Çocuklarda Burun Kanamasının Nedenleri Neler?

Çocuklarda burun kanaması annenin yüreğini ağzına getiren bir durum. Peki, çocuklarda burun kanamasının nedenleri neler? Acaba çocuğun burnuna bir şey mi soktu, yoksa bir hastalığı mı var?

Burun kanamaları hangi durumlarda tehlike yaratır? Çocuklarda burun kanaması nasıl durdurulur? Oku bakalım!

Çocuklarda burun kanamasının nedenleri neler?

  • Çocukta burun kanaması genellikle 2-10 yaşları arasında görülür. Akla gelebilecek ilk neden, buruna parmak ya da yabancı cisim sokulması. Burun kanamasına kötü bir koku da eşlik ediyorsa çocuğunun burnuna yabancı cisim soktuğunu düşünebilirsin.
  • Elbette düşme ya da çarpma etkisi ile çocuklarda burun kanaması olabiliyor.
  • İlkbaharın ilk günlerinde, ani hava değişimi ile meydana gelen üst solunum yolları enfeksiyonlarından dolayı çocuğunun burnu sık sık akar ya da kaşınır. Bu da mukozanın tahriş olmasına, yani kanamasına neden olabilir.
  • Çok soğuk veya sıcak havalarda da çocuklarda burun kanamaları sıklıkla görülmekte.
  • Kılcal damar hassaslıkları da kanamalara neden olabilir.
  • Çok nadir olsa da pıhtılaşma bozuklukları ya da bazı kan hastalıkları da çocuklarda burun kanamasına neden olmakta.

Bu da ilgini çekebilir: Bebeklerde ve Çocuklarda Grip ile Soğuk Algınlığı (Nezle) Hakkında Her Şey

Çocuklarda gece burun kanamasının nedenleri neler?

Bazen de çocuklarda uykuda burun kanaması olur. Bu durumda da gündüz burnuna darbe alması, yabancı cisim sokması, alerji ya da hava değişimleri nedenler arasında olabilir.

Çoçuklarda ani burun kanaması nedenleri neler?

Böyle bir durumla karşılaştığında “Durduk yere burun neden kanar?” diye merak edebilirsin. Çocuğun, burnuna yabancı cisim sokması, sert hareketlerle karıştırması, darbe alması ya da çok güçlü sümkürmesi ani burun kanamasına yol açabilir. Ayrıca çok sıcağa maruz kalmak da çocuklarda burun kanamasını tetikleyebilir.

Çocuklarda tek taraflı burun kanamasının nedenleri neler?

Bazı zamanlarda sağ ve sol burun kanaması gibi tek yönlü kanamalar da olabilir. Böyle bir durumda da çocuğun büyük ihtimalle burnuna yabancı bir cisim sokmuştur. Ama tek taraflı burun kanamaları sürekli hale geldiyse zaman kaybetmeden KKB doktoruna gitmelisiniz.

2 yaşındaki çocuğun burun kanaması normal mi?

Burun kanamalarının en sık görüldüğü dönemlerin 2-10 yaş aralığı olduğunu söyledik. Dolayısıyla 2 ve 3 yaşındaki çocuğun burun kanaması, daha yaşı çok küçük diye seni korkutmasın. Çocuğun burnundan kan gelmesi durumlarının çoğu, ciddi nedenlerden kaynaklanmazlar. Ancak kanamanın durumu ve nedenine göre ihmal de etmemelisin. Sürekli burun kanaması söz konusuysa mutlaka doktora göstermelisin.

Çocuklarda burun kanaması nasıl durdurulur?

burnu kanayan çocuk

Minik kuzunun burnu kanadığında yapman gerekenleri biliyor musun? Çocuklarda burun kanaması nasıl geçer, hadi bir bakalım!

  • Öncelikle sakin ol ve panik yapma ki çocuğun da korkmasın.
  • Burun deliğine bir şey sokarak kanamayı durdurmaya çalışma. Çocuğunu oturt, başını önüne eğ, burnunun altına bir kap koy.
  • Burun kemiğinin sonlandığı uç noktayı başparmağın ve işaret parmağının arasına al, 10 dakika boyunca sıkarak basınç uygula. Bu basıncı beşer dakika arayla iki kez tekrarla.
  • Çocuğun burnundan kan gelmesi onu panikletebilir, bu esnada kafasını arkaya doğru eğmesine izin verme. Çünkü böyle yaparsa kan burnun gerisine, mideye gider. Bu da mide bulantısına sebep olur. Başını arkaya doğru eğmeye çalıştığında neden böyle yapmaması gerektiğini çocuğuna anlatabilirsin.
  • Burun kemerine soğuk kompres uygulayabilirsin.
  • Kanama devam ederse burnunun hemen altına, üst dudağına da basınç uygulaman işe yarayabilir.

Burun kanamaları hangi durumlarda tehlike yaratır?

Çocuklarda burun kanaması genelde “ön burun kanamaları” olarak adlandırılan, burun boşluğunun girişinde, kılcal damarlarla mukozanın bir araya geldiği yerde meydana gelen kanamalardır. Kısa süreli, az kanamalardır.

Arka burun kanamaları ise çocuklarda nadiren görülür. Kanama şiddetlidir, kontrol edilmesi zordur. Çocuklarda kanama-pıhtılaşma sorunlardan dolayı gerçekleşebilir. Burnun arka tarafında meydana geldiği için, burun kemiğine baskı yapmakla kanama durmaz. Kan, ağza ve boyna akmaya devam eder. Aşağıdaki durumlar söz konusu ise tehlikeli bir burun kanaması ile karşı karşıya olabilirsiniz. Böyle bir durumda çocuğunu KBB doktoruna götürmelisin.

  • Kanama yarım saat içinde durmazsa,
  • Burnunun içinde yabancı cisim olduğundan eminsen,
  • Burun kanamaları sık oluyorsa,
  • Kanamaya ek olarak vücudunda çürükler oluyorsa.

Çocuklarda burun kanamasının tedavisi için ne yapılıyor?

Çocuklarda sık burun kanamasının nedeni, büyük oranda kırılgan kılcal damarlardan kaynaklanır. Böyle bir durumda doktor kılcal damar uçlarını yakabilir.

Yine doktor, kan sayımı isteyebilir.

Doktor 2-7 gün boyunca gerekli görülürse tampon kullandırtabilir.

Önemli bir not!

Burun kanamasından sonra en az 2-3 saat çocuğunun sümkürmesine izin verme.

Önlem almanda fayda var, ateş hakkında merak edilen ne varsa anlattık: 10 Maddede Çocuklarda ve Bebeklerde Ateş Hakkında Aklına Takılan Tüm Sorular

Bu içerikte yer alan bilgiler hiçbir şekilde doktor tavsiyesi yerine geçmez.