20 Haftalık Gebelik

19. Hafta 21. Hafta

20 haftalık gebelik dönemindesin. Hamileliğinin yarısına hoş geldin! Zorlu yolu yarıladığın bu dönemde 20 haftalık gebelik gelişimi hakkında her şeyi merak ettiğini biliyoruz, o halde başlayalım!

20 Haftalık Bebek Gelişimi

Önce 20 haftalık bebek kilosu ve boyu nasılmış öğrenelim.

20 haftalık bebek gelişimi
20 haftalık bebek kilosu 260 gr
20 haftalık bebek boyu 14-16 cm

20 Haftalık Bebek Görüntüsü

Bebeğinin karnındaki gelişimi için daha ayrıntılı bilgi istersen, Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek yazımıza göz atabilirsin.

20 haftalık gebelik kaç aylık olur?

Hamileliğinde 5.ayın içindesin. 5.ay, ikinci trimesterin 2.ayıdır. Sana hareket alanı sağlayan bir dönemdir. Gerek erken dönem semptomlarındaki azalma ile gerekse henüz yeterince ağırlaşmamış olmanla hamileliğinin altın çağıdır.

Cinsiyetini Öğrenmek İstiyor musun?

Eğer öğrenmek istiyorsan bu haftaki ultrasonda bebeğin cinsiyetini öğrenebilirsin. Cinsiyet dış üreme organlarının görünmesiyle anlaşılır. Fakat üreme organları, cinsiyeti açıkça belli edecek şekilde gelişmiş olsa bile bebeğin pozisyonu yüzünden ya da ultrason cihazının modeli yüzünden 20 haftalık gebelikte cinsiyet yanılmaları olabilir.

Fakat kız ise bu hafta rahmi tamamen şekilleniyor ve vajina kanalı gelişmeye başlıyor. Oğlan ise testisleri karından aşağı iniyor ve birkaç ay içinde testis kılıfına düşecek.

Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

Cildi, Saçı ve Tırnakları Ne Durumda?

Bu hafta cildi artık kalınlaşıyor ve verniksin koruması altında tabakalar oluşturuyor. Bu katmanlar;

  • Epidermis (en üst katman olan üst deri),
  • Dermis (cildin %90’ını oluşturan orta deri),
  • Subkutis ( çoğunluğu yağ olan alt deri)

Saçı ve tırnakları da gelişmeye devam ediyor. Bu hafta bebeğine bir göz atma şansın olsaydı, ince kaşları, saçları ve bir hayli gelişmiş bacaklarıyla dikkat çekecek kadar bir bebeğe benzeyen ceninle karşılaşırdın.

20 Haftalık Bebek Hareketleri

Gebeliğin ortalarında olduğun bu dönemde bebeğinin hareketlerini de hissetmeye başlamış olabilirsin. Çünkü bebeğinin rahminin içinde;

  • Dönmek,
  • Kıvrılmak,
  • Tekme ve yumruk atmak,
  • Hatta arada bir parende atmak için bol bol yeri var. Bu hareketleri hissetmeye başlaman çok yakın. Ne zaman hissetmeye başladığını not et ve bir sonraki randevuda doktoruna söyle.

    20 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü

Bir uyarı yapalım. Senin elindeki 20 haftalık ultrason görüntüsü buradakiyle aynı olmayabilir. Ama bunda korkulacak bir şey yok. Bebeklerin anne karnındaki hareketleri ve pozisyonu farklı olabilir.

20 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Beşinci ayla birlikte artık gebeliğe dair bir gerçeklik duygusu gelir. Karnın büyümeye devam ettiği gibi bebeğinin hareketlerini de hissedebilirsin artık. Ruh halindeki salınmalar görece azalmış olmasına rağmen dalgınlık ve kendinde olmama hali devam eder.

20 Haftalık Gebelik Görüntüsü

20 Haftalık Gebelikte Görülem Semptomlar

Rahminde Neler Oluyor?

Bu haftaya kadar büyüme düzensiz olsa da 20 haftalık gebelikte rahim büyüklüğü artık göbek deliğinin hizasına kadar gelmiştir. Rahim, 20.haftadan itibaren daha düzenli büyür. Hamileliğin 20. haftasından sonra rahim her hafta 1 cm büyümelidir. Örneğin 20. haftada rahminin büyüklüğü 20 cm ise, bir sonraki muayenede (4 hafta sonra) 24 cm olmalıdır.

Eğer bu hafta rahminin büyüklüğü 28 cm ise ikiz gebelik yaşayıp yaşamadığını ya da doğum tarihinin doğru hesaplanıp hesaplanmadığını belirlemek gerekebilir. Rahminin büyüklüğü 15-16 cm ise iyi bir ultrason kontrolünden geçmek gerekebilir. Rahim içi geriliği, diğer problemler ya da gebelik hesaplamada hata gibi olasılıklar söz konusu olabilir.

20 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı?

Bu ay haftada yarım kilodan ayın sonunda toplamda hemen hemen 2 kilo alman olası. 20. haftanın sonunda toplamda 4.5 kilo civarında almış olabilirsin. Hangi trimesterda kaç kilo alman gerektiğini merak ediyorsan sana kabaca şöyle bir tablo verebiliriz.

1.trimester (0-3 ay): 1 ila 3 kilo 2.trimester (3-6 ay): 4 ila 5 kilo 3.trimester (6-9 ay): 5 ila 6 kilo

Eğer düzenli ve yavaş kilo alarak ilerlersen hamilelikte ortaya çıkan ağrı ve komplikasyonlara daha az maruz kalırsın. Hamilelik süresince toplam kilo alımın 11 ila 14 kilo aralığında olabilir. Ama kilon arttıkça ağrıların, çatlakların artabilir ve kendini daha sıkıntılı hissedebilirsin.

Kalp ve Dolaşım Sistemimde İşler Nasıl?

Dolaşım sistemin genişlemeye devam ediyor. Bu yüzden bu ay ve gelecek ay tansiyonun normalin altında seyredecek.

Vücudun da daha fazla kan yapmaya devam ediyor. Yeterince demir alıyorsan daha sonraları vücudun alyuvar üretimini arttıracaktır. Alyuvar üretimini arttırmaya yarayan günlük demir ihtiyacını almadığın takdirde, demir eksikliğine bağlı kansızlık ortaya çıkacaktır.

Bu hastalık çoğunlukla gebeliğin 20. haftasından sonra ortaya çıkar ve yorgunluk hissi verdiği gibi seni hastalıklara karşı hassas yapar.

Karın Kaslarım Esniyor mu?

  • Bebeğin büyüdükçe karın kasların da esner ve gerilir.
  • Kaslar, kaburga kemiğinin alt bölümüne bitişiktir ve dikey olarak pelvise doğru uzanır.
  • Orta çizgide ayrılabilirler.
  • Bu ayrılmayı en çok yatarken ve kaslarını sıkıştırarak başını kaldırdığında fark edersin.
  • Karnında şişlik hissi verir. Hatta bu şişliğin her iki yanında da kasın ucunu hissedebilirsin.
  • Ağrı yapmaz ve bebeğine zarar vermez.
  • Kasların arasında hissettiğin boşluk rahmindir.
  • Bebeğin hareketlerini burada daha kolay hissedebilirsin.

20 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmeli?

20 Haftalık Gebelikte Cinsellik

Hamileliğin 2. trimesterı cinsel hayatın için en elverişli dönemdir. Çünkü biraz daha kilo aldıkça, cinsel ilişki senin için zorlaşabilir. O yüzden önünde bu konuda rahat olduğun son bir buçuk ayın olabilir. Biraz hayal gücü ve değişik pozisyonlarla hamileliğin bu döneminde cinsel ilişki kurmaya devam edebilirsiniz.

20 haftalık gebelikte cinsel ilişki pozisyonları da merak edilen noktalar biri. Sırtüstü ve yüzükoyun yatmadığın, partnerinin tamamen ve bütün gücüyle senin üzerinde olmadığı pozisyonları deneyebilirsiniz. Geceleri uyuman gereken pozisyonlara yakın, yan pozisyonlar senin için daha sağlıklı olacaktır.

Eğer ağrı, kanama veya diğer hamilelik komplikasyonlarıyla ilgili sorunların varsa hamilelikte cinsel hayatının nasıl ilerleyeceği ile ilgili doktorunla konuşmalısınız. Bu konuşmada yanında eşin de olmalı.

Bilmediğin kalmasın: Hamilelikte Cinsel İlişki Hakkında Bilmek İstediğin Her Şey!

Anneysen Öneriyor!

Senin ve bebeğinin ihtiyaçlarının tamamlandığı, arkadaşlarınla buluşup keyifli vakit geçirdiğin ve üstüne üstlük bir de bebeğinin gelişini kutladığın bir baby shower etkinliğine ne dersin? Bize kalırsa, bu fikri seveceksin. İhtiyacın olan malzemelerin listesini hazırlamaya başla!

Hem seni bu malzemeleri almaktan hem de arkadaşlarını acaba ne alsam düşüncesinden kurtaracak olan bu partiyi kendi evinde düzenleyebileceğin gibi, bir parti mekanında da düzenleyebilirsin. Bunun için Baby Shower Partisi Mekanı sayfamıza bakmanı öneririz.

Ayrıca; süsleme konusunda fikir almak için Baby Shower Organizasyon sayfamızı, harika bir pasta sipariş etmek için Baby Shower Butik Pasta sayfamızı okumanı öneririz.

Peki, ya bu güzel günün fotoğrafları! Profesyonel bir fotoğrafçının yardımını istiyorsan, Hamile ve Doğum Fotoğrafçısı sayfamıza göz gezdirebilirsin.

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

19. Hafta 21. Hafta


Bülten E-Posta Kaydı

20 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?