4 Aylık Bebek Gelişimi

3 Aylık 5 Aylık

Daha bilinçli hareketler ve eylemler zamanına hoş geldin. Bebeğin artık 4 aylık oldu. Bu ayın sonunda büyüdüğünü ve artık bir oyun bebeği olduğunu daha iyi anlayacaksın. Şimdi 4 aylık bebek beslenmesinden gelişimine, uyku düzeninden görme yetisine kadar bu ayın her detayını öğrenmeye hazır mısın? İşte, 4 aylık bebek gelişimi!

4 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Kız (ortalama) Erkek (ortalama)
4 aylık bebek kilosu 6,1 kg 6,5 kg
4 aylık bebek boyu 61,5 cm 63,5 cm
4 aylık bebek baş çevresi 40,6 cm 41,6 cm
  • 4 aylık bebek gelişiminde büyüme hızı biraz yavaşlar ama bebeğin, bu ay içinde 350-700 gram kadar alır. “4 aylık bebek kaç kilo olmalı?” sorusunun yanıtı ortalama 6-6,5 kg civarında olsa da her sağlıklı bebeğin farklı boy ve kilolarda gelişim gösterebileceğini söyleyelim. Bebeğin, dördüncü ayın sonunda doğum kilosunun 2 katına çıkabilir.
  • 4 aylık bebek boyu ayda 1,25 cm kadar uzar.
  • İkinci ayda bebeğin başı ve beyni de aynı hızla gelişmeye devam eder. Baş çapı da ayda 1,25 cm kadar uzar.

Bunları biliyor musun: Bebeklerin Büyüme ve Gelişimini Etkileyen 7 Faktör

4 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

4 Aylık Bebeğin Görme Yetisi

  • Bebeğinin 4. ayında görsel izleme yetenekleri gelişir. Başının üstünde yavaşça dönen parlak renkli bir nesneyi seyredebilir.
  • Bebeğinin bir iplik parçası ya da kırıntı gibi çok küçük nesnelere odaklandığını, uzağında kalan şeyleri de büyük bir ilgiyle seyrettiğini fark edebilirsin.

Dikkat dikkat: Bebeklerde Göz Hastalıkları ve Belirtileri!

4 Aylık Bebeğin İşitme Yetisi

  • Dördüncü ayda bebeğin, sesini duyduğunda yalnızca susmaz, başını sana doğru da çevirebilir.
  • Aniden başlayan müzik ve çıngırak seslerini duyduğunda, sesin nereden geldiğini anlamak için gözlerini o yöne doğru çevirebilir.

4 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

  • Bebeğinin bu aylardaki beyin faaliyeti en yüksek seviyesinde. Sözcükler onun için hala anlam ifade etmiyor olsa da çıkarılan seslere alışır ve kendi de bu sesleri çıkarma deneyleri yapmaya başlar.
  • Müjde! Bebeğinin sık sık kahkahalar attığı dönemdesin. Artık sıra dışı veya alışılmadık şeyler bebeğinin komiğine gidebilir. Önümüzdeki birkaç ay içinde miniğinde espri anlayışının ortaya çıktığını fark edebilirsin.

Hangi Eğlenceli Duyusal Oyunlarla Çocuğunun Beyin Gelişimini Destekleyebilirsin?

4 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

  • Bebeğinin artık seni ve ailenin diğer üyelerini tanıdığına dair net belirtiler vermeye başladığını görebilirsin.
  • Küçüğünün sosyal dünyası genişlemeyi sürdürürken seninle ve başkalarıyla iletişim kurma yeteneği de gelişir. İnsanlarla vakit geçirmeye bayılır.
  • Büyük kardeşler açısından bu dönemin cicim ayları dönemi olduğunu söyleyebiliriz. Gülücükleri ve kıkırdamalarıyla 3-4 aylık bebekler abla ve ağabeylerinin gönüllerini fethederler.

Bunlara hazırlıklı ol: Bebekli Evlerde Yaşanan 8 Dram (Doğruya Doğru)

4 Aylık Bebek Neler Yapar?

Bebeğin becerileri yavaş yavaş çeşitlenmeye başlar. Dördüncü ayın sonuna geldiğinde aşağıdaki davranışları sergileyebilir:

  • Karnının üzerine yatarken dirsek ve elleriyle destek alarak göğsüne kadar kalkabilir.
  • Yüzüstü dururken başını 90 derece kaldırabilir.
  • Sırtını dayayarak oturtulduğunda başını dik tutabilir.
  • Elindeki veya yakınındaki oyuncağı almana itiraz edebilir.
  • Yüksek sesle gülebilir.
  • Ellerini ve elinde ne varsa ağzına sokmaya çalışır.
  • Mutlu olduğunda daha çok güler, huzursuz ve mutsuz olduğunda bunu ağlayarak göstermekten hiç çekinmez.
  • Kısa süreli olarak ayaklarıyla oynayabilir.
  • Bir yerden diğer tarafa dönmek, 4 aylık bebek davranışlarının temel taşlarından. Bu hareket, genellikle karnının üstündeyken sırtına doğru olur.

Kaslara kuvvet: Bebekler Daha Güçlü: Tummy Time (Karın Üstü Hareketleri)

  • Görme yetisi bu ay tamamlanır. Artık her şeyi renkleriyle görür.
  • Kendi çıkardığı sesi dikkatlice dinler. İşitme yetisi de bu ay tam olarak gelişir.
  • İlk dişini çıkartabilir.

Bu süreçte seni neler bekliyor: 11 Soruda Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

4 Aylık Bebek Oyuncakları

Oyuncaklar basit eğlence aracı olmalarının yanı sıra bebeğinin zaten sahip olduğu becerilerini geliştirmesini ve yenilerini kazanmasına yardımcı olur. Çeşitli oyunlarla ve oyuncaklarla minik kuzunun motor becerilerinin gelişimini destekleyebilirsin.

Hangisi Hangisi? Çocuklarda İnce ve Kaba Motor Gelişimi de Nesi?

Ancak bulduğu her şeyi ağzına götürme eğiliminde olduğu için ıslanmaktan veya çiğnenmekten zarar görmeyecek oyuncaklar seçmeye dikkat et. Bakalım, 4 aylık bebek nelerle oynar?

  • Miniğinle yüz yüze bakacak şekilde oturup onunla birlikte şarkılar söyleyebilir ve el çırpma oyunları oynayabilirsin. Oturmaktan sıkılınca göbek göbeğe değdirmece oyunu ve birlikte kitap okuma faaliyetlerine geçiş yapabilirsiniz.

Biz bunları seçtik: Anneysen Öneriyor: Masaldan Boyamaya Birbirinden Faydalı Bebek Kitapları

  • Basıldığında sayfaları öten ciltsiz kitaplar hem eğlenceli hem de pratik olabilir. Diş kaşıma halkası, büyük plastik anahtarların takılı olduğu anahtarlıklar, ölçme kapları ve yumuşak bloklar da uygun seçenekler arasında.

Zorlu mücadeleye hazırlan: Diş Çıkarma Döneminin Kurtarıcıları En İyi 10 Diş Kaşıyıcısı

  • 4 aylık bebek oyunlarında yer verebileceğin en eğlenceli şeylerden biri, taklitçilik! Bebeğin bu dönemde duyduğu seslere dikkat kesilerek bunları kendince taklit etmeye merak sarar. Sen de miniğinin çıkardığı bu sesleri taklit ederek ona karşılık verebilirsin.
  • Destekle de olsa artık oturabilmesi daha kolaylaştığı için banyo saatini yavaş yavaş oyun saatine çevirebilirsin. Bebeğinle birlikte küvetin içine bile girebilirsin.

Oyuncak Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin?

Dördüncü ayda oyuncak seçerken çok dikkatli olman gerekir. Çünkü bu ay bebeğin artık hareketlenmeye başladı ve elinde olan her şeyi ağzına götürmeyi öğrendi. O nedenle aşağıdaki maddeleri dikkate alarak oyuncak seçmeni öneriyoruz.

  • Aldığın oyuncak kolayca kırılmamalı ve parçalanmamalı. Parçalanırsa miniğinin yutma ihtimali olabilir.
  • Bebeğinin tutma, sallama ve hareket ettirme pratiği yapabileceği oyuncaklar ve eşyalar seçmeye çalışmalısın.
  • Kolaylıkla temizlenebilir olan oyuncaklardan tercih etmelisin.
  • Bebeğinin yumruğundan büyük olan oyuncaklar seçmelisin.
  • Boğulma riskine karşı oyuncağın ipi olmamalı.
  • Çok yüksek sesli oyuncaklar işitme duyusuna rahatsızlık verebileceği için sesli oyuncak alırken yumuşak sesli olmalarına dikkat etmelisin.

4 aylık bebek oyuncak seçimin için buraya bakabilirsin: Ne Zaman Ne Oynasın: Ay Ay 0-1 Yaş Oyuncakları

4 Aylık Bebeğinin Gelişimi İçin Neler Yapabilirsin?

4 aylık bebek gelişimi için yapabileceklerini şu şekilde sıraladık:

  • Dördüncü ayda bebeğinin yaptığı hareketleri inceleyerek ona daha fazla gülümsemelisin. Oynadığı oyuncaklar hakkında onunla konuşabilir ve bilgi verebilirsin. Hatta çevrende gördüklerin hakkında bile bebeğinle konuşmanı tavsiye ediyoruz. Bu, konuşma yetisini hızlandırır. Henüz konuşamasa bile kafasına her söylediğini kaydetmeye devam edecektir.
  • Duyularının gelişimine destek olmak içinse ses çıkaran farklı renklerdeki oyuncakları almalısın. Özellikle yumuşak sesli çıngıraklı oyuncaklar tercih edebilirsin. Oyuncağı her oynatışında yüzünde beliren tepkileri inceleyerek gelişimini gözlemleyebilirsin. Üstelik bu, kendi başına yapacağı da bir aktivite.
  • Banyo yaparken banyoda biraz daha uzun kalmasına ve banyo oyuncakları ile oynamasına izin verebilirsin. Suyun sıcaklığını asla düşürmeyerek tabii...

Minik kuzunun keyfine keyif kat: En Karlı ve Kullanışlı 8 Bebek Banyo Seti

  • Bebeğinin gelişimi için ona kahkaha attırabilirsin. Tamam henüz espri yeteneği oluşmamış olabilir ama göbeğinle oynadığında, komik suratlar yaptığında ya da onu gıdıkladığında mutluluk çığlıkları atacağına emin olabilirsin. Hatta sana önerimiz bebeğinin mutsuz ve negatif hatta ileriki yaşamında suratsız bir bebek olmasını istemiyorsan ona sürekli gülmelisin ve güldürmelisin. Çünkü o henüz bir taklitçi!

    O minnak yüz gülsün yeter: Bebeğini Güldürmenin 6 Yolu

  • Miniğin, az çok başını tutmaya başladığında onu yastıklarla destekleyerek bir yere oturt. Bu, hem denge duygusunu gelişmesini hem de sırt kaslarının güçlenmesini sağlar.

  • Bebeğinin gelişimine yardımcı olmanın diğer bir yolu ise ona egzersiz yaptırmaktan geçiyor. Özellikle vücudunu hareket ettirdiğinde hem fiziksel hem de kas gelişimini destekleyeceksin. Örneğin, yatar vaziyetteyken ellerini başının üzerine koyup aşağı indirebilirsin ya da bacaklarını bükerek karnına yaklaştırabilir ve geri çekebilirsin. Fakat bu hareketleri yaparken yumuşak seslerle konuşmalı ve gülümsemelisin. Eğer bebeğin huzursuzlanıyorsa farklı şeyler denemelisin.

Miniğinin cildine yumuşaklık kat: Masajlar Onsuz Olmaz: Piyasadaki 9 Bebek Yağı İncelemesi

4 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Dördüncü ayda bebeğini emzirmenin en kolay olduğu saatler, uyku mahmuru olduğu saatler olacak. Çünkü artık hem görme hem de işitme refleksleri gelişmiş olduğundan sürekli emmeye ara vererek merakla etrafı süzebilir.

TV’ye, etraftaki insanlara ya da objelere bakabilir. Bu, her zaman doyduğu ya da emmekten sıkıldığı anlamına gelmez, sen bebeğinin gelişimi için yine belli bir süre daha emzirmeye dikkat etmelisin.

4 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Emer?

Bu ay bebeğinin gün içindeki beslenme sayısı 4 veya 5’e iner. Ancak ay ortasında yaşayacağı büyüme atağı, beslenme sayısının birkaç gün artmasına sebep olabilir.

Artık bebeğinin hareketlerinden acıktığını rahatlıkla anlayabileceğin için beslenme saatlerini düzenleyebilirsin. Bebeğinin boyu ve kilosu ayına göre iyiyse, doktorun da bunu onaylıyorsa anne sütüne devam etmelisin.

Bolca süte ihtiyacın olan bu dönemlerde eğer sütün azsa: 8 Adımda Anne Sütünü Arttırmanın Yolları yazımızı okuyabilirsin.

4 Aylık Bebek Neden Emmek İstemez?

Bebeğin bazen aç olsa bile emmek istemeyip huysuzlanabilir. Ancak bunun altında pek çok sebep yatıyor olabilir. Beslenme şeklin, sütünün tazyikli gelmesi, pamukçuk veya yanlış emzirme pozisyonu gibi sebepler bunlardan yalnızca bazıları.

Bilmen gereken her şeyi burada anlattık: “Bebeğim Emmiyor” Diyorsan Meme Reddine Neden Olan Bu Durumları Bilmelisin

4 Aylık Bebek Ek Gıda Alabilir mi?

4 aylık bebek beslenmesinde en önemli besin kaynağı anne sütü. Anne sütü verilemeyen durumlardaysa formül mama (devam sütü).

Eğer 4 aylık bebek ek gıda olarak ne yemeli? diyorsan, sana bu dönemdeki bebeğine herhangi bir katı gıda vermemen gerektiğini söyleyelim.

Peki, devam sütünde hangi markayı tercih etmelisin: Markaları Karşılaştırdık: 10 Devam Sütünden Hangisi İyi?

4 aylık bebek beslenmesi konusunda daha ayrıntılı bilgi için 0-6 aylık bebek beslenmesi sayfamıza bakabilirsin.

4 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

İlk 3 ayı geride bıraktın. Artık her ağladığında yanına koşup onu kucağına alıp avutursan bu, alışkanlık haline gelir. Uyku düzenini oturtmaya hala başlamadıysan bu ay tam zamanı!

Her ebeveynin, 4 aylık bebek ve uyku eğitimi konusunda, gündelik yaşantısına uygun olarak, kendine uygun bir yöntem belirlemesi gerekiyor. Örneğin, bebeğini her gün yıkıyorsan banyodan sonra ona kısa bir masaj yaparak uykuya hazırlayabilirsin. Banyo yaptırmıyorsan yine her akşam beslenmesinden sonra güzel bir müzik eşliğinde pijamalarını giydirip, anlamasa bile masal okuyarak ona uyku vakti sinyalini verebilirsin.

Bu rutini her gün tekrarlamaya dikkat edersen bebeğin uyku vakti geldiğini daha kolay anlayarak adapte olacaktır. Bu rutin tek başına her gece için fazla geliyorsa eşinle birlikte yapabilir veya dönüşümlü olarak uygulayabilirsiniz.

Minik kuzun için en ideal düzen ne: Ay Ay Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

4 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

Bebeğinin günde 15 saat uyuması normal. Geceleri de genellikle 6 ila 8 saat kadar uyur. Bazı bebeklerde bu, 10 veya 11 saate kadar çıkabilir. Gündüz uykuları da 1 veya 2 saat olmak üzere günde 3-4 sefere çıkabilir. Ancak bu durum her bebekte farklı olabilir elbette.

Küçüğünün uykusuyla ilgili bilmen gereken çok şey var: 3-12 Aylık Bebekler İçin Mışıl Mışıl Uyku Rehberi

İşte sana harika bir haber! Bebeğin, 4. ayında geceleri yalnızca 1 veya 2 kez uyanır. Gece yarıları sürekli uyanma seansların sona ermeye başlıyor.

Miniğine şirin bir yatak dostu al: Bebeğin İçin 11 Sevimli Uyku Arkadaşı

Bu dönemde bebeğin, uyurken bile çok hareketli olduğu için onu artık kendi odasına taşıma vaktinin geldiğini düşünebilirsin.

Kısıtlı bir bütçeyle de miniğine harika bir oda hazırlayabilirsin: Bebek Odası Dekorasyonu İçin Bütçe Dostu Öneriler

Aşı Takvimi: 4 Aylık Bebek Hangi Aşıları Olur?

Bebeğinin aşı zamanı! Eğer bebeğin 2 aylık olduğunda karma, pnömokok ve rotavirus aşılarını yaptırdıysan, bu ay 2. dozunu yaptırmalısın. Eğer ishal aşısı da denen rotavirus aşısına 3. ayda başladıysan bu ay yaptırmana gerek yok.

Bebeğinin aşı takvimi hakkında daha ayrıntılı bilgi için Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir? yazımıza bakabilirsin.

Bebeğinin Fotoğrafları!

Yüksek sesle gülen, ayaklarıyla oynayan, oyuncağını almana itiraz edebilen bebeğinin ay ay değişimini fotoğraflarla takip etmek istersen, bu günleri fotoğraflandırabilirsin.

Bak, burada harika fikirler var: Bebeklerin Masal Kahramanına Dönüştüğü 10 Konsept Fotoğraf

4 Aylık Bebek Hakkında Mutlaka Bilmen Gerekenler

Bebeğin Diş Çıkarması

Bebeğinin diş çıkarma sıkıntıları bu ay başlayabilir, hazırlıklı olmalısın! Senin veya eşinin dişlerinizin çıktığı dönemleri öğrenmek bu sürece hazırlanmanı kolaylaştırabilir. Çünkü diş çıkarma genellikle genetik unsurlara bağlı.

Diş çıkarma rahatsızlıkları bebekten bebeğe değişir. Bazısı çok huzursuz bir dönem geçirirken bazı bebekler ise kolaylıkla bu süreci atlatabilir. Ayrıca, diş çıkarmasına aylar olsa da sıkıntıları 4. ayda başlayabilir.

Aşağıda 4 aylık bebek diş çıkartma belirtilerini sıraladık; bu maddeler senin bebeğin ile uyuşuyorsa, diş çıkarma sıkıntısı yaşadığını söyleyebiliriz.

  • Ağzın sulanması ve sulanmanın neden olduğu yüz döküntüsü.
  • Kaşınan diş etlerini rahatlatmak için elindeki eşyaları ısırmaya çalışmak.
  • Gecenin bir yarısında ağlama krizleri veya huzursuzluk.
  • Emmeyi veya biberonu reddetmek.
  • Düşük ateş veya ishal.
  • Kulağa asılmak veya ağrıyan yanağı ovmaya çalışmak.
  • Haftalarca süren ağız sulanması.

Ayrıntılı bilgi için: 11 Soruda Bebeklerde Diş Çıkarma Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Diş çıkarmanın bir de güzel yanlarına bakalım! Diş çıkarma süreci başladıysa yavaş yavaş diş buğdayı partisi hazırlıklarına da başlayabilirsin.

Diş buğdayı partini kendi evinde düzenlemek istiyorsan bir Organizasyon ve Süsleme firmasından destek alabilirsin.

4 Aylık Bebek Neden İshal Olur?

Bebeğinde 1-2 gün boyunca kusmayı takip eden bir ishal varsa, bağırsaklarında virüs enfeksiyonu söz konusu olabilir.

Anne sütüyle beslenen bebekler çok fazla emdikleri için sık ve sulu bir şekilde kaka yapabiliyorlar. Böyle bir durumla karşılaştığında doktorunla görüşebilirsin, sana muhtemelen her zamanki düzeninde emzirmeye devam etmeni önerecek.

İshal nasıl geçer, hangi durumlarda doktora başvurman gerekir? Burada anlattık: Çocuklarda ve Bebeklerde İshal Neden Olur, Nasıl Geçer?

4 Aylık Bebek Neden Kabız Olur?

Anne sütü bebeğin bağırsakları ve sindirim sistemi için daha uygun olduğundan, mamayla beslenen bebeklerde, anne sütüyle beslenenlere göre daha sık kabızlık görülebiliyor.

Bebeğinin sindirim sistemi az çalışıyorsa, yetersiz ve dengesiz besleniyorsa ya da çeşitli hastalıkları varsa kabız olabilir.

Kabızlığın en büyük düşmanı anne sütü. Miniğin kabızlık şikayetinden kıvranıyorsa: İçi Kurudu Yavruların: Çocuklarda ve Bebeklerde Kabızlık Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebek Masajı

İkinci aydan beri sürekli duyduğun bebek masajına 3. ay başlamadıysan, bu ay oldukça rahat yapabilirsin. Teninin çabuk üşümesi azaldığı için onunla oyunlar oynayabilir ve masaj süresini de uzatabilirsin. Kremler veya yağlar onun da rahat hissetmesi için en uygun ürünler.

Miniğini rahatlatacak küçük dokunuşlar ayaklarından geçiyor: Ağlayan Sızlayan Bebeğini Bu Stres Noktalarına Masaj Yaparak Rahatlat!

Baş Parmak Emme

Parmak emmek sanıldığının aksine çok büyük bir sıkıntı değil. Çoğu bebek bunu yapar. Hatta bebeğin ana rahmindeyken bile bu alışkanlığa başlamış olma ihtimali var. “4 aylık bebek neden elini emer?” sorusunun direkt bir cevabı yok, ancak çoğu bebek uykuya daha kolay dalmak için baş parmağını emer.

Genel bir inanış olarak bu hareketin diş yapısını bozacağı söylense de uzmanlar parmak emmeye 5 yaşına kadar devam edilmediği sürece diş yapısının bozulmayacağı konusunda hemfikirler.

Bebeğim Tombul Olursa Daha mı Sağlıklı Olur?

Büyüklerin genel inanışına göre tombul bebek her zaman sağlıklıdır. Peki, bu gerçekten öyle mi ya da her zayıf bebek sağlıksız mı?

Aslında bu konuda birçok soruyu açıklığa kavuşturmak gerek. Öncelikle şişmanlık kesinlikle sağlıksız bir şey. Fakat her tombul bebek şişman mı sayılıyor? Bu sorunun cevabı kesinlikle hayır.

Hatta araştırmalar gösteriyor ki her 5 tombul bebekten yalnızca 1 tanesi şişman bir bebek kategorisine giriyor. Ancak bunun da gerçekleşmemesi için şunlara dikkat edebilirsin.

  • Öncelikle bebeğin hareket etmekte zorlanıyor mu?
  • Kilosu boyuna göre daha hızlı mı gelişiyor?

Bu soruların cevabı evetse çözüm için onu daha fazla hareket etmeye teşvik etmeli, huysuzluğunu gidermek için onu fazladan beslememelisin. Hatta her ağladığında onu beslemek yerine ilgi ve şefkat göstermelisin.

Neden Anne Sütü ile Beslenen Bebekler Mama ile Beslenen Bebeklerden Zayıf Olur?

Anne sütü ile beslenen bebeklerin avantajı, emzirmenin başında gelen az yağlı düşük kalorili süt ile emzirmenin sonunda gelen çok yağlı yüksek kalorili süttür. Şöyle ki;

Emzirmenin hemen başında az yağlı düşük kalorili süt iştah açarak emmeye teşvik ederken, emzirmenin sonunda gelen çok yağlı yüksek kalorili son süt ise iştahı baskılar ve bebeğe artık tok hissediyorsun mesajı verir. O nedenle anne sütü ile beslenen bebekler mama ile beslenen bebeklere göre daha az kilo problemi yaşar.

Anne sütü vücutta nasıl mucizeler yaratıyor: Doğanın Bir Lütfu: Anne Sütünün Bebekler İçin Yeri Doldurulamaz Faydaları

Kaynaklar:

Bebeğinizin İlk Yılı Rehberi-Mayo Clinic Uzmanları

Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler-Heidi Murkoff

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı-Steven P. Shelov & Tanya Remer Altmann

Yaşamın İlk 2 Yılında Çocuk Sağlığı ve Bakımı-Prof. Dr. Gülbin Gökçay

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak oluşturduğu Ay Ay Bebek Gelişimi sayfalarımızın yayına hazırlanmasında katkıda bulunan ve Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.

3 Aylık 5 Aylık