El Ayak Ağız Hastalığı Nedir, Nasıl Geçer?

Özellikle yaz aylarında görülen, çocuğunu ağrılı aftlara, kırmızı döküntülere boğan el ayak ağız hastalığı nedir, ne oldu da miniğine musallat oldu, tedavisi için yapman gerekenler neler? Merak etme, hepsinin cevabını verdik. Ayrıca, başka hastalıklarla karıştırmaman için yazı içerisine el ayak hastalığı görselleri de ekledik.

El ayak ağız hastalığı nedir?

El ayak ağız hastalığı, genellikle 10 yaş altı çocuk ve bebeklerde görülen, Coxsackie A, Coxsackie B ve Enterovirüs 71 virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Halk arasında el ayak hastalığı olarak da biliniyor.

El ayak hastalığı belirtileri nelerdir?

  • Bebeklerde el ayak hastalığı belirtileri özellikle ellerde, ayaklarda, bacaklarda hatta ilerleyerek bebeğinin vücudunun pek çok farklı bölgesinde ortaya çıkabilecek döküntülü kızarıklardır. Bu kırmızı noktalar bebeğinin kasıklarında, dizlerinin arkasında ve genital bölgesinde de görülebilir.

  • Çocuğunun damağında, dilinde, yanaklarının iç kısmında, bademciğinde kırmızı döküntüler çıkar. Bu kırmızı noktalar, içi su toplamış kabarcıklara ve aftlara dönüşür.

  • Bebeğinin ağzında çıkan aftlar ağrılı olur. Bebeğinin yemek yemesini, hatta sıvı almasını bile zorlaştırabilir.

  • Döküntüler yüzünden suçiçeği ile karıştırılabilir. Fakat el ayak ağız hastalığının döküntüleri, suçiçeğinde meydana gelen döküntülerden daha küçüktür.

  • 1-3 gün süren öksürük, yüksek ateş, iştahsızlık, halsizlik, burun akıntısı, ishal ve kusma, el ayak ağız hastalığına eşlik edebilir. Yüksek ateş durumu 5-6 gün sürebilir.

Her zaman lazım olacak: 10 Maddede Çocuklarda ve Bebeklerde Ateş Hakkında Aklına Takılan Tüm Sorular

El ayak ağız hastalığında tırnak düşmesi olur mu?

El, ayak ve ağız hastalığında tırnak düşmesi görülen bir durumdur. Hatta ellerde ve ayaklarda soyulmalar da görülebilir. Ancak merak etme, bu durum geçici. Hastalık geçince çocuğunun tırnakları yeniden çıkmaya başlar.

El ayak ağız hastalığı nasıl bulaşır?

  • Dışkı teması,
  • Hastalığa sahip olan çocuklarla yakın ilişki,
  • Ortak tabak, çatal, kaşık kullanımı,
  • El temizliğine dikkat etmeme,
  • Enfekte suların yutulması (örneğin havuz suyu) gibi nedenlerle çocuğun bu hastalığa yakalanabilir.

El ayak ağız hastalığının bulaşıcılık süresi ne kadardır?

El ayak ağız hastalığının bulaşıcılık süresi ortalama 1 hafta. Yaklaşık 10 gün devam eden ve 5-6 gün ateş görülen hastalık, sonrasında herhangi bir tedavi uygulansa da uygulanmasa da kendiliğinden geçer.

El ayak ağız hastalığı banyosu nedir?

Annelerin en çok merak ettiği sorulardan biri şu: El ayak ağız hastalığında banyo yapılır mı?

Çocuğunun döküntüleri başladıysa ilk 3-4 gün banyo yaptırmamayı tercih et. Çünkü el ayak ağız hastalığında banyo sırasında çocuğunun vücudundan çıkan kirler enfeksiyon riskini arttırır. Sonraki günlerde herhangi bir kimyasal ürün kullanmadan çocuğuna ılık bir banyo yaptırabilirsin. Bu, hem ateşini düşürür hem de rahatlatıcı olur.

El ayak ağız hastalığının tedavisi nasıldır?

Hemen söyleyelim, bu hastalık bulaşıcı ama geçici bir durum. Ayrıca el ayak hastalığı tedavisi için kullanılan özel bir ilaç yok. Çünkü hastalık kendi kendine iyileşme özelliğine sahip. Ama yine de bu dönemde doktorun çocuğunun ağrısını dindirmek için ağrı kesici önerebilir. Aynı şekilde kaşıntıları azaltmak için kaşıntı kremlerini de kullanabilirsin.

Bu hastalıkta çocukların ağrısını dindirmek için genellikle parasetamol ve ibuprofen içeren şuruplar önerilir. Hastalık virüs kaynaklı olduğu için antibiyotik kullanılmaz. Yine de en doğrusu doktoruna danışman.

Nadir olsa da ağrıdan sıvı alamayan çocuklara damar yoluyla sıvı takviyesi yapılabilir.

Ancak tabii ki bu hastalığa yakalanan minik yavrun için senin de yapabileceğin şeyler var.

El ayak ağız hastalığına ne iyi gelir?

  • El ayak hastalığının belirli bir tedavisi yok. Bu yüzden tüm öneriler sadece çocuğunun bu süreci daha ağrısız ve acısız atlatmasına yarar. Sana birkaç önerimiz var:

  • Döküntüler kaşıntılı ise kaşıntı giderici losyonlar, kremler kullanabilirsin.

  • Eğer çocuğunun ağzının içindeki yaralar çok ve ağrılıysa mümkün olduğu kadar sıvı ile beslenmesini sağla. Mesela bebek çorbaları, bu dönemde kuzucuğuna ilaç gibi gelir.

  • El ayak ağız hastalığı için bitkisel tedavi yöntemlerini de deneyebilirsin. Önemli olan sıvı içecekler ve yiyecekler kullanarak bunu yapman. Çocuğunu bu dönemde meyve ve sebze püreleriyle yapılan mamalar, taze sıkılmış elma, üzüm, karpuz, havuç suyu ile besleyebilirsin, aklında olsun.

  • Yoğurt gibi probiyotik içeren besinleri de ihmal etme. Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden özellikle bebeğinin ağız yaralarına iyi gelir.

Bebeğine kendine ellerinle hazırladığın mis gibi bir yoğurt hazırlamak istersen Bebek Yoğurdu Yapımı Hakkında Bilmen Gereken İpuçları yazımızı oku.

  • Asitli ve baharatlı yiyecekler ağrıyı arttırır. Bunlardan uzak dur.

Uzm. Dr. Elif Erdem Özcan'ın söylediklerine dikkat et:

El ayak ağız hastalığı tekrarlar mı?

Evet, tekrarlayabilir. Çünkü bu hastalığın herhangi bir aşısı yok. Ayrıca bulaşıcı ve bağışıklık da kazandırmıyor. Bunun olmaması için öncelikle hijyen konusuna dikkat etmen gerek.

El ayak ağız hastalığından korunma yolları neler?

  • El ayak ağız hastalığı bulaşıcı. Bu yüzden çocuğunu bu hastalığa sahip kişilerden uzak tut. Eğer kreş ortamında böyle bir durum varsa özelikle 1 hafta boyunca kreş, anaokulu ve benzeri kalabalık ortamlara çocuğunu götürme.

  • Çocukların ortak oyun alanlarındaki temizliğe dikkat et.

  • Çocuğunun ellerinin temizliğinden emin ol.

  • Tabak, bardak, çatal, kaşık, havlu gibi kişisel eşyaların ortak kullanımından kaçın.

  • Öksürme ve hapşırma anında etrafındakilerin ve çocuğunun ağzını kâğıt mendille kapattığına dikkat et. Her burun silme ve tuvalet sonrası ellerin yıkanması da çok önemli.

Bu da ilgini çekebilir: Bebeklerde Egzama (Atopik Dermatit) Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Bu makaleyi arkadaşlarınla paylaş: