26 Haftalık Gebelik

25. Hafta 27. Hafta

26 haftalık gebelikte seni neler bekliyor? 26 haftalık bebek gelişimi nasıldır? Merak ettiğin her şeyi senin için yazdık. Haydi hemen başla!

26 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi

26 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

26 haftalık gebelikte bebeğin kilosu kaçtır? Boyu ne kadardır, gibi bilgileri aşağıdaki tablomuzdan görebilirsin.

26 haftalık bebek gelişimi
26 haftalık bebek kilosu 910 gr-1 kg
26 haftalık bebek boyu 23 cm
  • Bebeğinin gözleri açılmaya başlıyor. Gözünün renkli kısmında hala pigment yok, dolayısıyla göz rengi hala oluşmadı. Her ne kadar rahmin içinde görülecek bir şey olmasa da bebeğin artık görüyor.
  • Gelişen görme ve işitme duyuları, 26 haftalık bebek hareketlerinde artışa neden olur. Bebek, parlak bir ışık gördüğünde ya da yüksek bir ses duyduğunda hareketlenir.
  • Artık ceninin bir düzeni, belirli uyuma ve uyanma dönemleri var. Hatta günün belli saatlerinde aktifken belli saatlerinde uykuda olduğunu fark edebilirsin.

26 Haftalık Bebek Görüntüsü

Anne karnında 26 haftalık bebek hakkında detaylı bilgi için: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek

26 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

İlk yarıyı atlattın, hamileliğinin hafta bazında 2. yarısına geçtin ve hızla ilerliyorsun. Hamilelikte 26. hafta, hesaplamalarımıza göre gebeliğin 6. ayına denk düşüyor. 6. ayı bitirmene ve dolayısıyla 2. trimesteri tamamlamana çok az kaldı.

26 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

Senin çektirdiğin 26 haftalık ultrason görüntüsü ile buradaki birbirinden farklı olabilir. Bu, normal bir durum. Bebeklerin anne karnındaki hareketleri ve duruşu farklı olabilir.

26 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

26 Haftalık Gebelik Görüntüsü

  • Zaman çok çabuk geçiyor. 2. trimesterin sonuna yaklaşıyorsun, artık hamileliğin üçte ikisi geride kalacak. Bebeğine kavuşman için yolun çoğunu geride bıraktın.
  • Gebelikte 26. haftayla beraber rahmin, göbek deliğinin üzerinde 6 cm ve pubik simfizden yaklaşık 26 cm ölçülüyor. 40 haftayı ikiye bölersek, hamileliğin 2. yarısında her hafta 1 cm büyüyecek.

26 Haftalık Gebelikte Annenin Kilosu Kaç Olmalı?

  • Eğer besleyici ve dengeli bir yeme planını takip ettiysen 26 haftalık gebelik kilosu 7.2 ila 9.9 kg arasında artmış olmalı. Unutma eğer normal kiloyla hamile kalmış bir anne adayı isen hamileliği toplamda 11-14 kilo aralığında bitirmen en idealidir.
  • Rahmin, plasenta ve bebeğin büyüdükçe kilon da artar. Sırt ağrısı, pelvisteki baskı, varisler, bacak krampları ve baş ağrıları gibi sorunlar daha sık ortaya çıkabilir.
  • Dinlenirken sol tarafa yatman bebeğin için en iyi dolaşımı sağlar. Gün içinde sol tarafına yatıp dinlenirsen şişme problemlerini çok fazla yaşamazsın.

26 Haftalık Gebelikte Beslenme

  • Balık yemek sağlıklıdır, hele hamileyken çok daha faydalıdır. Hamileyken balık yiyen kadınlar daha sağlıklı bir gebelik dönemi geçirirler. Daha kilolu ve sağlıklı bebekler dünyaya getirirler. Çünkü bebeğin rahimde kalma süresi ne kadar uzun sürerse doğumda güçlü olma ihtimali de artar.
  • Son araştırmalar hamilelikte balık tüketen kadınların erken doğumla ilgili daha az problemleri olabileceğini göstermiştir. Bu etki omega-3 yağ asitlerinden kaynaklanabilir. Omega-3 yağ asitleri aynı zamanda hamileliğe bağlı hipertansiyon sorunlarını önleyebilir.
  • Balıkların çoğunda yağ oranı düşük; B vitamini, demir, çinko, selenyum ve bakır oranı yüksektir. Hamsi, uskumru, tekir, somon, sardalye bol miktarda omega-3 barındıran balıklardır. Balığı beslenme programına doktorunun da önerdiği miktarlarda koymaya özen göster.
  • Balık yiyemiyorsan keten tohumu yağı, soya fasulyesi, ceviz ve buğday tohumu tüketerek omega-3 takviyesi yapabilirsin.

Bu dönemde nasıl beslenmen gerektiğine dair daha ayrıntılı bilgi için: Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

26 Haftalık Gebelikte Annedeki Şikayetler

Başarılı Bir Doğum Süreci Yaşamak için Bunları Düşünmeye Başla!

Doğum süreci ve doğum hakkında düşünmeye başlamak için çok da erken sayılmaz. Hamilelik ilerledikçe eşinle birlikte düşünmen ve bilgi edinmen gereken bazı konular var. Aklında olması için buraya bırakıyoruz:

  • Hamilelik ve doğum deneyimi hakkında bilgili ol. Hamilelik döneminde nelerin oluşabileceğini anladığın zaman daha rahat olabilirsin.
  • Doktorunla, varsa beslenme uzmanı veya doğum koçunla/psikoloğunla iletişimin çok önemli. Onlarla bağlarını güçlü tut. Onların önerilerine uyarak, kilona dikkat ederek, sağlıklı beslenerek, doğum öncesi vitaminleri alarak, test ve randevularını takip ederek iyi bir danışan ol.
  • Doğum şekilleri, doğum okulları, ağrı kesici yöntemler, bebek besleme, eşlerin doğuma katılma düzeyi gibi konularda yardım almak rahatlatıcıdır.
  • Bu maddelerin çoğunu eğitim programlarında barındıran bir doğuma hazırlık kursuna gitmen oldukça yararlı olabilir. Doğumda profesyonel bir destek almak için de bir doula ile anlaşabilirsin.

İncele: Doula ve Doğuma Hazırlık Merkezi

Araştırmalara Başla: Hastane Seçimi!

  • Belki doktorun zaten bir hastanede görev yapıyor ve onun çalıştığı hastanede doğum yapacaksın, belki de doktorunun çalıştığı birkaç farklı hastane içinden sen bir seçim yapacaksın ve doğum orada olacak.
  • Muhtemelen şimdiye kadar gittiğin doğum ziyaretlerinden, arkadaşlarından dinlediğin deneyimlerden kalbinde yatan birkaç hastane vardır.
  • Elbette isteklerle, nesnel gerçekleri (lokasyon, maddi koşullar gibi) bir arada düşünüp eşinle ortak bir karar vermelisin. Çevrende doğum yapan insanlardan fikir alabilirsin, bir hafta sonu çevredeki hastanelerin doğum servislerinde şöyle bir gezintiye çıkabilirsin, doktoruna danışabilirsin.
  • Eğer özel sağlık sigortan varsa hangi hastanelerde geçtiğini, neyi ne kadar kapsadığını öğrenmelisin. Hangi hastanenin doğum hastalarına ne gibi imkanlar sunduğunu, nasıl bir maliyeti olduğunu araştırmalısın. Kısacası eğer hala doğum yapacağın hastane belli değilse seçim için kolları sıvamalısın.

Bunlar da var: Doğum Öncesi Hazırlıklarını Tamamlaman için 11 Öneri!

Keyifli Bir Etkinlik Önerisi: Baby Shower!

Baby shower, yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bir etkinlik. Bu etkinlik için, bebeğinin doğumu ile ilgili ihtiyacın olan malzemeleri yazdığın bir liste hazırlıyorsun. Kutlamaya gelen sevdiklerin de sana bu listede yazılanları hediye ediyorlar.

"Öyle siparişle hediye mi olur?" diye düşünme! İnsanlar, artık böyle bir listeyi yeni ev kuracakları zamanda da hazırlıyorlar. Böylece karşındaki insan "Ne alsam? Acaba neye ihtiyacı vardır?" düşüncesinden kurtuluyor. Bu arada sen de gerçekten lazım olan hediyelerine kavuşmuş oluyorsun. Herkes için en güzeli!

Eğer bu partiyi düzenlemeyi düşünüyorsan, evin yanı sıra bir kutlama mekanında bir araya gelmeyi de düşünebilirsin.Bu konuda, Baby Shower Partisi Mekanı sayfamız karar vermene yardımcı olacaktır.

Partinin yeri ile alakalı nasıl bir karar vermiş olursan ol, partinin olacağı yeri süsle ve harika bir pasta sipariş et! Baby Shower Organizasyonu ve Baby Shower Butik Pasta sayfalarımız sana bu konuda fikir verebilir.

Ayrıca bol bol fotoğraf çekmeyi, çektirmeyi unutma! Eğer profesyonel bir yardım isterim diyorsan da, Fotoğrafçılar sayfamıza muhakkak bir göz gezdir.

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

25. Hafta 27. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

26 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?