7 Aylık Bebek Gelişimi

6 Aylık 8 Aylık

Bebeğin her geçen gün değişiyor ve gelişiyor! Beslenmesi, gelişimi ve iletişimi artık takip edemeyeceğin kadar hızlı! Bu ayda seni neler bekliyor, bilmek istersen 7 aylık bebek gelişimi hakkında her şeyi bu yazıdan incelemeye başlayabilirsin!

7 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

“7 aylık bebek kaç kilo olmalı?”, “7 aylık bebek boyu kaç cm’dir?” gibi soruların cevaplarını merak ediyorsun, değil mi? Aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsin.

Kız (ortalama) Erkek (ortalama)
7 aylık bebek kilosu 7,7 kg 8,4 kg
7 aylık bebek boyu 67,3 cm 68,5 cm
7 aylık bebek baş çevresi 42,8 cm 44 cm
  • Önceki ayda bebeğinin büyüme hızı, ek gıdaya geçmesinin de etkisiyle 2 katına çıkmıştı. 7. ayda ise büyümesi biraz yavaşlayacak.
  • Bebeğin bu ay 450 gr kadar kilo alır ve boyu da 1 cm’den az uzar. Bunlar normal gelişiminin bir parçası, “Bebeğim kilo almıyor!” diye düşünme.

7 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

7 Aylık Bebeğin Görme Yetisi

  • 7 aylık bebeğinin görme yeteneği artık tamamen gelişmiş sayılır. Uzaktaki insanları ya da nesneleri çok daha net olarak görür ve seçebilir.
  • Hızlı hareketleri izleyebilir ve yakından takip edebilir.
  • Uzaktan kendisine doğru gelen bir nesneyi takip edebilir ve yakalamak için öne doğru hamle yapabilir.

7 Aylık Bebeğin İşitme Yetisi

  • Bebeğinin işitme yetisinin gelişimi de görme gibi tamamen gelişmiş sayılabilir.
  • Artık sesin geldiği yönü anlamak için bir süre dinlemeye ihtiyacı yoktur.
  • Daha yavaş sesleri dinlemek için bir süre tepkisiz kalabilir.

7 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

  • Önceki aylarda daha çok “bbbb”, “mmmm”, “aaaa” gibi tekil sesler çıkaran bebeğin, artık sesli ve sessiz harfleri birleştirebilir. “Bababa” ve “mamama” gibi sesleri bol bol duyabilirsin.
  • Bu süreçte sesleri taklit etme eğilimi olabilir. Bu yüzden onunla konuşarak dil gelişimine katkıda bulunabilirsin. Bu yazı sana yardımcı olabilir: Yaşlara Göre Çocuklarda Dil Gelişimini Desteklemenin Yolları
  • Artık sınırları biraz zorlamaya başlayabilir ve senin tepkilerini ölçebilir.
  • “7 aylık bebek emekler mi?” diye sorabilirsin. Bu emekleme stili her zamanki gibi ellerinin ve dizlerinin üzerinde olmak zorunda değildir. Bebeğin kendi stilini oluşturabilir.

Bebekler ortalama olarak 8. ayda emeklemeye başlayabilir. Ama senin miniğin 7. ayında başlarsa şaşırma! Bu dönemde de emekleyen veya emeklemeye çalışan bebekler var.

Hadi bak: İlk Büyük Mücadele: Emekleme ve Yürüme

7 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

  • Bebeğin artık seslere dayalı olan iletişimi konusunda uzmanlaşmıştır. Gülerek, ağlayarak, çığlık atarak tüm duygularını dile getirebilir.
  • Yabancı korkusu bebeğinin 7. ayında oldukça yüksek olabilir. Tanımadığı insanların kucağında olmaktan, kendini sevmelerinden hoşlanmayabilir.
  • Bu süreçte ayrılık korkusu çok yoğundur, seni bırakmakta ciddi zorluklar yaşayabilir. Çünkü sen, onun için güven ve mutlulukla eşleştirilen bir karaktersin.

Endişe Etmene Gerek Yok: Bebeklerde Ayrılık Korkusu ve Başa Çıkma Yöntemleri!

  • Bu aylarda bebeğinin dokunma ve merak duygusu artabilir. Elleriyle her şeyi keşfetmeye çalışabilir. Buna saç çekmek, küpene asılmak gibi hareketler de dahil. Bu gibi durumlarda ona sınır koymalısın ancak kızarak ya da yüksek sesle değil; mimiklerinle belli etmelisin.

7 Aylık Bebek Neler Yapar?

İlerleyen zamanla birlikte bebeğinin yapabilecekleri de çoğaldı. İşte 7 aylık bebek neler yapar? sorusuna cevaplarımız:

  • Düşen bir nesneyi arayabilir.
  • Yüzüstü durumdayken kendini oturur pozisyon getirebilir ve yardımsız oturabilir.
  • Elindeki nesneleri bir elinden öbürüne geçirebilir.
  • Oyuncağını aldığında itiraz edebilir.
  • Dik tutulduğunda bacaklarına ağırlık verebilir.
  • Ellerini çırpabilir ve el sallayabilir.
  • Sırtüstü yatarken ayaklarını ağzına sokabilir, ayaklarına bakmaktan çok hoşlanır.
  • Yabancıları sevdiği insanlardan ayırt edebilir.
  • Emekleme pozisyonundayken kendine destek verip bir elini öne doğru uzatabilir.
  • Başparmağını ve diğer parmaklarını geçmiş aylara göre daha iyi kullanabilir.
  • Çok başarılı olmasa da kaşık tutabilir.
  • Ellerindeki cisimleri birbirine vurabilir.
  • Başkalarının ve kendisinin çıkardığı sesleri dinleyebilir.

Bu yazıya da bakmanı öneririz: Hangisi Hangisi? Çocuklarda İnce ve Kaba Motor Gelişimi de Nesi?

Not: Her bebeğin gelişimi farklıdır ve hepsi, bu gelişim özelliklerini aynı zamanda göstermez. Eğer endişelendiğin bir konu varsa doktoruna danışmanı tavsiye ederiz. Prematüre bebekler de normal yaşıtlarına göre biraz daha yavaş gelişim gösterir unutma!

Kimsin Sen Prematüre Bebek?

7 Aylık Bebek Gelişimi İçin Neler Yapılır?

Sıra bebeğinin gelişimi için senin neler yapabileceğine geldi. Bunun için aşağıda birkaç öneri sıraladık:

  • Onu kendi haline bırakmak ve hareketlerine müdahale etmemek yapabileceğin en iyi şeylerden biri olabilir.
  • Bebeğin olması gerekenden farklı bir emekleme pozisyonu alırsa onu sakın senin bildiğin gibi emeklemesi için zorlama! Arkasından ittirme ya da yorulduğunu düşünüp onu kucağına alma! Bu hem yürümesini geciktirir hem de gelişimini.
  • Bebeğin bu ay kendi kendine oturabilir ve yerde yuvarlanarak dönebilir. Bu yüzden bu hareketleri sık sık yapacaktır. Bunları yaparken destek olma ki kendi kendine gelişsin. Tabii bulunduğu odadan da çıkma, bir köşede sessizce gelişimini izle.

  • Onun gelişimine katkı sunmak için, keyif alacağı oyunlardan yararlanabilirsin. 7 aylık bebek hangi oyunları sever? diye soruyorsan, ilk aklımıza gelen bebeklerin çok sevdiği ce-eee oyunu! Ellerinle ya da örtüyle yüzünü kapatıp ce-eee yapman onu güldürecektir. Dilersen onun elleriyle kendi yüzünü kapatıp da oynayabilirsiniz. Böylece ilerleyen dönemlerde bir anda senle bu oyunu oynayabilir. Çünkü her şeyi hafızaya kaydediyor.

  • Renkli kitaplar alarak oradaki hayvanların çıkardığı sesleri öğretebilirsin. Sen sesleri çıkarttıkça taklitçin de eşlik edecektir.

Bakmalısın: Bebeğine Kitap Okumanın Faydaları ve İncelikleri

  • Minik bir örtü ya da havlu gibi bir nesneyi hem sen tutup hem de ona tutturup hafifçe çekiştirme oyununu öğretebilirsin.

  • Sesli oyuncaklarından birinin sesini çıkartıp saklayabilir ve onu bulmasını sağlayabilirsin.

7 Aylık Bebek Oyuncakları

Bebeğin artık neden-sonuç ilişkisi kurmaya başladı. Ona, bu yeteneğini ve motor becerilerini geliştirebileceği oyuncaklar almalısın. 7 aylık bebeğin için eğitici oyuncaklar tercih edebilirsin.

İşini kolaylaştıralım: Seçmekte Zorlananlar İçin 7 Maddede Bebek Oyuncakları

7 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

İlk 6 ayda sadece anne sütü ile besleyebildiysen ne mutlu sana! 7 aylık bebek nasıl beslenmeli? diyorsan, 6. ayda olduğu gibi ek gıdaya devam etmen gerektiğini bilmelisin. Aksi halde bebeğin ilerleyen dönemlerde yemeği reddedebilir. Anne sütü vermeye devam etmelisin ama öğünlerinin birkaçında ek gıda verme süreci devam ediyor.

Bebeğinin ilk gıdalarının neler olabileceğini 6. ayda yazmıştık. 7. ay bebek ek gıdaları 6. ay ile benzerlikler gösteriyor. Ancak bu ay, bebeğine daha pütürlü ek gıdalar vermeye dikkat etmelisin. Böylelikle bebeğinin çiğneme ve yutma becerileri daha iyi gelişir. Bu ay vereceğin gıdaları ilk defa tattıracaksan püre halinde verebilirsin.

Bu tarifleri uygulayabilirsin: Bebeği Ek Gıdaya Geçen Annelerin Kurtarıcısı: Sebze Püreleri!

Mama sandalyesi varsa 7. ayda bebeğin sizinle birlikte masaya oturabilir. Böylece sizin yemek yemenizi de gözlemlemiş olur.

Mama sandalyesinde otururken eline küçük bir iki gıda vererek kendi öğününü yemesini öğrenmesine de faydalı olabilirsin. Bu yönteme BLW yani bebek liderliğinde beslenme deniyor.

Bırak Kendi Kendine Yesin: Bebek Beslenmesinde BLW Yöntemi

7. Ayda Bebeğime Hangi Besinleri Verebilirim?

“7 aylık bebekler ne yer?” diye düşünüyor musun? Altıncı aydaki besinlere ek olarak 7. ayda biraz daha çeşit arttırabilirsin. Brokoli, karnabahar ve kabağı deneyebilirsin. Fakat bu ek besinleri verirken mutlaka birkaç gün aynı besini vermelisin. Bunun nedeni bebeğin gıda alerjisi reaksiyonu gösterdiğinde anlayabilmendir. Daha fazla bilgi için 6 Soruda Bebeklerde Gıda Alerjileri Hakkında Merak Ettiğin Her Şey! yazımıza bakabilirsin.

7 aylık bebek beslenmesi için yumurta hala riskli ama sarısını tattırarak alerji olasılığını kontrol edebilirsin.

7 aylık bebek kahvaltısı tariflerini merak ediyorsan: Bebek Kahvaltısı İçin Pratik ve Besleyici Tarifler

Ayrıca bu ay tuzu alınmış, keçi sütü ile yapılmış beyaz peynir ve potasyum içeriği fazla olan muzu çatalla ezerek verebilirsin. Bebek yoğurdu da yapabilirsin ancak inek sütü değil, keçi sütü kullanmalısın.

Bu yazıda 7 aylık bebek çorbaları var, bakmalısın: Hüp Diye İçine Çeksin Onları: Birbirinden Lezzetli Bebek Çorbaları

7 Aylık Bebeğe Yasak Olan Gıdalar

7 aylık bebek neler yiyebilir?sorusunu yukarıda cevapladık, şimdi de bebeğinin neler yiyemeyeceğini açıklayalım.

Öncelikle, bal ve inek sütü 1 yaşına kadar yasak! Bunu zaten biliyorsun, fakat aşağıdaki besinleri de 1 yaşına kadar bebeğinden uzak tutman gerekiyor.

1 yaşına kadar bebeğinden uzak durması gereken besinler
Alerjik reaksiyon göstermeye müsait olan çilek.
Tatlandırıcı içeren her türlü gıda ile tuz.
Salam, sosis, sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler ve konserveler.
Çikolata, kahve, kola, kakao gibi kafein içeren besinler.
Asitli, bol şeker içeren kola, gazoz ve meyve suları.

Daha detaylı bilgi için 7 aylık bebek beslenmesi sayfamıza bakabilirsin.

7 Aylık Bebek Neden Memeyi Reddeder?

Bu sorunu daha önce de yaşamış olabilirsin. Meme reddinin birçok sebebi var. Bu sebepler bebeğinin rahatsızlıklarından senin beslenme düzenine kadar değişkenlik gösteriyor. “Bebeğim Emmiyor” Diyorsan Meme Reddine Neden Olan Bu Durumları Bilmelisin yazımızdan bu nedenleri öğrenebilir ve çözüm yolu arayabilirsin.

7 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni

Bebeğinin geceleri daha az uyandığı dönemlere gelmiş olabilirsin. Hepsi için geçerli olmasa da bazı bebekler, çok özel durumlar (diş çıkarma huzursuzluğu gibi) dışında geceleri uyanmayı bırakmışlardır.

7 aylık bebek uyku saatleri, artık uzun bir süre belli bir düzen içerisinde ilerler. Genellikle geceleri 6-8 saat arasında uyuyabilirler. Gündüz şekerlemeleri ile birlikte toplamda 14-15 saati bulan uyku düzeni oturmuştur.

Eğer bebeğin hala geceleri sık sık uyanıyorsa artık onu yalnız bırakarak kendi kendine uyumasını sağlamalısın. 7 aylık bebek uyku eğitimi içinde emzirme, biberon verme, sallama ya da uyuması için her ne yapıyorsan artık yapmamanı önerebiliriz. Ona kendi kendine uyuyabilmesi için fırsat vermen uyku düzenini istediğin gibi kurabilmeni sağlayabilir.

Fakat emzirme, sallama gibi yöntemleri bebeğin henüz uykuya yatmadan önce uygulayabilirsin. Bu sayede dalması çok daha kolaylaşır, huzurlu bir uyku çekebilir. Ilık bir banyo ve bebek masajı da faydalı olacaktır.

Nasıl yapacağını bilmiyorsan, oku: 3-12 Aylık Bebekler İçin Mışıl Mışıl Uyku Rehberi

7 Aylık Bebek Diş Çıkarır mı?

Evet, bebeğinin ilk dişi muhtemelen kendini gösterdi! Bu yüzden yemeklere ilgisi azalırsa şaşırma! Ayrıca bu dönemde bebeğin ateşlenebilir, ishal olabilir. Bunlar, altında başka bir sebep yoksa diş çıkarmayla beraber beklenen sorunlardan bazıları.

Bebeğin bu ay da diş çıkarmadıysa telaşlanma, 8. aya kadar yolu var. Her bebek farklı gelişim gösterebilir, bunu unutma!

Daha fazla bilgi için: 11 Soruda Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Bebeğinin İlk Dişini Kutlamaya Hazır mısın?

Bebeğin 5. ve 6. aylarında ilk dişini çıkartmamışsa bu ay muhtemelen çıkaracaktır. Bu sebeple, bebeğinin gece uykularının bozulduğu biraz huzursuz bir döneme girecek olabilirsin. Ancak güzel tarafları da yok değil. Bebeğinin dişlerinin çıkmaya başlaması ile yeni tatları keşfetmesi kolaylaşacak, sen de bundan büyük keyif alacaksın!

Bebeğinin diş çıkartmasını keyifli bir etkinlikle de kutlayabilirsin. Dişlerinin buğday gibi güzel olması niyetiyle süregelen diş buğdayı kutlamasını sen de bebeğin için yapabilirsin.

Bu kutlama için organizasyon ve süsleme firmalarını araştırabilirsin.

Ayrıca evde değil, bir mekanda kutlamayı düşünürsen, diş buğdayı parti mekanı seçeneklerine bakman da işini kolaylaştırabilir.

Son olarak, bu günü güzel fotoğraflarla hatırlamak için yenidoğan ve bebek fotoğrafçısı sayfamızı inceleyebilir ve bilgi edinebilirsin.

7 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Mutlaka Bilmen Gerekenler

Yabancı Korkusu

Bebeğin 7. ayda tanıdığı insanlar ve diğerlerinin ayrımını yapabildiği için yabancı korkusu ile tanışabilirsin. Bu korku bazen 6. ayda başlayabilir, bazense daha geç olur ama mutlaka olur. Bu normal bir gelişmedir ve bazı bebeklerde daha fazla görülür. Senin bebeğin de aşırı tepki veriyorsa endişe etmene gerek yok.

Eğer korktuğu kişi aslında gerçek bir yabancı değil de senin kuzenin, kardeşin gibi yakın derece akrabalarından biriyse bebeğine bu durumu konuşarak anlatıp alışmasını sağlayabilirsin. “Bak bu senin teyzen.” gibi cümleler ile senin de onayladığını görürse kabullenmesi daha çabuk olacaktır.

Artık Küvetine Sığmıyor!

Bebeğinin en keyifli banyo vakitleri geldi. Çünkü muhtemelen artık kendi küvetine sığamıyordur ve büyük banyosuna geçiş yapmanın vakti gelmiştir. Eğer evinde küvetin varsa süper! Küveti bebeğinin oturabileceği kadar doldurup keyif almasını sağlayabilirsin. Suyun sıcaklığını önceki aylar gibi termometre ya da dirsek yöntemiyle kontrol ederek küvette hem oyun oynamalı hem de yıkanmalı saatlerinizi başlatabilirsin.

Tabii büyük küvette banyo yaptırırken bir an bile arkanı dönmeni önermiyoruz. Banyo saati geldiğinde havlu, bornoz, şampuan, lif ve çıktıktan sonra giyeceği kıyafetlerinin hepsini hazır bulundurmalısın.

Bakmalısın: İyisiyle Kötüsüyle Piyasadaki 10 Bebek Şampuanını Senin İçin İnceledik

Banyoyu daha keyifli bir hale getirmek için top, ördek ve suda yüzen diğer banyo oyuncaklarından edinebilirsin.

Eğer evinde küvet yoksa bebeğin için daha büyük bir bebek küvetine geçebilir veya hızlı bir şekilde duş bölümünde yıkamaya başlayabilirsin. Fakat duş alanında yıkayacaksan bebeğinin üşüyüp hasta olmaması için çok hızlı olmalısın.

İşine yarayanı seç: Anneysen’den 8 Fonksiyonel Bebek Küveti Tavsiyesi

Bebek Güvenliği

7 aylık bebeğini koyduğun yerde bulabileceğini sanıyorsan biraz yanılıyorsun. 7 aylık bebek çok hareketli olduğu için her an güvenliğini tehdit edecek şeylerle karşılaşabilirsin. O buluşma gerçekleşmeden önlemlerini alırsan inan bize daha huzurlu olursun.

Bunun için elektrik prizlerini kapatmalı, kabloları toparlamalı, sivri, keskin uçlu mobilyalara koruyucu takmalı ve kırılabilecek eşyaları uzanabileceği yerden veya tamamen kaldırmalısın. Merak etme, birkaç ay biblosuz da gayet hoş bir evin olabilir.

Bebeğime Nasıl Kural Koyabilirim? Disiplin Şart mı?

İlk 6 ay bebeğinin istemediğin şeyleri yaparken dikkatini başka yöne çekerek engelleyebildin, fakat bebeğin artık büyüyor ve erken davranmazsan miniğin kuralları uygulamamak için elinden geleni yapacak.

Öncelikle şunu bilmelisin: Disiplin kötü veya olumsuz bir şey değildir! Hatta ceza vermeden, kurallar hakkında bilgilendirerek ve inatlaşmadan öğreterek doğru bir şekilde onu yönlendirmeye çalışmalısın. Böyle bir yönlendirme, 7 aylık bebek ve anne ilişkisini güzel bir şekilde kurabilmenin de iyi bir yolu olabilir.

İnatlaşmadan kural koymanın ilk şartı, yumuşak ama kararlı olmaktan geçiyor. Mimiklerini ve ses tonunu kullanarak yaptığı davranışın uygun olmadığını gösterebilirsin. Koyduğun ya da koyacağın kurallar konusunda tutarlı olursan son sözün kime ait olduğunu erkenden aşılayabilirsin. Böylece ilerisi için her ikinizin de hayatını kolaylaştırmış olursun.

Bebekler Neden Annelerinin Göğsünü Isırır?

Bebeğinin dişleri çıktıysa, kaza ile bir kere bile göğsünü dişlediyse ve sen de buna istemsizce tepki verdiysen geçmiş olsun, oyun başladı. Artık bebeğin seninle oynamaya bayılacaktır. Hatta olaylar şöyle gelişebilir: Bebeğinden ısırık, senden tepki, onun kıkırdaması üzerine senin gülmen! Durum buysa bebeğin bunu sürekli deneyecektir. O nedenle sana önerimiz, bebeğin bunu alışkanlık haline getirmeden ona bu hareketin yasak olduğunu hissettirmen. Hemen “hayır!” diyebilir ve bebeğini memeden ayırabilirsin. Korkma, bebekler doymadan bu hareketi yapmazlar. Zaten oyun oynamaya geçtiyse karnı doymuştur. Sen en iyisi yemekle şaka olmayacağını ona öğret.

Oto Koltuğunu Değiştirme Vakti Geldi!

Yedinci ayda araba koltuğunu değiştirmenin zamanı geldi. Artık miniğin büyüyor ve kendine uygun yeni bir araba koltuğuna ihtiyacı olacak. Bu ay eğer ayakları hala el veriyorsa bebeğini ilk altı aydaki gibi ters oturtmaya devam etmelisin. Ayakları çarpıyorsa senin baktığın yöne bakmaya başlayabilir.

Kendin İçin Neler Yapıyorsun?

Bebeğinle birlikte geçirdiğin ilk altı ay hem çok hızlı hem çok yavaş geçti değil mi? Biliyoruz ki epey uykusuz kaldın, yoruldun ve kendine pek hatta hiç zaman ayıramadın. Bebek büyütmek gerçekten hiç kolay bir iş değil. Hele de bebek bakımına ya da ev işlerine yardım eden biri yoksa!

Ancak yine de kendine biraz zaman ayırmaya başlamanın tam zamanı. Mesela haftada bir iki saat de olsa spor yapmaya ne dersin? Cevabın evetse hem doğum sonrası kilolarını hem de günün stresini atacağın spor salonlarına göz atmanı öneririz.

Kaynaklar:

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı-Steven P. Shelov/Tanya Remer Altmann

Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler?-Heidi Murkoff

Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak oluşturduğu Ay Ay Bebek Gelişimi sayfalarımızın yayına hazırlanmasında katkıda bulunan ve Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.

6 Aylık 8 Aylık