30 Haftalık Gebelik

29. Hafta 31. Hafta

30 haftalık gebelik geride kalıyor. Bu haftayı saymazsak bebeğinle kavuşmanıza hemen hemen 10 hafta kalacak. Sen 30 haftalık hamileyken bebeğin de 28. haftasında bir cenin. Peki, 30 haftalık bebek gelişimi nasıldır? Gebeliğin 30. haftasında neler olur, neler değişir? İşte merak ettiklerin!

30 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi

30 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

30 haftalık hamilelik 7 aylıktır. An itibarıyla gebeliğinin 7. ayının ortasındasın. Sen 30 haftalık hamileyken bebeğin de 28. haftasında bir cenin.

30 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

Bebeğin, doğacağı zamanki boya neredeyse yaklaştı! Ancak daha epeyce kilo alması gerekiyor. 29 haftalık bebek kaç kilo olmalı? Boyu kaç cm olmalı, gibi bilgileri aşağıdaki tablomuzdan görebilirsin.

30 haftalık bebek gelişimi
30 haftalık bebek kilosu 1400 gr
30 haftalık bebek boyu 43 cm
  • 30 haftalık gebelikte bebek kilosu için bir ortalama vermiş olsak da senin miniğin bu rakamların altında ya da üzerinde olabilir. Önemli olan doktor kontrollerinde her şeyin yolunda gidiyor olması.
  • Doğumdan sonraki hayata ve yaşam boyu öğrenmeye ayak uydurmak için bebeğinin beyni de gelişiyor. Bu haftadan itibaren beyni karakteristik girinti ve kıvrımlarıyla gerçek bir beyne benzemeye başlıyor. Bu kıvrım ve kırışıklıklar, çaresiz bir yeni doğandan tepki veren bir bebeğe, konuşan bir çocuğa, meraklı bir anasınıfı öğrencisine doğru yol alırken gerekecek genişlemeye imkan sağlayacak.
  • Gebelikte 30. haftayla birlikte görülen değişimlerden biri de bebeğinin artık vücudunun ısı ayarını yapabilmesi! Beyin ısı ayarını arttırabildiği için (biraz da yağ depolarının giderek artması sayesinde) onu şimdiye kadar sıcak tutan incecik, yumuşak kürkünü, yani lanugoyu üzerinden atmaya başlayacak. Bu da doğduğunda artık kıllı bir bebek olmayacağı anlamına geliyor.

Peki ne zaman doğacak bu yavrucak? Hemen öğren: Tahmini Doğrum Tarihi Hesaplama

30 Haftalık Bebek Görüntüsü

Anne karnında 30 haftalık bebek hakkında detaylı bilgi için: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek

30 Haftalık Bebek Hareketleri

Öncelikle 28. hafta itibarıyla fetüs hareketlerini bir kez sabah, bir kez de akşam olmak üzere günde 2 kez kontrol edebilirsin. Muhakkak doktorun da bu süreçte sana birtakım öneriler de bulunur. Ek olarak şunları deneyebilirsin:

  • Saate bak ve saymaya başla. Tekme, dönme, çırpınma, sürtünme her türlü hareketini say. 10 hareket saydığında dur ve saate bak. Geçen süreyi not et. Çoğu kez 10 dakikada 10 hareket hissedebilirsin. 10 dakikanın biraz altı ya da üstü de olabilir.
  • Bir saat geçmesine rağmen 10 hareket sayamadıysan, bir şeyler iç, atıştır, yürü veya hafif egzersizler yap. Sonra tekrar uzan, gevşe ve saymaya devam et.
  • Hareketsiz bir gün olması illa bir terslik olduğunu göstermez ama nadiren de olsa bir alarm olabilir. Doğum tarihi ne kadar yakınsa fetüs hareketlerini kontrol etmek o kadar önemlidir.

Gelelim 30 haftalık bebek hareketleri nasıldır? konusuna. Bu hafta bebeğinin hıçkırır tarzda hareketler yaptığını hissedebilirsin. Bu hareketler bebeğin dış ortama hazırlandığı nefes alma alıştırmalarıdır.

30 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

Senin çektirdiğin 30 haftalık bebek ultrason görüntüsüyle buradaki aynı olmayabilir. Her bebeğin anne karnındaki hareketi ve duruşu farklı olduğu için bu durum seni endişelendirmesin.

30 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

30 Haftalık Gebelik Görüntüsü

Hamileyken Banyo Yapmak!

Birçok kadın hamileliğin son döneminde banyo yapmanın bebek için güvenli olup olmadığını merak eder. Doktorların çoğu hamilelikte banyo yapmanın güvenli olduğu görüşündedir. Küvete girerken ve çıkarken dikkatli olmak, suyun çok sıcak olmadığından emin olmak yeterlidir.

Ağrılar İçin Doğru Duruş!

Vücudun uygun bir pozisyonda durması sırttaki basıncın azalmasına ve bazı sırt ağrısı rahatsızlıklarının ortadan kalkmasına yardım edebilir. Uygun bir vücut duruşunu korumak biraz çaba gerektirebilir ama ağrılarını hafifletirse buna değer.

Bunu en iyi hamilelik döneminde egzersiz yaparak özellikle de hamile pilatesi ve yogası yaparak sağlayabilirsin. Hem hamileliğe bağlı ağrı ve krampları giderir hem de doğru bir duruş edinirsin. Pilates ve yoga konusunda hala geç kalmış sayılmazsın.

Gebeliğinin son 10 haftasını ve doğum sürecini daha rahat geçirmek istersen Hamile Pilatesi ve Hamile Yogası Merkezi sayfamızdan destek alabilirsin.

Hamilelikte Bitki Çayı İçebilir miyim?

Kadınlar hamileyken bitkisel çaylar içmenin sağlıklı olup olmadığını sorarlar. Bazı bitki çaylarının hamile kadınlar için yararlı olabileceğini duymuşlardır ama bazıları değildir. Doktoruna danışmak kaydıyla güvenle içebileceğin bitki çayları papatya, karahindiba, zencefil, ısırgan otu, nanedir.

Bazı bitki çaylarını ise hamileyken kesinlikle tüketmemelisin. Civanperçemi, misk otu, adaçayı, ardıç, öksürük otu, sedef otu, karaağaç otu gibi bitki çaylarını içmemelisin. Bunların dışında da mutlaka içilmemesi gereken bitkiler vardır. Bitki çayları konusunda doktorunun fikrini almadan hareket etme.

  • Papatya: Sindirime ve rahat uyumaya yardımcı olur.
  • Karahindiba: Şişliklere iyi gelir, mideyi yumuşatır.
  • Zencefil: Mide bulantısına ve burun tıkanıklığına iyi gelir.
  • Isırgan otu: Demir, kalsiyum ve diğer vitaminler açısından zengin.
  • Nane: Gaz ağrılarına iyi gelir, mideyi bastırır.

Faydalı olabilir: Hamilelikte “Yenir mi Yenmez mi” Sorusunu Sorduran Besinler

30 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

  • Gebeliğin 30. haftasında ölçüm yaptığında rahmin, göbek deliğinin 10 cm üzerindedir. Pubik simfizden rahmin tepe noktasına kadar olan ölçü, 30 cm’dir.
  • Kaburga kemiğinin altında rahmin büyüdükçe sanki oraya sığmıyormuş gibi hissedebilirsin. Ancak cenin, plasenta ve rahim amniyotik sıvı ile birlikte büyümeye devam edecektir.

30 Haftalık Gebelik Kilosu Kaç Olmalı?

Hamilelik boyunca ortalama sağlıklı kilo alımı 11 ila 14 kilo arasıdır. Fakat çok zayıf hamile kaldıysan 16 kiloya kadar çıkabilir. 30 haftalık gebelikte kaç kilo alınmalı? soruna cevabımız ise ortalama 500 gram alman yönünde.

30 haftalık gebelik gelişimi döneminde alınan bu kilonun hemen hemen yarısı; rahmin, bebeğin ve plasentanın hacminin büyümesiyle ilgilidir. Bu büyümeyi en çok karnında ve pelvisinde fark edebilirsin. Hamilelik ilerledikçe pelvisindeki ve karnındaki rahatsızlık artabilir.

Kafanda soru işaretleri varsa oku: Hamilelikte Kilo Alımı Hakkında Merak Ettiğin Her Şey

30 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

  • Hamilelikte 30. haftanın bebeğinin beyin gelişiminin hızlandığı dönem olduğunu söyledik. Omega-3 denen o harika yağlardan yeterince almanın en önemli olduğu zamanlardasın yani. Bu nedenle bolca omega-3 tüketmelisin.
  • Deniz somonu, sardalya, köy yumurtası, keten tohumu, ceviz, köy tavuğu, roka gibi besinler omega-3 yönünden zengin gruptalardır.

Daha fazla fikir almak istersen: Hamilelikte Beslenme Programı: Hamileler Ne Yemeli?

30 haftalık gebelikte nasıl beslenmeli, konusunda bir de videmouz var!

Düşünmeye Başla: Doğum Odan Nasıl Olsun?

Daha çok erken diyebilirsin. Ancak, pek de öyle değil aslında. Zaman geçtikçe hamileliğinin zorlaştığını biliyoruz. O yüzden seni şimdiden doğum odasına dair az ya da çok bir şeyler düşünmeye davet ediyoruz. Doğum sonrasında keyifleneceğin ve güzel bir tebessümle hatırlayacağın bugün için odanın nasıl olmasını istediğine şimdiden karar ver.

Kapı süsü, lohusa tacı ve anı defteri gibi birçok süslemenin olduğu bu iş için Hastane Odası Süsleme sayfamızdan fikir alabilirsin.

Büyüyen Bebeğinin Fotoğrafları!

Hamileliğinin artık son dönemlerine yaklaşırken, bebeğin de görünür bir durumda. Bu dönemi hatırlamak isteyeceğini düşünerek, bebeğinin karnındaki halinin fotoğraflarını çektirmeni ve sonraki yıllara güzel bir anı bırakmanı tavsiye ediyoruz.

Bunun için Fotoğrafçılar sayfamıza bakabilir ve hamilelik fotoğrafları ile ilgili bilgi edinebilirsin.

Bebek Bakıcısına İhtiyacın Olacak mı?

Doğum sonrasında bakıcıya ihtiyacın olacak ise yavaş yavaş araştırmalara başlamalısın. Sonuçta, hiç tanımadığın birine bebeğini emanet edecek olmanın yanı sıra bakıcının bebek bakımı konusunda ne kadar yeterli olduğu, senin isteklerini ne dereceye kadar karşılayabileceği ve anlaşıp anlaşamayacağınızı bilmek belli bir zaman ve uzun bir araştırma gerektiriyor. Amacımız gözünü korkutmak değil! Sadece verilmesi zor olan bu karar için acele etmene gerek kalmasını istemiyoruz, o kadar.

Bu araştırmaya Bebek Bakıcısı Hizmeti sayfamızdan başlayabilirsin. Kolay gelsin!

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

29. Hafta 31. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

30 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?