Anaokulu Seçerken Dikkat Etmen Gereken 6 Şey

Evinde pamuklara sardığın, gözün gibi baktığın çocuğun için anaokuluna gitme zamanı geldi. Okul öncesi eğitiminin en iyi şekilde verildiği anaokulları arasında nasıl seçim yapmalısın? İyi bir kreşte neler olmalı, hangisinin iyi olduğunu nasıl bileceksin? Hemen yardımcı olalım.

1. Anaokulunun eğitim anlayışı ne?

Anaokulları, benimsedikleri eğitim anlayışları ile çeşitlilik gösteriyor. Örneğin bazıları tamamen okul öncesi eğitim oyunlarına; bazıları dil, matematik ve motor gelişimi konularına odaklanmış durumda. Bazısı erken yaşta İngilizce öğretme özelliği ile ön plana çıkarken bazıları bütüncül bir yaklaşımı benimseyen programlara ve aktivitelere sahip. Örneğin son zamanlarda popüler olan ekol, Montessori eğitimi.

Öncelikle çocuğunu anaokuluna gönderirken kendi beklentilerin neler, bunları bilmelisin. Unutma; 3-6 yaş çocuk gelişimi için hayati öneme sahip. Bu yüzden seçtiğin anaokulunun benimsediği eğitim anlayışı kesinlikle tek tip olmamalı.

2. Öğretmen iyi mi? (Her açıdan)

Kreş seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında öğretmenin kişiliği, çocuklara yaklaşımı ve uzmanlık derecesi elbette çok önemli. Anaokuluna karar verirken öğretmen için kendine sorman gereken soruları sıralayalım. Öğretmeni gözlemlerken ve araştırırken bunlar mutlaka aklında olsun.

  • Anaokulu öğretmenliğini sadece iş olarak mı görüyor yoksa gerçekten çocukları seviyor, onlarla ilgilenmeyi can-ı gönülden yapıyor mu?
  • Bir sorun olduğunda sinirlenip kaygılanacak biri mi? Çocuğuna güven verebilecek yapıda mı?
  • Çocuk gelişimi konusuna ne kadar hakim? Hangi okuldan mezun, bu alanda yaptığı çalışmaları var mı? Ay ay çocuk gelişimi hakkında yeterli bilgiye sahip mi? Mesela senin çocuğun 36 aylık ama sınıfta 4 yaşında çocuklar da var. O zaman ne olacak?
  • Tüm dünyada uygulanan anaokulu eğitim metotlarından ve çocuk gelişimine dair yapılan çalışmalardan haberdar mı? Vizyonu geniş bir insan mı?
  • Herhangi bir sorunu çözerken çocuklara ve ailelere yaklaşımı nasıl? Bunun için kendisinden, anaokulu yönetiminden bilgi istemek en doğal hakkın, çekinme.
  • Öğretmenin deneyimli olması da önemli bir artı. Fakat elbette hepimiz herhangi bir işe başladığımızda başta deneyimsizdik. Bu yüzden eğitim kadrosunun ve anaokulunun deneyimine de güvenebiliyor olman gerek.

Neden anaokuluna gitmesi gerektiğini hatırlaman da kreş seçiminde sana yardımcı olabilir: Anaokulunun Çocuğa Faydaları Nelerdir?

3. Eğitim programı yeterince kapsamlı mı?

İyi bir kreşte olması gereken özellikler arasında eğitim programının kapsamlı ve çeşitli olması gerektiğinden bahsettik. Biraz daha açalım.

  • Anaokulu etkinlikleri, oyunları, dersleri bireysel farklılıklar göz önüne alınarak oluşturulmalı. Her çocuğun öğrenme süreci, yetenekleri farklı. Mesela senin çocuğun görerek, başkasının çocuğu duyarak ya da dokunarak öğreniyor olabilir.
  • Okul öncesi eğitimin temel amacı, bilgiyi öğrenmelerinde çocuklara gerekli becerileri kazandırmak olmalı. Bu yüzden anaokulu etkinliklerinin ve oyunlarının sıkıcı, yoğun, zorlayıcı olmaması gerek. Çocuğunun yaşayarak ve eğlenerek renkleri, sayıları, soyut düşünmeyi öğrenmesi lazım. Branş derslerinin kapsamını ve dağılımını değerlendirirken bunları göz önünde bulundurmalısın.
  • Anaokulunun eğitim programı; ölçme, değerlendirme ve geliştirme sistemine sahip mi? Bir kere öğrettik bitti, diye bir şey yok. Çocuğunun hangi alanlarda ne kadar başarılı olduğuna, hangi konularda geliştirilmesi gerektiğine dair bir değerlendirme sisteminin olması lazım. Bu da yine bireysel ölçüleme ile mümkün. Yapılan değerlendirme sonrasında eğitim programı, çocuğuna göre yeniden şekillendirilmeli ve geliştirilmeli.
  • Spor ve sanatsal aktiviteler için yeteri kadar materyal ve aktivite saatleri var mı? Anaokulunda sadece bir tane resim köşesi mi var, farklı sanat dallarına dair dersler ve saatler de bulunuyor mu?
  • Eğitim programı sadece zihinsel ya da motor becerilerin geliştirilmesine odaklanmamalı. Çocuk gelişimi; zihinsel, duygusal, sosyal ve fiziksel olmak üzere 4 alandan oluşur. Her biri için kaliteli bir program oluşturulmuş mu, dikkat et.

Bu da önemli: Çocuğunu Anaokuluna Ne Zaman Göndermelisin?

4. Fiziki şartlar uygun mu?

Anaokulunun fiziksel özellikleri de kreş seçiminde önemli bir kriter olmalı.

  • Kreşin bulunduğu ortam nasıl? Çevresi güvenli mi? Ulaşımı kolay mı?
  • Bahçesi var mı?
  • Anaokulu binası müstakil mi?
  • Sınıflar yeterince güneş ışığı alıyor mu?
  • Bir kreşte olması gereken malzemelerin hepsi bulunuyor mu?
  • Uyku odaları, tuvaletler, mutfak ve oyun alanları temiz mi?
  • Kazalara ve tehlikelere karşı güvenlik önemli alınmış mı?

5. Anaokulunun yemek menüsü nasıl?

Çocuğunun sağlıklı beslenmesi tabii ki hayati bir konu. Anaokulunun yemek listesi besleyici ve dengeleyici bir programla mı oluşturulmuş, dikkat et. Yemekler kaliteli mi, iyi pişiyor mu, bunlar da önemli tabii.

6. Bak bakalım, diğer çocuklar nasıl vakit geçiriyor?

Anaokulu araştırması yaparken elbette birçoğunu gezecek, kreşlerin yönetim kadrosundaki insanlarla konuşacak, ince eleyip sık dokuyacaksın.

  • Mesela bir anaokuluna gittin ve çocukların birbirleri ile boğuştuklarını, kavga ettiklerini gördün. Böyle bir durumda eğitimcilerin nasıl davrandıklarına bak. Çocukların kendilerini ifade edip, birbirleri ile konuşup anlaşmalarına izin veriyorlar mı yoksa tek dertleri çocukları susturmak ve konuyu kapatmak mı?
  • Anaokulunda aranması gereken özelliklerden biri de bireysel vakit geçirmeye uygun alanların olup olmaması. Gezdiğin kreşlerde şunlara dikkat et: Çocuklar mutlu mu, sıkılıyorlar mı? Tüm anaokulu etkinlikleri grup halinde mi yapılıyor, bireysel olarak oyun oynayan ya da çalışma yapan çocuklar da var mı?
  • Çocuklar öğretmenle iletişim kurmak için adeta yarışıyor mu? Başlarında her zaman onlarla ilginecek yeterli sayıda öğretmen var mı?

Birçok annenin ortak sorusu: Çocuğumu Anaokuluna Nasıl Alıştırabilirim?