25 Haftalık Gebelik

24. Hafta 26. Hafta

Bir haftayı daha geride bıraktın tebrikler! 25 haftalık gebelikte neler olur? 25 haftalık bebek gelişimi nasıldır? Merak ettiğin her şeyi yazdık, hadi okumaya başla.

25 Haftalık Gebelik ve Bebek Gelişimi

25 Haftalık Bebek Kilosu ve Boyu

25 haftalık bebek kaç gram olur? Boyu ne kadardır, gibi bilgileri aşağıdaki tablomuzdan görebilirsin.

25 haftalık bebek gelişimi
25 haftalık bebek kilosu 700-750 gr
25 haftalık bebek boyu 22 cm
  • Gebelikte 25. haftada anne karnında bebek gelişimi hızla devam eder. Bu hafta derinin altında kılcal damarlar oluşur ve içleri kanla dolar. Bebeğin ciğerlerinde kılcal damarlarla kaplı hava kesecikleri de oluşur ve ilk nefesini almak için hazırlıklara başlar.
  • Şu ana kadar kapalı olan burun delikleri bu hafta açılmaya başlar. Bu sayede nefes alma alıştırması yapabilir.
  • Artık ses telleri de çalışır ve bu da arada sırada hıçkırmasına neden olur. Hatta şanslıysan bunu sen de hissedebilirsin.

25 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Hamileliğin 25. haftası 6. aya dahildir. Her ayın 4 hafta olması seni şaşırtmasın. 25. hafta 7. aya dahil oluyor diye düşünebilirsin fakat henüz 6. ayın içindesin.

25 Haftalık Bebek Görüntüsü

Anne karnında 25 haftalık bebek hakkında daha fazla bilgi almak için: Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek

25 Haftalık Bebek Hareketleri

  • 25 haftalık bebek anne karnında neler yapar diye merak ediyor olabilirsin. Bebekler anne karnında 24. ve 28. haftalarda en aktif dönemlerini geçirirler.
  • Rahmin içindeki yuvalarında yerleri boldur. Bu yüzden rahatça dans eder, takla atar, tekme atar, yumruk savurur ve hatta aerobik yaparlar.
  • 25 haftalık bebeğin anne karnındaki hareketleri düzensizdir. Hatta kısa sürelidir. Bu nedenle bebeğin hareketleri her gün daima hissedilemeyebilir.
  • 25 haftalık gebelik ultrason görüntülerinde bebeğin tüm hareketleri nettir. Ancak fetüsün hareketleri hamileliğin ancak 28. ile 32. haftaları arasında daha düzenli ve tutarlı bir hale gelir.

25 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri

Doktorunun çektiği 25 haftalık bebek ultrason görüntüsü buradakiyle aynı olmak zorunda değil. Bebeklerin anne karnındaki duruşu ve hareketleri farklı olduğu için bu durum gayet normal.

25 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

25 Haftalık Gebelik Görüntüsü

  • Hamilelikte 25. haftayla beraber rahmin biraz daha büyüdü. Yandan baktığın zaman açıkça büyüdüğünü göreceksin.
  • Pubik simfizden (pelvik kemiğinde bulunan kemik uzantısı) rahminin tepe noktasına kadar ölçüsü 25 cm’dir. Bu noktada rahmin bir futbol topu kadardır.
  • Rahmin tepe noktası, göbek deliğin ve göğüs kemiğinin alt kısmı arasında orta bölgededir.

25 haftalık gebelik kilosu kaç olmalı?

  • 25 hafta gebelikte kilo alımı konusunda ise şunu söyleyebiliriz. 6. ayda haftada yarım kilo civarında, ay sonunda toplamda hemen hemen 2 kilo alman olası.
  • Bir hafta 750 gram, bir hafta 250 gram da alabilirsin. Bunun bir sakıncası yoktur. Kilo alımı nispeten istikrarlı olduğu, ani iniş çıkışlı olmadığı sürece sorun yoktur.
  • Ama 2. trimesterde toplam 4-5 kilo alman sağlıklı bulunur. Eğer normal kiloyla hamile kaldıysan, hamileliği ise toplam 11-14 civarında bir kilo alımıyla bitirmen idealdir.

25 Haftalık Gebelikte Beslenme

Her hafta hamilelikte beslenme ile ilgili bazı bilgiler ve tavsiyeler veriyoruz. Bunları birer tavsiye ve motivasyon olarak görmeli, hamileliğini etkileyebilecek her hareketini mutlaka doktoruna danışmalısın. Doktorunun haberi ve önerisi olmadan takviye vitamin ya da mineral kullanmamalısın.

Doğum Öncesi Takviyeler: Vitamin ve Mineraller Önemli!

Hamilelik, vitamin ve mineral ihtiyacını arttırır. Bu vitamin ve minerallerin çoğunu yediğin gıdalarla karşılamak senin için en iyisi. Fakat gerçekçi olmak gerekirse gündelik hayatın koşturmasında gerekli miktarlarda vitamin ve minerali beslenme programına dahil etmek biraz zordur.

Kaldı ki günümüzde pek çok sebze ve meyve iddia edilen vitamin ve mineral miktarını içermez. Tarımın kimyasallaşmasının ve organik beslenemememizin bunda etkisi büyüktür. Bu yüzden doktorlar doğum öncesi vitamin takviyesi verirler.

Daha ayrıntılı bilgi için: Bunları Bilmelisin: Hamilelikte Alınması Gereken Vitamin Ve Mineraller Nelerdir

Bazı kadınlar hamilelik sırasında ekstra desteğe ihtiyaç duyar:

  • Çok genç olanlar,
  • Çok düşük kilolu veya hamile kalmadan önce yetersiz beslenenler,
  • Daha önce çoğul gebelik yaşayanlar,
  • Sigara içen ve çok alkol alanlar,
  • Kronik tıbbi rahatsızlığı olanlar,
  • İnek sütünü, buğday ve diğer temel gıdaları sindirme problemleri olanlar.

Bundan hareketle, doktorun senin özel durumuna ve vücudunun ihtiyaçlarına göre takviyeler önerecektir.

Hamilelikte Alternatif Gıda Seçimleri: Beslenme Planında Zorlanıyor musun?

Yediğin gıdalardan sıkılmış olabilirsin ya da hamilelik ilerledikçe besleyici gıdaları programına eklemek zorlaşabilir. Aşağıdaki ipuçları sana motivasyon verebilir.

  1. Lif açısından zengin olan kompleks karbonhidratlar vücudun içi sabit bir enerji kaynağıdır ve daha uzun süre tok hissetmene yardımcı olur. Tam buğday ekmeği, siyez unundan ekmek, tam tahıllı ekmek, esmer bulgur tipi gıdaları tercih et. Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve hamur işlerinden uzak dur.
  2. Yeşil yapraklı sebzeler (örneğin ıspanak, pazı ve brokoli), turuncu sebzelerden (örneğin havuç ve tatlı patatesten) farklı besinler içerir. Bu yüzden hem yeşil yapraklı hem de turuncu besinleri her gün beslenme programına dahil etmeye çalış. Gün içinde yiyeceklerini şöyle bir masaya diz. Sarılar, yeşiller, turuncular, kırmızılar tüm renkleri içeriyorsa bu iyiye işarettir.
  3. Besin değeri yüksek olan gıdalar (örneğin meyveler ve sebzeler), bol vitamin ve mineral sağlar ama yüksek kalorili değillerdir. Örneğin kivi, herhangi bir başka meyveye göre daha fazla C ve E vitamini barındırır.

25 haftalık hamilelikte nasıl beslenmen gerektiğine dair ayrıntılı bilgi için: Hamilelikte Beslenme Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

24 Haftalık Gebelikte Annedeki Şikayetler

Hamilelikte Kaşıntılar: Deri ve Kaslar Geriliyor!

  • Kaşıntı, hamilelikte sık görülen bir belirtidir. Ciltte bir darbe yoktur, sadece kaşınır.
  • Rahim büyüdükçe ve pelvisi doldurdukça karındaki deri ve kaslar gerilir. Kaşıntı bunun doğal bir sonucudur.
  • Böyle zamanlarda cildini tahriş etmemeye ve tırnakla kaşımamaya çalış.
  • Kaşıntı şikayetleri için doktorun sana bazı rahatlatıcı ve serinletici losyonlar verebilir. Fakat doktorundan habersiz herhangi bir losyon kullanmanı önermiyoruz.

Anlattık: Hamilelikte Kaşıntı ve Gebelik Kolestazı Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Dikkat: Stresten Etkilenme!

Gebeliğin 25. haftasıyla beraber stresin hamileliğini daha çok etkileyebilir. Araştırmalar, anne adayındaki stres ve hamileliğe bağlı problemler arasında (yüksek tansiyon, düşük veya erken doğum gibi) artan bir ilişki olduğunu gösteriyor.

Eğer yaşamında şu an önemli bir stres varsa kendine iyi bakmaya çalış. Düzenli beslen, yeteri kadar dinlen, egzersiz yap, içini dök ve stresi yenmeye bak!

Oku: Hamilelikte Stres Nelere Yol Açar? Nasıl Baş Edebilirsin?

25 Haftalık Gebelikte Erken Doğum

Tıptaki büyük gelişmelerden bazıları prematüre bebeklerin bakımı alanında olmuştur. İnanması zor olsa da 25 haftalık doğan bebek, hayata tutunabilir. Hiç kimse bir bebeği bu kadar erken doğurmak istemez ama yeni tedavi yöntemleriyle (vantilatörler, monitörler ve ilaçlar) bebeğin yaşama şansı gerçekten vardır.

Aslında bebek 1 kilodan azdır ve son derece küçüktür. Bu kadar erken doğan bir bebek büyük olasılıkla hastanede birkaç ay geçirir. Enfeksiyon riski ve başka bazı komplikasyonlar olabilir.

Konu hakkında daha fazla detay için: 7 Maddede Erken Doğum

Baby Shower Hazırlıklarına Başladın mı?

Eğer bir baby shower partisi düzenlemeyi düşünüyorsan, bir ihtiyaç listesi hazırlamalı ve kutlamaya gelecek olan arkadaşlarına bu listeyi vermelisin. "O ne biçim iş öyle." deme. Bunun utanılacak ya da nasıl liste hazırlarım diye düşünecek bir tarafı yok! Zaten sana doğumun için hediye alacaklar. Sen sadece onların işini kolaylaştırıyorsun. Öyle düşün.

Bu kutlamayı evde değil; dışarıda bir mekanda yapmayı düşünürsen Baby Shower Partisi Mekanı sayfamızı inceleyebilirsin.

Ayrıca, her koşulda kutlamayı yapacağın yeri süslemeyi ve tabii ki o harika pastayı unutmamalısın. Süslemelere dair fikir almak istersen Baby Shower Organizasyonu sayfamıza, butik pastalara dair fikir almak istersen de Baby Shower Butik Pasta sayfamıza göz gezdirebilirsin.

Son olarak bebeğinin ileride bir gün bu kutlamaya dair sorular soracağını hesaba katmalısın. Cevaplarını fotoğraflar eşliğinde vermek için bol bol fotoğraf çektirmelisin. Profesyonel bir yardım almayı düşünüyorsan Fotoğrafçılar sayfamızı es geçme!

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

24. Hafta 26. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

25 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?