16 Haftalık Gebelik

15. Hafta 17. Hafta

16 haftalık gebelik döneminde ve hala 2. trimesterdesin. 16 haftalık gebelik ultrason görüntüleri, 16 haftalık gebelik gelişimi ve merak ettiğin her şeyden bu yazımızda bahsettik.

“Ne kadarlık hamileyim?” soruna en doğru yanıtı almak için Gebelik Hesaplama aracımıza bak!

16 Haftalık Bebek Gelişimi Nasıldır?

Anne karnında 16 haftalık bebeğin boyu ve kilosu hakkında bilgi almak için tablomuzu inceleyebilirsin.

16 haftalık bebek gelişimi
16 haftalık bebek boyu 10-13 cm
16 haftalık bebek kilosu 80-150 gr
  • Bu hafta lanuga denilen ince vücut tüyleri bebeğinin başını kaplar.
  • El parmaklarındaki tırnaklar tamamen oluşur.
  • Bacaklar kollardan daha uzundur.
  • Dokunma duyusu da giderek hassaslaşır. Hatta göbeğini dürtecek olursan o da içeride kımıldanacaktır.

16 Haftalık Bebek Görüntüsü

Bebeğinin karnındaki gelişimine dair daha ayrıntılı bilgi için, Bir Haşhaş Tanesinden Doğduğu Güne Yolculuk: Anne Karnında Bebek yazımıza göz atabilirsin.

16 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüsü

Doktorunun çektiği 16 haftalık ultrason görüntüsü buradakiyle aynı olmayabilir. Her bebeğin anne karnındaki duruşu ve hareketleri farklı olabilir. Bu, seni endişelendirmesin.

16 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir mi?

16 haftalık hamilelikte bebek hareketleri ultrason incelmesinde görülebilir. Bebeğinin gözleri yanlara doğru hafif hareketler yapar. Kolları ve bacakları hareket halindedir.

16 haftalık gebelikte bebek hareketleri hissedilir mi? diye merak ettiğini biliyoruz. Cevabımız evet! Birçok kadın bu dönemde bebeğinin hareket etmesinin verdiği hissi, gaz balonu veya bir kelebeğin kanat çırpması gibi tarif eder.

İkinci hamileliğini yaşıyorsan bu hislerin anlamını daha iyi bildiğin için 16. haftada bebek hareketlerini daha erken hissedebilirsin. Ama ilk hamileliklerinde kadınlar genellikle bu hissettikleri şeylerin bebek hareketleri olup olmadığına emin olamayabiliyor.

"16 haftalık hamileyim, bebeğimi hissetmiyorum!" diyorsan da üzülme. Canlanma olarak da tanımlanan fetal hareket genellikle hamileliğin 16. ve 20. haftaları arasında hissedilir. Bu süre her kadın için farklıdır. Ayrıca ceninin büyüklüğü ile de ilgilidir.

16 Haftalık Gebelikte Cinsiyet Belli Olur mu?

Gelelim "16 haftalık gebelikte cinsiyet kesin belli olur mu?" konusuna. İyi bir ultrason ve deneyimli bir göz, hamilelikte 16. haftada cinsiyeti büyük doğruluk oranı ile saptar. Çünkü daha önceleri erkek bebeklerin karınları içinde bulunan testisleri, normalde olmaları gereken testis torbaları içerisine inmeye başlamıştır. Bu süreç 30’lu haftalarda sonlanacaktır.

Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

16 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler Nelerdir?

16 Haftalık Gebelik Görüntüsü

Önce "16 haftalık gebelik kaç aylık olur?" sorunu cevaplayalım. Gebeliğin 16. haftası 4. aya denk geliyor diyebiliriz. Bakalım gebeliğin 16. haftasında neler oluyor?

  • Bebeğin büyüdükçe rahmin ve plasentan da büyüyor. Altı hafta önce rahminin ağırlığı 140 gramdı. Bugün yaklaşık 250 gram ağırlığında. Yani 16 haftalık gebelikte anne karnı artık hatırı sayılır şekilde fark edilmeye başlıyor.

  • Bebeğin etrafındaki amniyotik sıvının miktarı da artıyor. Artık hemen hemen 250 ml. sıvı var.

  • 16 haftalık gebelik karnı da artık iyice büyür. 16 haftalık gebelikte rahim büyüklüğü yaklaşık 7.6 cm. Onu göbeğinin altında rahatlıkla hissedebilirsin.

  • 16 haftalık gebelikte kasık ağrısı hissetmek normal sayılabilir. Bunun sebebi genişleyen rahmin etrafındaki kas ve bağ dokularının esnemesidir.

16 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu hafta özellikle dikkat edilmesi gereken konulardan biri "16 haftalık gebelikte nasıl yatmalı?" sorusu. Artık yatakta dinlenirken, uyurken veya egzersiz yaparken sırtüstü dümdüz yatmak yok. Bu pozisyon damarlara fazladan basınç uygular ve bebeğe giden kan akışını azaltır. Anneden cenine giden kan akışı, ceninin gelişmek ve büyümek için ihtiyacı ola besinleri sağlar. Bu önemli noktayı unutup bebeğin gelişimini tehlikeye sokmamalısın.

Hadi yatağa: Hamilelikte Rahat Uyku Pozisyonları

16 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamilelik döneminde sık sık ara öğün yemen gerekir. Özellikle de 16. haftanın da içinde olduğu 2. trimester döneminde! Ana öğünlere ek olarak günde 3-4 kere ara öğün yemen sağlıklı olacaktır. Öncelikle ara öğünler besleyici olmak zorunda. Ana öğünler ise daha az olmalı ki ara öğünleri yiyebilesin.

Hamilelikte beslenmeyle ilgili en önemli amaç, yeterli miktarda beslenmektir. Ara öğünler için besleyici gıdalar seçmek biraz planlama ve çaba gerektirebilir. Ara öğünleri önceden hazırlayabilirsin.

  • Haftalık bir planlama yap,
  • Alışverişe çık,
  • Öğünlerin için gerekli besinleri hazırla. Taze sebzeler, meyveler, süt ve süt ürünleri, yumurta, kuruyemişler…

Bunlar hayat kurtarır: Hamilelik Döneminde Yiyebileceğin 200 Kaloriden Az 9 Atıştırma

Beslenme ve kilo verme konusunda profesyonel destek almak için Hamilelikte Sağlıklı Beslenme Uzmanı sayfamızı inceleyebilirsin.

Hamile Fotoğrafları Çektirmek İster misin?

Hamileliğinin gittikçe görünür oluyor, doğumundan sonra bu dönemi hatırlamak isteyebilirsin. Bebeğinin yavaş yavaş büyümesini, ay ay çekilen fotoğraflarla takip etmeyi istersen, Hamile ve Doğum Fotoğrafçısı sayfamıza bakabilir ve bilgi edinebilirsin.

Hamilelikte Spor Yapmak Önemli!

Bu dönemde hangi pozisyonda yatman gerektiğinden ve beslenmenin ne şekilde düzenlenmesinin iyi olacağından bahsettik. Ancak kendin ve bebeğin için yapabileceklerin bunlarla sınırlı değil! Hamilelik yogası, hamilelik pilatesi, spa ya da beslenmene dair alabileceğin sana özel öneriler ile bu dönemi daha güzel geçirebilirsin.

İstersen Hamile Pilatesi ve Hamile Yogası Merkezi sayfamıza bakarak hemen harekete geçebilirsin.

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak hazırladığı Hafta Hafta Hamilelik sayfalarımızı kontrol eden ve yayına çıkmasında katkıda bulunan başta Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız;

15. Hafta 17. Hafta



Bülten E-Posta Kaydı

16 haftalık hamilesin! Bize e-posta adresini ver sana her ay bebeğini bekleyen gelişmeleri gönderelim.

Eposta Adresiniz
Hamileliğinizde kaçıncı haftadasınız?