan kalp atışlarını duyduğun anda emin olacak ve onunla ilk duygusal bağının kuracaksın.

6 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

6 haftalık ultrason görüntün buna üstteki gibi olacaktır. Şu an ultrasonda bebeğini net bir şekilde görmen mümkün değil, çünkü daha küçücük!

6 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

  • Şimdiye kadar birkaç kilo almış olmalısın.
  • Eğer mide bulantısı yaşıyorsan ve iyi beslenemiyorsan kilo vermiş de olabilirsin.
  • Bu ilk hamileliğin ise karnın henüz çok değişmemiş olabilir veya sadece kıyafetlerinin belinin biraz sıktığını hissedebilirsin.
  • Bacaklarından ya da göğüslerinden kilo alıyor olabilirsin.

Hadi bak: Hamilelikte Kilo Alımı

6 Haftalık Gebelik Görüntüsü

6 Haftalık Gebelikte Görülen Semptomlar

Gebelik boyunca salgılanan hormonların 2 işlevi vardır. Bebeğin gelişimi üzerinde etkili oldukları gibi senin organlarının işleyiş şeklini de değiştirirler. Yani hamilelik şikayetlerinin baş sorumlusu hormonlardır. Hormonlar, gebeliği birçok açıdan düzenleyen ve belirleyen kimyasal habercilerdir. 6. haftanın da içinde bulunduğu 2. ay hormonlarının en yoğun çalıştığı ay olacaktır.

  • Mide bulantısı,

  • Mide yanması,

  • Kabızlık,

  • Bitkinlik,

  • Sık idrara çıkma,

  • Akıntı gibi şikayetler hamilelikte 6. hafta belirtileri arasında yer alabilir.

  • Mide Bulantısı: Hamilelikte 6. hafta mide bulantısı gayet normal bir belirtidir. İlk trimesterde yani ilk 3 ayın içinde yoğun olarak görülür. Şikayetler genellikle 5 ila 8 hafta arasında ortaya çıkar veya çoğalır. 13-14. haftalara gelindiğinde hafiflemesi beklenir.

Daha fazlası için Hamilelikte Mide Bulantısı İle Başa Çıkma Rehberi yazımızı ziyaret edebilirsin.

  • Mide Yanması ve Hazımsızlık: Mide yanması, kaynaması ve hazımsızlık şikayeti hamileliğin en yaygın belirtilerindendir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde daha şiddetli olmakla birlikte erken dönemde başlayabilir. Genellikle mideden yemek borusuna asit kaçması sebebiyle olur. Aslında bu reflü hastalığının da en temel durumlarından biridir. Eğer hamilelik öncesinde reflü hastası isen bu senin için yeni bir şey olmayacaktır.

Hamilelikte Mide Yanması İle Başa Çıkma Yöntemi adlı yazımızı okuyabilirsin.

Şunu da belirtelim eğer 6 haftalık gebelikte kanama gibi bir durum yaşarsan bu, düşüğün habercisi olabileceği gibi, zararsız bir durumda olabilir. Vakit kaybetmeden doktoruna danışmalısın.

6 Haftalık Hamilelikte Nelere Dikkat Edilmeli

İlk Doktor Muayenesi

Doğum öncesi ilk muayene, hamilelik boyunca yapacağın en uzun muayenelerden biri olabilir. Eğer hamile kalmadan önce planlayıp doktora gittiysen bazı konuları önceden konuşmuş olabilirsiniz ama ilk randevuda ele alınacak çok konu olur.

Mutlaka süreç boyunca doktorunla hangi yollarla ve günün hangi saatlerinde iletişim kurabileceğinizi netleştirin. Düşüncelerini, duygularını, fiziksel durumunu, semptomları onunla sürekli paylaşman ve fikir alman sana iyi gelecektir. Peki, ilk kontrolde doktorun neleri öğrenmek ister?

  • Doktorun ilk muayenede jinekolojik geçmişin başta olmak üzere tıbbi öykünü dinlemek isteyecektir. Bunlar doğuma sebep olabilecek herhangi bir problemin olup olmadığını tespit etmek içindir.
  • Adet dönemlerini, son kullandığın doğum kontrol yöntemlerini soracaktır.
  • Düşük yaptıysan, kürtaj olduysan, ameliyat veya başka sebeplerle hastanede kaldıysan bilgi vermelisin.
  • Aldığın ilaçları veya alerjin olan ilaçları söylemelisin.
  • Ayrıca diyabetik veya diğer kronik hastalıklarla ilgili bir geçmişin varsa da öğrenmek isteyecektir.
  • Kan grubunu tespit etmeye yönelik tahlillerin yanı sıra geçmişte yaptırdığın aşıların (kızamık, suçiçeği, hepatit vs.) hala koruma sağlayıp sağlamadığını saptayan tahliller de isteyecektir. Aynı kan örneği ile HIV, toksoplazma, kabakulak gibi hastalıklara olan bağışıklığını ölçen tahliller de yapılabilir.
  • İdrar örneği de isteyebilir. Safra kesesi ya da böbreklerde iltihap olup olmadığını tespit etmek için idrar tahlili yapılır.

İhtiyacın olacak: Hamilelik Döneminde Yapılan Testler

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

5. Hafta 7. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

6 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?