Hamilelikte Panik Atak Bebeği Etkiler mi, Nasıl Geçer?

Hamilelikte panik atak probleminin tetikleyicisi genellikle doğum korkuları. Yaşadığın korkuları ve aklından çıkmayan “Hamilelikte panik atak bebeğe zarar verir mi?” endişeni çok iyi anlıyoruz. Yalnızca biraz sakinleşmen gerek.

Hamilelikte panik atak nasıl geçer, neler yapmak sana iyi gelir? Hazırsan başlayalım.

Panik atak krizi nedir?

Panik atak aniden ortaya çıkan sıkıntı, korku ve endişe nöbetlerinin, “kötü bir şey olacak” ya da “öleceğim” düşüncelerine yol açtığı psikolojik bir rahatsızlıktır.

Hamilelikte panik atak krizi yaşayan anne adayları genellikle evde tek başına kalamaz ya da dışarı çıkmazlar. Panik atak hem sosyal hem de günlük yaşamı olumsuz yönde etkiler.

Hamilelikte panik atak neden olur?

Hamilelikte panik atak geçirenlerin çoğu, önceden bu hastalığı yaşamış kişiler oluyor. Ancak tabii ki ilk atağı gebeyken yaşamak da mümkün.

Hamilelik özellikle ilk kez bebek bekleyen anne adayları için kaygılarla dolu bir dönem haline gelebiliyor. Bir miktar endişe duyman da çok normal. Ancak bu endişeler paniğe dönüşür ve düşüncelerin kontrolden çıkarak seni ele geçirirse vücudunda panik atak semptomları baş gösterebilir.

Hamilelikte panik atak ve çarpıntı şikayetinin altında genellikle “Ya bebeğime bir şey olursa?”, “Bebeğimin başına kötü bir şey gelecek.” ve “Bebeğime zarar vereceğim.” gibi korkular yatıyor.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte panik atak belirtileri neler?

  • Nefes darlığı (soluğun tıkanıyor gibi olması),
  • Göğüste ağrı,
  • Çarpıntı,
  • El ve ayakta titreme,
  • El ve ayakta uyuşma,
  • Halsizlik (Hamilelikte Halsizlikle Savaşmana Yardımcı Olacak 8 Besin),
  • Ateş basması,
  • Terleme,
  • Ürperme,
  • Baş dönmesi,
  • Baygınlık hissi, başlıca panik bozukluk belirtileridir.

Hamilelikte Nefes Darlığı Çekiyorsan Oku!

Hamilelikte panik atak nasıl geçer?

Ataklar ortalama olarak 20 dakika kadar sürüyor ve zaman içerisinde belirtiler giderek hafifliyor. Bu süreçte mümkün olduğunca soğukkanlılığını korumalı ve kendine bunun geçici bir durum olduğunu telkin etmelisin. Atağın baştan sona devam etmesine izin vermek yerine, odağını başka şeylere vermen de çok önemli.

Hamilelikte panik atak tedavisi nasıl yapılır?

Eğer yaşadığın panik atak krizi yalnızca 1 defaya mahsussa ve tekrarı olmadıysa tedaviyi gerektiren bir durum söz konusu değil. Ancak zamansız şekilde ve tetikleyici bir unsur olmamasına rağmen panik atak krizleri geçiriyorsan bu durum yaşam kaliteni etkileyeceği için tedavi olman gerekiyor.

Gebelikte panik atak tedavisinde standart tedaviler uygulanıyor. Tedavi aşamasında en önemli unsur, fiziksel bir sorunun olmadığına ikna olman. Bu hastalığı nasıl kontrol edeceğini iyice öğrenmen gerek. İlk seçenek her zaman terapi oluyor. Genel olarak uygulanan tedavi yöntemleri;

  • Gevşeme ve nefes egzersizleri,
  • Psikoterapi,
  • Üstüne gitme teknikleri,
  • İmajinasyon,
  • Grup terapisi,
  • İlaç tedavisidir.

Aşırı kaygılarının tek çözümünün ilaç kullanmak olduğunu düşünme. Öncelikle ilaçsız alternatif tedavileri dene ve beslenmene çok dikkat et. Özellikle Omega-3 içeren gıdaları bol bol tüketmeye çalış. Ancak yemek yemek ya da uyumak gibi temel ihtiyaçlarını karşılamana engel olan bir durum varsa doktorun ve terapistinin gözetiminde ilaç tedavisine başlamalısın.

Bunları bilmelisin: Hamilelikte Alınması Gereken Vitamin ve Mineraller Nelerdir?

Hamilelikte panik atak tedavisi için kullanılan ilaçların en az riskle en fazla faydayı sağlayacak şekilde seçilmesi gerekiyor. İlacın dozu çok önemli. Eğer hamilelikten önce kullandığın herhangi bir panik atak ilacı varsa doktoruna danıştıktan sonra dozunu değiştirerek ona da devam edebilirsin.

Psikolojik danışmanlık merkezlerini inceleyip fiyat teklifi almak için tıkla!

Hamilelikte panik atak bebeği etkiler mi?

“Hamilelikte panik atak bebeği etkiler mi?” gibi birtakım endişelerin olabilir. Panik atak yalnızca seni olumsuz yönde etkiler, bebeğinin gelişimine dair herhangi bir probleme yol açmaz. Ancak yine bir panik atak krizi yaşayacak olursan doktoruna haber ver.

Mutlaka oku: Hamilelikte Stres Nelere Yol Açar? Nasıl Baş Edebilirsin?

Hamilelikte panik atak tedavisinde kullanılan ilaçlar bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte panik atak ilacı kullananların bunu mutlaka doktor gözetiminde yapması gerek. Çünkü hamilelikte antidepresan kullanmak plasenta yoluyla bebeği de etkileyebiliyor. Özellikle bazı antidepresan ilaçları hamileliğin ilk döneminde bebeğe ciddi zarar verebiliyor.

Anne karnında bu tarz antidepresan ilaçların etkisine maruz kalan bebeklerin doğumdan sonra yoğun bakım ünitelerine alınma oranının daha yüksek olduğunu söyleyelim.

Panik atak hastaları nasıl doğum yapmalı?

Panik atak ve hamilelik arasındaki ilişki genellikle doğum korkusuna dayanıyor. Panik atak doğum korkunu tetikleyerek doğum yolculuğunu zor sokabilir. Öyle ki doğumda panik atak geçirenler de olabiliyor. Doğum anında yaşayacağın korku, karnındaki bebeğine de huzursuzluk verebileceği için bu konuda muhakkak yardım almalısın.

Eğer hamileliğin süresince aldığın psikolojik destek korkularını yenmene yardımcı olmuyorsa sezaryen doğum yapmanda fayda var. Doktoruna güveniyorsan, korkularınla başa çıkmakta sorun yaşamıyorsan ve sağlığın buna uygunsa normal doğum da yapabilirsin tabii ki.

Hamilelikte depresyon ya da panik atak geçiren anne adaylarının doğum sonrası depresyon yaşama riski yüksek. Bu senin stresini kontrol edebilme kabiliyetinle yakından ilgili tabii ki.

Öğrenmende fayda var: 9 Soruda Hamilelik Depresyonu ve Doğum Sonrası Depresyon Hakkında Merak Ettiğin Her Şey!

Hamilelikte panik atakla nasıl başa çıkabilirsin?

Korkularınla, kaygılarınla, olumsuz düşüncelerinle kısacası hamilelikte panik atak geçirmene sebep olan olumsuz ne varsa bunlarla başa çıkabilirsin. Yeter ki kendinde bu gücü bul. Pozitifliğini kaybetmeden eşin ve bebeğinle yaşayacağın mutlu günlerini düşün, aşağıdaki tavsiyelerimizi de uygulamayı ihmal etme.

  • Gebeliğin boyunca kendini iyi hissedeceğin şeylere vakit ayır. Seni mutlu eden şeylerle ne kadar çok uğraşırsan olumsuz düşüncelere o kadar az zamanın kalır. Bebeğinle sık sık konuş, hamileliğinin tadını çıkar.
  • Nefes ve gevşeme tekniklerini hafife alma, çok işe yarıyorlar. Vakit buldukça uygula. Nefesini yavaşça almak ve vermek paniğini kontrol etmene yardım eder. Soluk alırken 5’e, verirken 10’a kadar say.
  • Endişelenmene ve korkmana neden olacak durumlardan mümkün olduğunca kaçın. Negatif düşünceler beyninin daha fazla uyarılmasına yol açar.
  • Panik atağın nasıl bir rahatsızlık olduğunu kavradıktan sonra baş etmen çok daha kolay. Yeterince bilgi edindiğinden emin ol ve gerekirse bir uzmandan muhakkak destek al.
  • Başkalarının negatif doğum hikayelerini dinleme. İçerisinde korku ve negatiflik barındıran her anı, seni olumsuz yönde etkileyebilir. Çevrendekileri bu konuda uyar ve hafızanda yalnızca pozitif doğum hikayelerini yer aç.
  • Eğer panik atak krizi yaşamana sebep olan şey, doğum korkusuysa eşinle birlikte doğuma hazırlık merkezine kayıt yaptır. Korkularınla baş etmenin en doğru yolu, donanımlı kişilerden rehberlik almak.
  • Atak geldiği esnada geçmesini beklemek yerine, daha başındayken dikkatini başka şeylere vermeye çalış. Sakinleş ve derin nefes al. Yakınında olan birinden yardım iste, yürüyüşe çık. Rahatlatıcı müzikler de dinleyebilirsin, iyi gelir.

Burada da Anneysen.com'daki tecrübeli annelerimizden gelenler var: En Duygusal Doğum Hikayeleri

Kaynakça ve İleri Okuma

Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler-Heidi E. Murkoff & Sharon Mazel