Hamile Kalmanın Yolları: 10 Öneri ile Anlattık!

Anne olmaya karar verdiğin andan itibaren pek çok kadın gibi sen de kolay hamile kalmanın yollarını aramaya koyulabilirsin. Hamile kalmak için hayat tarzında ve beslenmende birtakım değişikliklere gitmen gerekebilir.

Bu yazıda işini kolaylaştırmak için uzman önerileriyle hamile kalma yöntemlerinden bahsettik, hazırsan başlayalım!

1. Hamilelik öncesi doktor kontrolünü ihmal etme!

hamile kalmanın yolları

Hamile kalmak için öneriler aramadan önce doktoruna görünüp, ayrıntılı sağlık kontrolünden geçmen iyi olabilir. Bu kontrolle, hamile kalmadan önce giderilmesi gereken tıbbi herhangi bir sorunun varsa ortaya çıkar ve sen de bu sorunun üstesinden gelme imkanı edinirsin.

Ayrıca, hamilelik konusunda bilgi edinme, aklındaki soruları sorma, ilaç kullanımına dair doktorun tavsiyelerini öğrenme gibi birçok önemli konuda konuşma imkanı da bulmuş olursun.

Bu arada hamile kalmanın yolları arasındaki doktor kontrolünün bir kısmını da diş kontrolünün oluşturması gerektiğini söyleyelim. Hatta diş doktoruna görünmenin, sağlık kontrolünün en önemli kısımlarından biri olduğunu belirtmek lazım. Bunun sebebi hamilelik hormonlarının, ağız ve diş eti sorunlarını ağırlaştırabilir olması.

Buna ek olarak, bazı araştırmalar, hamilelik sırasında karşılaşılan bazı komplikasyonların diş eti hastalıklarıyla ilişkili olduğunu gösterir. Bu yüzden, hamilelik sırasında dişçi koltuğuna oturmak yerine, diş röntgeni, dolgu, diş cerrahisi gibi dişlerinle ilgili yapılması gereken işlemleri hamilelik öncesinde yaptırmanı öneririz.

Daha fazla bilgi al: Hamilelikte Diş Bakımı

2. Prof. Dr. İsmail Çepni: "Hamilelik vitaminlerini kullanma zamanı!"

Prenetal vitaminlere başlamak hamile kalma yöntemleri arasında ilk tavsiyelerden biri olabilir. Ne gereği var diyorsan, emin ol ki çok faydası var. İşte hamilelik öncesi vitamin kullanımının sebepleri:

Gebelik sırasında vücudunun folik asit, kalsiyum ve demir ihtiyacı artar ve bu ihtiyacı karşılamak için dışarıdan takviye gerekir. Bu takviyeyi de vitaminlerle sağlayabilirsin. Doktorlar hamilelikten 3 ay gibi bir süre önce bu vitaminlere başlamayı önerir.

Peki, bedenin bu maddelere neden ihtiyaç duyar?

  • Öncelikle, folik asitten başlayalım. Hamilelikte folik asit, bebeğin beyin ve omuriliğinde oluşan anomalileri önlemeye yardımcı olur. Bebeğinin daha sonrasında beyin ve omuriliğe dönüşecek olan nöral tüpleri daha hamileliğin ilk ayında oluşmaya başlar. Bebeğinin gelişiminin bu en kritik zamanında, daha hamile olduğundan dahi haberinin olmama ihtimali var. Bu sebeple hamilelik öncesi folik asit kullanımına başlaman iyi olur.

Ayrıntılı bilgi istersen: Folik Asit Hamile Kalmak İsteyenlere Nasıl Yardımcı Olur?

  • Hem senin hem de bebeğinin güçlü kemik ve dişlere sahip olması için kalsiyum ilaçları kullanman gerekebilir. Bu ilaçlar aynı zamanda kas, sinir ve dolaşım sistemlerinin düzgün gelişmesine de yardımcı olur.

  • Son olarak, demir takviyesi ise senin ve bebeğinin kan ve kas hücrelerinin gelişimini destekler. Böylece, kansızlığı da önlemen kolaylaşır.

Hamileliğe Hazırlıkta Hangi Vitaminleri ve Ek Besinleri Alman Gerektiğini Öğren!

Yine de bu vitaminleri almadan önce, doktoruna danışmanı öneririz.

3. Hamilelik öncesi beslenme düzenini gözden geçir!

hamile kalmak için yöntemler

Hamile kalma yolları arasında en önemli konulardan biri de beslenme! Hamilelik öncesi sağlıklı bir beslenme düzeni, gelişen ceninin hamileliğin ilk aylarında iyi beslenmesini sağlar. Gebe olduğunu öğrenmen bebeğinin büyümeye başladığı ilk zamanlardan sonraya denk düştüğü için, hamile kalmayı planlamaya başladığın an itibariyle sağlıklı beslenmeye başlamanı öneririz. Böylece, bebeğine 9 ay boyunca sağlıklı bir büyüme ortamı sağlayabilirsin.

Buna da bak: Hamilelik Öncesi Beslenme Programında Hangi Besinler Olmalı?

"Gebelik öncesi beslenme nasıl olmalı?" diye sorarsan;

  • Diyet yapmamalı,
  • Dengeli yemek yemeli,
  • Yediklerinin besin değerlerinin yüksek olmasına dikkat etmelisin diyebiliriz.

Yukarıda bahsettiğimiz folik asidi, beslenme yoluyla vücuda almak da önemli. Folik asit hangi besinlerde bulunur dersen, tam tahıllı ve yeşil yapraklı bitkiler ilk akla gelenler.

“Hamile kalmak için ne yemeli?” sorusunun daha ayrıntılı cevabı için seni aşağıdaki videoya alalım:

4. Op. Dr. Altuğ Semiz: "Yumurtlama dönemini takip et!"

İşte, "Nasıl hamile kalınır?" sorusunun en kilit noktasına geldik. Hamile kalmayı kolaylaştıran yöntemlerden en önemlisi, ovülasyon dönemin hakkında bilgi sahibi olman! Aylık döngünü takip etmen ve yumurtlama belirtilerini öğrenmen, hamile kalma ihtimalinin yüksek olduğu dönemi kaçırmaman açısından önemli!

Yumurtlama, genellikle adet döngüsünün ortasında gerçekleşir. Ortalama bir adet döngüsü, kanamanın ilk gününden bir sonraki kanamaya kadar 28 gün sürer. Ancak her kadının süreci farklı ilerler. 21, 28 veya 31 gün sürebilir. Öncelikle seninkinin kaç gün sürdüğünü belirlemelisin.

Bunun için öncelikle adetinin başlama gününü işaretlemelisin. Her bir adet döngünün kaç günde tamamlandığını da tespit etmelisin. Çoğu kadın için, yumurtlamaya en uygun zaman, adet döngüsünün ortasındaki 4. güne denk gelir.

Adet döngünü belirlemek, yumurtlama (ovülasyon) dönemini ve hangi günlerde cinsel ilişkiye girersen hamile kalma şansının daha fazla olduğunu gösterir. Peki, hamile kalmak için adetten kaç gün sonra ilişkiye girilmeli? Regl dönemini takip eden 14. gün, hamile kalma şansının en yüksek olduğu gündür, aklında olsun.

Bu işin kilit noktası nedir: Adet Döngüsü Nedir? Yumurtlama Dönemiyle Nasıl Bir Bağlantısı Vardır?

5. Hamilelik öncesi düzenli seks yap!

1 ayda hamile kalmanın yolları

Kolay hamile kalma yollarını arayanların en çok merak ettiği konu, nasıl ve ne zaman seks yapacakları oluyor. Bebek sahibi olmak için partnerinle sık sık seks yaparsan hamile kalma ihtimalin de artar. Her gün cinsel ilişkide bulunmanın sperm sayısını azaltarak, hamile kalmayı zorlaştırdığını düşünüyorsan, yeni araştırmaların bu kanının doğru olmadığının gösterdiğini söyleyelim. Her gün cinsel birliktelik yaşamanın, 2 günde 1 birlikteliğe kıyasla, az da olsa hamilelik ihtimalini arttırdığı gözlemlendi. Bu sebeple, sperm sayısına dair bir tedirginlik yaşamamanı öneririz.

Ayrıca, sık birliktelik ile ovülasyon günlerini kaçırma ihtimalini de ortadan kaldırmış olursun.

Bu arada hamile kalmak için bazı pozisyonların daha uygun olduğu da düşünülüyor. Bu haberi verdiğimiz için üzgünüz ama bu düşüncenin kolay hamile kalma yöntemlerinden biri olduğunu kanıtlayan bilimsel bir araştırma henüz yok. Cinsel ilişki sırasında seçtiğin pozisyon, gebe kalmanı engellemiyor ya da doğurganlığını arttırmıyor. Evet, bazı pozisyonlar var ancak bunlar sadece hamile kalman konusunda sana biraz yardımcı oluyor, o kadar.

Sen yine de bak: Hamile Kalma Pozisyonları

6. Hamilelik öncesi alkol ve sigara kullanımını bırak!

Günde bir kadeh içki tüketiminin hamile kalma ihtimalini azaltmayacağını düşünen birçok insan var ve bunun doğru olmadığını gösteren herhangi bir çalışma da yok. Ancak fazla alkol tüketimi doğurganlığı azaltır ve adet döngünü bozarak yumurtlama gününü belirlemeni zorlaştırır.

Ayrıca hamile kalmayı planlayıp, bunun için korunmadan seks yapmaya başladığın süreçte, ne zaman hamile kalabileceğini bilemezsin. Hamile kalmış olma ihtimaline karşı alkolden uzak durmanı öneririz.

Sigara içerek, rahim ağzı sıvısında spermin yumurtaya ulaşmasını engelleyen değişikliklere sebep olursun, bu sebeple sigaranın doğurganlığı azalttığını söyleyebiliriz. Yalnızca senin değil; partnerinin de sigara kullanması sperm kalitesi için sakıncalı. Bu yüzden gebe kalma yöntemleri denerken bu maddeyi de göz önünde tutmalısın.

Beyler size sesleniyoruz: Sperm Kalitesi Nasıl Arttırılır?

Sigara içmek, yumurtalarının yaşlanmasına da sebep olur. Örneğin, 30 yaşındayken sigara içtiğin için 40 yaşındaki bir kadınınki gibi hareket eden yumurtalara sahip olabilirsin. Bu durum, devamında hamile kalmanı zorlaştırmış olur.

7- Biyolojik yaşını geçirme!

en hızlı hamile kalma yolları

Geldik en önemli sorulardan birine: Hamile kalma yaşının sınırı nedir?

Bu soruyu şöyle cevaplayalım: 35 yaşından sonra doğurganlık azalıyor, yani hamile kalma olasılığı azalıyor. Fakat herkes için “Şu yaşa kadar hamile kalınabilir.” gibi bir şey söylemek mümkün değil. Ama 35 yaşına gelmeden bebek sahibi olmaya karar verirsen hamile kalman ileriki yaşlara göre daha kolay olur. Yani kolay çocuk yapma yollarından biri de bu yaş aralığını geçirmemek!

8- Yüksek ısıdan uzaklaş!

Saunaya gitmeyi veya sıcak suyla banyo yapmayı seviyorsan hamilelik öncesinde bu alışkanlıklarına ara vermelisin. Eşin için de şöyle bir uyarımız var: Testislerin fazla ısınması, sperm üretimini olumsuz etkiler. Testisler vücudun diğer kısımlarına göre daha soğuk tutulmalı, aklınızda olsun.

Hamile Kalmak İsteyenler İçin Uzak Durulması Gereken 10 Şey!

9- Kayganlaştırıcı kullanma!

Kayganlaştırıcı kullanmanın, spermlerin yumurtaya daha kolay ulaşmalarını sağladığı yönünde bir düşünce var ve bu, kolay hamile kalmanın yollarından biri sayılıyor. Ancak durum tam tersi! Kayganlaştırıcı jeller vajinanın pH değerini değiştirir ve spermler için uygun olmayan bir ortam yaratır.

10- Kilonu kontrol altında tut!

Hamile kalmanın kolay yollarından biri de ideal kiloda olman. Bu yüzden beslenme düzeninin yanında kilonu da kontrol altına alman gerekli. Çok kilolu ya da zayıf olman hamile kalma şansını düşürür. İyi ve sağlıklı bir beslenme programı ideal kilona da ulaşmanı sağlar.

Çok zayıf ya da çok kilolu olmak hamile kalma ihtimalini azaltır. Hamile kalabildiğin durumda ise bazı komplikasyonlar yaşama ihtimalini arttırır. Bu anlamda ideal kiloda olmanın hamileliğinin kolay geçmesi açısından önemli olduğunu hatırlatalım.

Videosu da var:

Anneysen annelerinin önerilerine göz at: Kolay hamile kalma yolları

Kaynakça ve İleri Okuma

Murkoff E. Heidi ve Mazel Sharon. Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler. Nihal Gökçe (Çev.). İstanbul: Epsilon Yayınları, 2017.