14 Aylık Bebek Gelişimi

13 Aylık 15 Aylık

Miniğin her yeri karıştırmaya, çekmeceleri dağıtmaya başladı değil mi? Evinin altı üstüne gelebilir ama 14 aylık bebek gelişimi bu hareketlerle şekilleniyor, unutma. Hadi bakalım, 14 aylık bebek konuşmasından oyuncaklarına tüm ayrıntılarıyla 14 aylık bebek gelişiminde seni neler bekliyor? Öğrenme vakti!

14 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

“14 aylık bebek kaç kilo olmalı?”, “14 aylık bebek boyu kaç cm olmalı?” gibi sorularının cevaplarını aşağıdaki tablomuzda görebilirsin.

Kız (ortalama) Erkek (ortalama)
14 aylık bebek kilosu 9,4 kg 10,1 kg
14 aylık bebek boyu 76,4 cm 78 cm
14 aylık bebek baş çevresi 45,4 cm 46,6 cm

Ne kadarını biliyorsun: Bebeklerin Büyüme ve Gelişimini Etkileyen 7 Faktör

14 Aylık Bebek Neler Yapar?

14 Aylık Bebek Motor Gelişimi

  • İyi yürüyebilir.
  • Koşabilir.
  • Basamak çıkabilir.
  • İki küpü üst üste koyarak kule yapabilir.
  • Yardımsız ayakta durabilir.
  • Bir nesneyi bir kutunun içerisine koyabilir.
  • El sallayabilir.
  • Eğilerek yerden bir cisim alabilir.
  • Başkalarını taklit ederek elindeki bir cismi fırlatıp atabilir. Büyüdükçe riskler arttığı için önlem almanda fayda var: Her Bebekli Evde Olması Gereken 8 Güvenlik Ürünü

Bu ayla beraber miniğinin hayatına başka neler katıldı, bak bakalım: Çocuğun Hangi Yaşta Hangi Hareketleri Yapabilir?

14 Aylık Bebek Sosyal Gelişimi

Eylemleri taklit edebilir. Yaş dönümlerine göre çocuklarda bilişsel gelişim özelliklerini öğren!

14 Aylık Bebek Dil Gelişimi

  • “Anne, baba” kelimelerini amaca yönelik olarak kullanabilir.
  • İşaretine ihtiyaç duymadan bir-iki kelimelik emirleri yerine getirebilir.
  • 3-6 kelime kullanabilir.

Miniğinle erkenden iletişime geçebilirsin: Bebek İşi Bir İletişim Şekli: Bebek İşaret Dili

Her bebek bu gelişim süreçlerini aynı şekilde yaşayacak diye bir şey yok. Yine de bebeğinin gelişiminde bir problem olduğunu düşünüyorsan doktorunla görüşmende fayda var.

14 Aylık Bebeğinin Gelişimi İçin Neler Yapabilirsin?

Bu dönemde bebeğinde bazı olumsuz tutumlar gözlemlemeye başlayabilirsin. Çünkü artık yavaş yavaş kişiliğini keşfediyor ve bunu göstermeye başlıyor. Bu huzursuzluğun bir süre sonra azalarak biteceğini bilmelisin. Peki, çocuğunun gelişimi için neler yapabileceğine bakalım:

  • Gerçekten bebeğinin sağlığını tehdit edecek, onu tehlikeye atacak bir durum yoksa “Yapma.”, “Etme.” gibi olumsuz eylemleri kullanmamaya çalışabilirsin. Tabii ki kuralların olmaması demek değil bu. Sadece sen olumsuz bir tutum içerisine girme. En güzel yöntem, ilgisini başka bir yöne çekmek.
  • Ne sorarsan sor sana “Hayır.” diyor ya da kafasını bu anlama gelecek şekilde sağa sola mı sallıyor? O halde, sorularını hayır cevabını vereceği şekilde sorma. “Ayakkabını giyecek misin?” değil de “Beyaz ayakkabını mı, yeşil ayakkabını mı giyeceksin?” gibi sorularla ona seçenekler sunabilirsin.
  • Her şey senin kontrolündeymiş gibi davranma. Bu karşılıklı bir çatışmaya döner. Kazanan ve kaybeden yok, unutma. Sadece büyümeye başlamış küçük bir çocuk, kendini gösterme derdinde!
  • Bebeğinin sınırlara gerçekten ihtiyaç duyduğu bir dönemdesin. Merak etme, sınır koyman onu üzmez. Aksine sınırlarını bilmesi gelişimi açısından önemli. Bu, güven duygusunun da oluşmasını sağlayabilir. Akademisyenanne'den Çocuklara Sınır Koymak İçin 4 Şok Yöntemi
  • Tırmanmak, sallanmak ve kaymak gibi eylemler bebeğini mutlu eder, motor becerilerinin gelişmesini sağlar. Onu oyun parklarına götürebilirsin. Miniğinle birlikte vakit geçirebileceğin eğlenceli ve güncel etkinlikleri incele!
  • Miniğini ebeveyn yönlendirmeli bisikletle ya da ilk arabam (bir çeşit yürüme yardımcısı) ile dışarı çıkarabilirsin. Bu sayede enerjisini harcar, dolaşır, fiziksel bir aktivite yapmış olur ve eğlenir. Oyuncak bebek arabası içerisine bir bebek koyarak da birlikte gezebilirsiniz. Pedal çevirme zamanı: Bebek ve Çocuk Bisikleti Nasıl Seçilir?
  • Evdeyken ona kağıt ve boyalar verebilirsin. Eğer boyayı tutabiliyorsa karalama da yapabilir. Hadi, topla malzemeleri: Çocuğunun El Becerilerini Geliştirmek İçin Yapabileceğin 8 Şey
  • Ona organları öğretmeye başlayabilirsin.
  • Bebeğinle devamlı konuşabilir, kitaplar okuyabilir ve şarkılar söyleyebilirsin. Hepsi çok işe yarayacak. Anneysen öneriyor: Masaldan Boyamaya Birbirinden Faydalı Bebek Kitapları

14 Aylık Bebek Oyunları ve Oyuncakları

Minik kuzuna oyuncak seçerken hem onun şimdiki ilgi alanını kapsamasına hem de sonraki senelerde de vakit geçirmekten hoşlanacağı özellikler taşımasına dikkat et. Bakalım, 14 aylık bebek oyunlarında nelere yer verebilir, hangi oyuncaklardan faydalanabilirsin?

14 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

  • Bebeğinin 14. ayında yapman gereken en önemli şey, onun kendi kendine beslenmesine izin vermek. Evet biliyoruz, her yeri batırıyor! Ama bu onun için o kadar önemli ki. Her şeyden önce bu, onun yemek ile arasındaki ilişkinin sağlıklı olmasını sağlayacak ve yararını da ömür boyu görecek. Bırak kendi kendine yesin: Bebek Beslenmesinde BLW Yöntemi

  • Tabii ki anne sütüne hala devam. 14 aylık bebek gece beslenmesinde anne sütü ya da devam sütü tercih edebilirsin.

  • 1 yaşından sonra azı dişlerini çıkarmaya başlayan bebeğinin epey ağrısı olabilir. Bu nedenle ona soğuk meyve ve sebzeler, soğuk yoğurt gibi diş etlerini ferahlatıcı besinler verebilirsin. Diğer öneriler için: Diş Çıkarma Döneminde Bebeğin Nasıl Beslenmeli?

  • Bebeğin, senin yediklerini tatmak isteyebilir. Sağlıklı olan besinleri ona tattırabilirsin. Öğünlerin hepsinde olmasa da en az birinde bebeğini sofraya oturt. Yavaş yavaş alışsın: Hadi Sofra Hazır! Çocuğunun Yemek Sofrasına Katılmasını Kolaylaştıracak 10 Öneri

14 Aylık Bebek Kaç Öğün Yemeli?

  • 14 aylık bebeğin, yaşı kadar yiyebilir. Yani 14. ayı 1 yıl 2 aya denk düşen bebeğin, 1 yaşında olduğu için öğünündeki her şeyden en az birer çorba kaşığı yemeli.
  • Gün içinde 3 ana öğün ve 2 ara öğün onun için yeterli. Öğünlerini; sabah kahvaltısı, ara öğün, öğle yemeği, ara öğün ve akşam yemeği olacak şekilde ayarlayabilirsin.

14 aylık bebek beslenmesi hakkında daha fazla bilgi almak için tıkla!

14 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

14 aylık bebek uykusu, miniğinin 1. yaşı itibarıyla 2’den 1’e düşebilir. Öncelikle sabah uykusunu bırakabilir. Eğer gün içerisinde tek uyku düzenine geçtiyse, miniğinin yorgun düşmemesi için öğle ve gece uykusunu öne çekmelisin.

14 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

Minik kuzunun ortalama 5-6 saat uyanık kalıp sonra uyuduğu bir düzen onun için ideal. Gün içerisinde toplamda 13-14 saatini uyuyarak geçirmesi yeterli uyuduğu anlamına gelir.

Bak, bebeğin için minik dostlar seçtik: 11 Sevimli Uyku Arkadaşı

Gece Yarısı Uykudan Uyanıp Ağlama Nöbetlerine Girmek

14 aylık bebeğin gece uykusundan ağlayarak uyanabilir. Böyle bir durumda ağlamasına izin vermen, kendi kendine uykuya dalmasına yardımcı olur.

Bebeğin için doğru uyku rutinini oluştur: Pedagog Tansu Oskay'dan Ağlatmadan Uyku Eğitimi İpuçları

Ancak yalnız başına yatakta bırakılmak bazı çocuklar için ürkütücü olabilir. Eğer miniğin tek başına uykuya dalamıyorsa ne kadar sürerse sürsün onun yanında kal. İhtiyacı olduğunu düşünürsen, bebeğinle alçak sesle konuş ya da ona ninni söyle. Zamanla kendini daha güvende hissedeceği için bir süre sonra onu uykuya dalmadan da yalnız başına bırakabilirsin.

Bunlar sana yardımcı olabilir: Hırçın Bebekler İçin Bebek Sakinleştirici Ninni ve Müzik Önerileri!

14 Aylık Bebek Hakkında Mutlaka Bilmen Gerekenler

Bacak Eğriliği

Yürümeye yeni başlayan her miniğin dizlerinin arasında açıklık görülür ve derecesi çocuktan çocuğa değişiklik gösterir. Eğer bebeğin gerekli D vitamini ve diğer mineralleri alıyorsa endişelenecek bir durum yok. Bacaklardaki bu çarpıklık 2. yaşa yakın bir zamanda geçer. Neden ihtiyacı varmış öğren: Kendileri Küçük, Faydaları Büyük: Çocuk Beslenmesinde Vitaminlerin Anlam ve Önemi

Eğer bebeğinin bacaklarındaki çarpıklık;

  • Yürümesini engelliyorsa,
  • Bir bacakta diğerinden daha fazlaysa,
  • 2 yaşından sonra daha da artarsa doktorunla iletişime geçmeyi ihmal etme.

Dışa Dönük Ayaklar

Bebekler ayaklarını dışa doğru döndürerek dengede kalabilirler. Bu yüzden dışa dönük ayak sorunu, yürümeye başlayan çocuklarda görülüyor. Dışa dönük ayaklar bir bakıma da bacaklardaki eğriliğin telafisi.

Bebeklerin ayaklarındaki bu dışa dönüklük, 2 ve 3. yaşlar arasında kayboluyor, merak etme.

Düztabanlık

Bebeklerde ve yürümeye yeni başlayan çocuklarda düz tabanlığın istisna değil; bir kural olduğunu söyleyebiliriz. Miniğin okula başladığında ayak şekli muhtemelen düzelir, ancak böyle olmasa bile endişelenmeni gerektiren bir durum yok.

Ancak çocuğunun ayakları;

  • Aşırı derecede düzse,
  • Kıvrılıp bükülmüyorsa,
  • Acı çekiyorsa,
  • Yürümesinde bir sorun varsa vakit kaybetmeden doktoruna danışmanda fayda var. Müdahale gerektiren bir durum söz konusu olabilir.

Parmak Uçlarına Basarak Yürümek

Parmak ucunda yürümek, yürüme çağına yeni giren çocukları rahatlatan bir yöntem olduğu için minikler tarafından tercih edilir. Bu durum, genellikle ikinci yılın yarısına doğru düzelir.

Eğer bebeğin yürümeye başladıktan birkaç ay sonra da parmak uçlarını kullanıyorsa ya da ayakta hareketsizken bile yere tabanıyla basmıyorsa doktorunla görüşmeyi ihmal etme.

Ayak sağlığı önemli: Hangisini Almalısın: Bebek Ayakkabısı Seçim Rehberi

Aşı Takvimi

Bebeğinin 14. ayından 18. ayına kadar herhangi bir aşı bulunmuyor.

Miniğinin aşı takvimi ile ilgili ayrıntılı bilgi al: Ay Ay Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinin Olması Gereken Aşılar Nelerdir?

Kaynaklar:

Çocuğunuz Büyürken Sizi Neler Bekler?-Arlene Eisenberg & Heidi Murkoff & Sandee E. Hathaway

Bebek ve Küçük Çocuk Bakımı 0-5 Yaş-Steven P. Shelov & Tanya Remer Altmann

Bebeğimin Beslenme Kitabı-Sibel Güngör & Dr. Gülnihal Şarman

Kaynakçamıza ve Uzmanlarımıza Göz At

İçerik ekibimizin güvenilir kaynaklara başvurarak oluşturduğu Ay Ay Bebek Gelişimi sayfalarımızın yayına hazırlanmasında katkıda bulunan ve Anneysen.com'a destek olan tüm uzmanlarımıza teşekkür ederiz.

13 Aylık 15 Aylık