16 Aylık Bebek Gelişimi

15 Aylık 17 Aylık

Artık 16 aylık bebek aktiviteleri sayesinde miniğinin ince ve kaba motor becerileri gelişmeye devam ediyor. Taklit etme becerisi de artıyor. Tüm bunlar hem sosyal hem 14 aylık bebek konuşması gelişimine katkı sağlıyor. Hadi, 16 aylık bebek gelişimi hakkında merak ettiğin her şeyi öğrenme vakti!

16 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

“16 aylık bebek kaç kilo olmalı?”, “16 aylık bebek boyu kaç cm olmalı?” gibi sorularının cevaplarını aşağıdaki tablomuzda görebilirsin.

Kız (ortalama) Erkek (ortalama)
16 aylık bebek kilosu 9,8 kg 10,5 kg
16 aylık bebek boyu 78,6 cm 80,2 cm
16 aylık bebek baş çevresi 45,9 cm 47 cm

Bunları öğren: Bebeklerin Büyüme ve Gelişimini Etkileyen 7 Faktör

16 Aylık Bebek Neler Yapar?

16 Aylık Bebeğin Motor Gelişimi

  • Kağıt üzerinde karalama yapabilir.
  • Koşabilir.
  • Ayağıyla topa vurabilir.
  • Yardım alarak dişlerini fırçalayabilir.
  • Taklit ederek nesneleri fırlatabilir.

Bu ayla beraber miniğinin hayatına başka neler katıldı, bak bakalım: Çocuğun Hangi Yaşta Hangi Hareketleri Yapabilir?

16 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

  • Aktiviteleri taklit edebilir. Bu, bebeğinin pek çok şeyi öğrenmesini sağlar. Özellikle yemek yeme, diş fırçalama gibi şeylerde taklit yeteneği çok işe yarar.
  • Bu aylarda bazı korkular ortaya çıkabilir. Bebeğin köpeklerden veya yabancılardan korkabilir. Merak etme, onun yaşına uygun bir davranış. Yaş dönümlerine göre çocuklarda bilişsel gelişim özelliklerini anlattık!
  • Bazı davranışlarında da değişiklikler başlayabilir. Örneğin, banyo yapmayı çok seven bir çocuk aniden bu eyleme karşı soğuyabilir ve istemeyebilir. Bu tipik bir reddetme davranışıdır aslında. Altındaki gerçek neden de bağımsızlık isteği!
  • Kitapların bebek gelişimi için ne kadar önemli olduğunu devamlı söylüyoruz. Ancak bebeğin kitapları hala yırtıyor, parçalıyor ya da ağzına sokuyor olabilir. Bir süre sonra içindekilerle daha çok ilgilenmeye başlayacak, merak etme!

16 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi

  • 6 kelime kullanabilir.
  • Kendini ifade etme konusunda biraz daha başarılı olabilir.

Yaşlara göre çocuklarda dil gelişimini desteklemenin yollarını öğrenmek için tıkla!

Bebeklerin hepsinde bu gelişim aşamaları aynı şekilde görülmeyebilir, bunda herhangi bir problem yok. Ancak bebeğinin gelişiminde yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu düşünüyorsan doktorunla iletişime geç.

16 Aylık Bebeğinin Gelişimi İçin Neler Yapabilirsin?

Bebeklerde gelişimin en temel noktası, öğrenme isteği ve merak duygusu. Bu yüzden çocuğunun bilgi edinme çabalarını teşvik etmen önemli. Peki, 16 aylık bebek gelişimi için neler yapabilirsin?

  • Bebeğinin sorularına her zaman cevap ver. Ancak “Henüz bunun için küçüksün, büyüyünce anlarsın.” gibi cevaplar verme. Böyle yanıtlar tekrar soru sormasını engeller.
  • Her yer onun öğrenmesi için bir laboratuvar ortamı. Bunu unutma! Dolapları karıştırmak, çekmeceleri boşaltmak, eline geçenleri fırlatmak… Hepsi öğrenmesi için gerekli. Sağlığını ve güvenliğini tehdit eden bir durum yoksa onu engelleme. Evde özgürce kullanabileceği güvenli alanlarda oynamasını sağlamaya çalış. Eksiklerin varsa tamamla: Her Bebekli Evde Olması Gereken 8 Güvenlik Ürünü
  • Değişik ortamlar sağlayarak onun pek çok şeyi deneyimlemesine izin ver. Baharda birbirinden farklı renkteki çiçekleri görsün mesela ya da unutamayacağı bir hayvanat bahçesi turu yapsın. Bunlara ne dersin: Çocuğunu Hayvanlarla Tanıştırmak için Türkiye'de Gidebileceğin 10 Hayvanat Bahçesi!
  • Ev işlerine dahil et. Birlikte kek yapın, yerleri silin, çamaşırları asın, toplayın.
  • Parlak, büyük, seçilebilir, gerçekçi ve neşeli resimleri olan kitaplar al. Mümkünse metni çok az olsun. Belki bir ya da iki cümle yeterli. Kitaplara henüz ilgisi olmasa da okumaya devam et. Bir süre sonra sevdiği ve daha çok tercih ettiği kitaplar olacak. Kitapların neden bu kadar önemli olduğunu anlattık: Bebeğine Kitap Okumanın Faydaları ve İncelikleri
  • Çocuklar belirli aktiviteleri yapabildikçe daha çok keyif alırlar. Bir beceriyi elde ettikçe onun üzerine giderler. Yapamadıkları konusunda da çekimser kalırlar. Bebeğine yapmak istemediği işler konusunda örnek ol. Mesela diş fırçalamak. Bundan hoşlanmıyorsa da birlikte banyoya gitmeyi teklif et, kendi dişini fırçalayacağını, onun da dilerse izleyebileceğini söyle. Daha sonra bunu kendisinin de deneyebileceğini belirt. Bir zaman sonra o da diş fırçalamayı isteyecektir. Başka neler yapabilirsin: Çocuğuna Diş Fırçalama Alışkanlığını Kazandırmanın Yolları

16 Aylık Bebek Oyunları ve Oyuncakları

  • Fantezilerin öğrenime katkısı olabilir. Çocuklar; kitaplar ve filmlerdeki fantezilerden, gerçek dünyadakilere oranla daha çok şey öğrenebilirler. Bu nedenle, 16 aylık bebek oyunlarında hayal kurgusunun da ön planda olmasını sağla.

  • Yapbozlar, üç boyutlu şekiller ve üst üste koyulan ahşap bloklar tercih et. Bunlar, bebeğinin ince motor becerilerini geliştirir. Hem sağlıklı hem de eğitici: Çocuğun İçin Eğlencenin En Doğal Hali Ahşap Oyuncaklar

  • Seçtiğin oyuncakların çok fonksiyonlu olmasına dikkat et. Birbirinden farklı oyunlarda değerlendirebileceği oyuncaklarla hem daha verimli zaman geçirir hem de ekonomik olarak sana ekstra yük olmaz. Hatta miniğin için sen de bir şeyler yapabilirsin: Yapması Gerçekten Kolay 10 DIY (Kendin Yap) Oyuncak Fikri

  • Eğlendirirken öğreten aktivite masaları, çekmeli-itmeli oyuncaklar, arabalar ve toplar da tercih edebileceğin 16 aylık bebek oyuncakları arasında. Uzmanından öğren: Prof. Dr. Haluk Yavuzer’den İlk 6 Yılda 20 Oyuncak Önerisi

  • Bebeğinin el becerilerini illa oyuncaklarla desteklemek zorunda değilsin. Çeşitli 16 aylık bebek aktiviteleriyle de miniğinin sosyal gelişimine katkıda bulunabilirsin. Kumdan kaleler ve ayakkabı kutusundan garaj yapmak, anne-babanın kıyafetlerini giymek gibi aktiviteler de onun yaratıcılığını ve hayal gücünü artırır. Bunlara da bak: Çocuğunun El Becerilerini Geliştirmek İçin Yapabileceğin 8 Şey

  • Motor becerileri arttığı için 16 aylık bebek aktiviteleri içerisinde top oynamak, tırmanmak gibi eylemler de bulunabilir. Bu yüzden özellikle açık alanlarda, parkta, bahçede onunla bol bol top oyna. Tırmanma ünitelerinin bulunduğu parklarda ona destek vererek yukarı çıkmasını sağla.

16 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

  • Bebeğini 3 ana ve 3 ara öğün olmak üzere, toplamda 6 öğün düzeninde besle.

  • Anne sütüne devam et, uzmanlar 2 yaşına kadar verilmesini öneriyorlar.

  • Bebeğinde bu dönemde yemeğe karşı isteksizlik oluşabilir, hatta sana direnebilir. Onunla savaş içine girme. Ancak yemek yememenin yanında huzursuzluk ve gelişim geriliği varsa doktoruna başvur. Bu iştahsızlığa bir hastalık da yol açıyor olabilir. Bebeğinin beslenmesi ile ilgili kafanda soru işaretleri varsa öncelikle büyümesinin normal olup olmadığını kontrol etmen gerekir:

  • Bebeğin yeterli büyümüyorsa (hiç kilo almıyorsa hatta veriyorsa),

  • Boyu uzamıyorsa,

  • Enerjisi çok düşükse, sorunların altında gıda alerjileri, reflü ya da farklı mide-bağırsak problemleri yatıyor olabilir.

Burada detaylarıyla anlattık: Çocuklarda Yetersiz Büyüme Nasıl Anlaşılır?

Bebeğin sana göre yemek yemiyor olsa da eğer büyümesinde ve gelişiminde sorun yoksa yeterli miktarda kalori alıyordur, endişelenmene gerek yok. Yine de şunlara dikkat etmen işe yarayabilir:

Bu arada bebeğin bazı öğünlerde çok iyi yerken bazılarında yemek istemeyebilir. Böyle şeyler olması normal.

16 aylık bebek beslenmesi hakkında detaylı bilgi almak için tıkla!

16 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

  • Bebeğin gün içinde hala iki kez uyuyorsa bu ay itibarıyla tek uykuya dönebilir. Uyku saatleri düzene girene kadar onun yanında olman önemli.
  • Öğlen saatlerinde bebeğine kitap okuyabilir, masal anlatabilirsin. Böylelikle uykuya daha kolay geçer. Yaklaşık 3- 5 gün bu rutine devam ederse bebeğinin yeni uyku düzeni oluşmuş olur. Bunlarla uykuya dalsın: Uyku Öncesinde Okuyabileceğin 10 Bebek Kitabı Önerisi!
  • Güzel bir uyku için yatak seçimi de önemli. Fakat iyi bir karyola olmadan yatak tek başına pek bir anlam ifade etmiyor. Bu yüzden hem ilerleyen yaşlarda kullanabileceğin hem de oda dekorasyonuna uyum sağlayacak bir karyola seçmelisin. Miniğinin diğer yaşlarında da kullanabileceğin modelleri incele: Büyüyünce de Yatsın: Kullanışlı ve Şık Bebek Karyolası Modelleri

16 Aylık Bebek Günde Kaç Saat Uyumalı?

16 aylık bebek uykusu toplamda 13-14 saat ve uyku aralıkları en fazla 5-6 saat olmalı.

16 Aylık Bebek Neden Uyumaz?

Bu dönemlerde çıkan azı dişleri genellikle gece yarısı uyanmalarını da beraberinde getirir. Uyandığında seni veya babasını yanında bulan bebeğin, diş ağrısı bittikten sonra da bunu alışkanlık haline getirebilir.

16 Aylık Bebek Tuvalet Eğitimi İçin Hazır mıdır?

Çocukların idrar keseleri 20-21. aylardan önce çok sık boşaldığı için kontrol etmesi zordur. Bu da tuvalet eğitiminin uzun sürmesine sebep olabilir. Bu nedenle bazı uzmanlar 0-2 yaş döneminde tuvalet eğitimini önermezler.

Çocuğunun gelişimsel becerisi ve istekli olması da tuvalet eğitiminin zamanlamasına karar vermen konusunda önemli. Eğitime başlamak için dikkat etmen gereken en önemli şey, çocuğunun bezi bırakmaya hazır olup olmadığını anlamak.

Bu dönemde bebeğin altını kirlettiğinde hemen değiştirilmesini talep ediyor olabilir. Bu da ”16 aylık bebek tuvalet eğitimine hazır olabilir mi?” diye düşünmene sebep olabilir. Ancak bu, başlı başına bir gösterge değil. Tuvalet eğitimi için tüm işaretlerin mevcut olması gerekir. Miniğin, hazır olduğuna dair tüm sinyalleri vermeden önce tuvalet eğitimine başlamaman en iyisi.

Doğru zamanı kaçırma: Çocuklarda Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı?

16 Aylık Bebek Hakkında Mutlaka Bilmen Gerekenler

Öğrenmeye, Düşünmeye ve Yeni Deneyimlere Teşvik Etmek

  • Çocuklar birinci yaşlarında diğer yaşlarına göre çok daha fazla şey öğrenirler. Dil, duygular, ilişkiler ve doğanın nasıl işlediğine dair konular hakkındaki bilgilerin çoğunu bu dönemde edinirler. Öğrenmenin, bebeğin için ömür boyu süren bir uğraş olmasını sağla. Onu araştırmaya yönlendir.
  • Miniğinin bir şeyler öğrenebilmesi için öz güveni hakkında iyi şeyler hissetmesi gerekir. Onun öz güvenini kuvvetlendir.
  • Televizyon seyretmek için hala çok küçük. Teknolojik aletlerden onu bir süre daha uzak tutman iyi olur.

Banyo Yapmayı Reddetmek

Bebeğinde bu aylarda her şeyi reddetme davranışı baş gösterebilir. Bunun altındaki esas neden, bağımsızlık isteği. Miniğinin banyoya karşı olan direnişinde sana yardımcı olabilecek önerilerimiz var:

  • Banyo kısıtlamalarını iptal et. Bebeğini yıkarken iskemle veya herhangi bir şey kullanıyorsan, onun banyo içerisindeki hareketlerini kısıtlıyor olabilirsin. Rahatsız olduğu şey, banyo yapmak değil de emniyet tedbiri olabilir. Ancak yine de dikkat et, banyoda kazanmış olduğu özgür alan ikinize de zor anlar yaşatmasın.

  • Yıkanma sırasında vurgulaman gereken şey, oyuncaklar ve eğlence olmalı. Banyo zamanını ilan ederken, bunun suda köpüklerle ve gemilerle eğlenceli anlar yaşama saati olduğunu belirt. Bu, bebeğinin banyo yapmayı keyifli bir aktivite olarak görmesini sağlar. Burada yardımcıların var: Annelerin En Çok İşine Yarayacak 10 Bebek Banyo ve Tuvalet Ürünü!

  • Bebeğine küvet arkadaşlığı yap. Senin de bebeğinle beraber küvete girmen hem işi daha eğlenceli hale getirir hem de temizliği olumlu yönde etkiler. Yalnızca sen değil; eşin veya kardeşleri de yapabilir bunu. Ona banyoda eşlik eden kişinin coşkusu ufaklığa da bulaşır.

  • Bazen de çocuğunun banyo korkusu bir olaya bağlı olabilir. Suya veya banyoya karşı böyle bir durum söz konusuysa onunla korkusu hakkında konuş. Onu ne kadar iyi anladığını göstererek rahatlamasını sağla ve korkularını yenebilmesi için ona fırsat tanı.

  • Tüm çabalarına rağmen miniğine banyo yaptıramıyorsan, asla kaba kuvvet kullanma. Bu, onda suya karşı uzun sürecek bir antipati yaratabilir. Banyo işinden şimdilik vazgeç ve onu sabunlu bezle temizle.

Diş Çıkarma ile Gelen Huzursuzluk

  • Bebeğinin huzursuz olmak için iyi bir sebebi var. Azı dişleri büyük ve iki kenarlı olduğu için çıkarken daha fazla baskı yapar. Bu da çocuk için en az iki kat fazla rahatsızlık demek.
  • Miniğin, ilk dişlerini çıkarırken uyguladığın yöntemler azı dişleri için de geçerli olabilir. Temiz bir parmak ile diş etini ovalamak, buzlukta soğutulmuş diş kaşıma halkası ve yarı dondurulmuş simit parçası gibi şeyleri deneyebilirsin. Seçtiklerimize bak: Diş Çıkarma Döneminin Kurtarıcıları En İyi 10 Diş Kaşıyıcısı
  • Eğer çocuğunun diş çıkarma ağrıları uykusunu ve yemek yemesini engelliyorsa doktoruna başvur. Ağrılar çok rahatsız edici boyuttaysa Asetaminofen damlası kullanabilirsin. Ancak doktorunun önerisi olmadan kendi başına hiçbir müdahalede bulunma.

Minik kuzunun iştahı azalıp uyku düzeni bozulabilir. Ona iyi bakmayı ihmal etme: Diş Çıkarma Döneminde Bebeğin Nasıl Beslenmeli?

Aşı Takvimi

Bebeğinin 16. ayından 18. ayına kadar herhangi bir aşı bulunmuyor.

Miniğinin aşı takvimi ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için: Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir?

Kaynaklar:

Çocuğunuz Büyürken Sizi Neler Bekler?-Arlene Eisenberg & Heidi Murkoff & Sandee E. Hathaway

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı 0-5 Yaş-Steven P. Shelov & Tanya Remer Altmann

Bebeğimin Beslenme Kitabı-Sibel Güngör & Dr. Gülnihal Şarman

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak oluşturduğu Ay Ay Bebek Gelişimi sayfalarımızın yayına hazırlanmasında katkıda bulunan ve Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.

15 Aylık 17 Aylık